Pratite nas

Politika

Vlasti BiH se svađaju oko gašenja požara u Jablanici

Objavljeno

na

[dropcap]V[/dropcap]atrena stihija koja posljednjih 15-tak dana guta šumu i nisko raslinje na području Jablanice posvađala je više razina vlasti u toj zemlji koje se zbog loše pripremljenosti i nejasnih nadležnosti međusobno optužuju tko je odgovoran zbog velikih nastalih šteta i potpunog izostanka planova kako bi ovaj požar trebao biti ugašen.

U ponedjeljak je u plamenim jezicima nastavilo nestajati crnogorično drveće među kojima je i endemski bor – munika kao i nisko raslinje a do sada je opustošena površina od više stotina hektara. Požar se nastavio širiti prema masivu Čvrsnice, dok je njegov krak prema naselju i putnoj magistralnoj komunikaciji M-17 pod nadzorom.Vatru gase dva helikoptera Oružanih snaga te mali broj vatrogasaca.

Vlasti BiH optužile su u ponedjeljak Službu civilne zaštite u Jablanici i Hercegovačko-neretvanske županije da odbijaju prihvatiti pomoć kolega iz Županije Sarajevo, dok pak oni tvrde kako je gasiteljima na terenu ugrožen život zbog iznimno strmog i nepristupačnog terena.

Voditelj Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavaje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković rekao je da je u subotu od Županije Sarajevo ponuđena pomoć s više vatrogasnih vozila i vatrogasaca što nije prihvaćeno.

[pullquote_right]Ranije je Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako se požar u Jablanici ne može zaustaviti sa zemlje protiveći se da se gasitelji na zemlji izlažu opasnostima. Na to je reagirao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić koji je županijske dužnosnike nazvao “kretenima” pojašnjavajući da se nijedan šumski požar ne može ugasiti bez intervencije vatrogasaca.[/pullquote_right]

“Mi se pitamo kako je moguće da je pristupačan teren za pet vatrogasaca i 130 mještana, a nije za ove vatrogasce koji su trebali doći u pomoć na područje Jablanice”, rekao je Brković. Po njegovim riječima gasitelji iz Sarajeva mogli su zamijeniti vatrogasce iz Jablanice koji se već 15-tak dana bore s vatrenom stihijom.

Istodobno pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić ocijenio je kako ne smije poslati ni svoje ljude na nepristupačni teren zbog opasnosti od pogibije. On je ocijenio da je jedini način da se zaustavi požar pomoć iz zraka te da su jedino hrvatski kanaderi bili učinkoviti u obuzdavanju požara.

On je pozvao vlasti da pronađu financijska sredstva kako bi se mogli iznajmiti vatrogasni zrakoplovi.

Ranije je Stožer Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćio kako se požar u Jablanici ne može zaustaviti sa zemlje protiveći se da se gasitelji na zemlji izlažu opasnostima. Na to je reagirao pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić koji je  županijske dužnosnike nazvao “kretenima” pojašnjavajući da se nijedan šumski požar ne može ugasiti bez intervencije vatrogasaca.

Vijeće ministara BiH u državnom proračunu nema predviđen novac za prirodne katastrofe, što je nadležnost entitetskih vlasti, u ovome slučaju Federacije BiH, županija i općina.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Marija Pejčinović Burić: Arbitraža je slijed ucjene u pregovorima RH o ulasku u EU

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je jučer u New Yorku kako je granična arbitraža sa Slovenijom bila posljedica ucjene, a da nakon što ju je Slovenija kompromitirala Hrvatska u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebala tražiti rješenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će nakon što se Hrvatska opekla na arbitraži sa Slovenijom rješavati granična pitanja s ostalim susjedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatsko načelno stajalište u tom pogledu međunarodni sud.

“Pitanje arbitraže je došlo kao slijed jedne ucjene koju je Hrvatska imala tijekom pregovora o ulasku u Europsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitiranja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rješenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istaknula je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o otkazivanju posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je rekao da je Hrvatska istupila iz arbitraže jer ju je Slovenija kompromitirala ne poštujući međunarodno pravo, rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i posjet su pomno pripremani, te kako su na stolu trebala biti sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rješenju, ali mi vjerujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rješenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je u petak višednevni boravak u New Yorku gdje je sudjelovala na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Obilježili su ga mnogobrojni bilateralni susreti, među kojima i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom s kojim je razgovarala o mađarskoj blokadi hrvatskog ulaska u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Kako je rekla, iznenađena je mađarskom reakcijom jer postoji zajedničko stajalište i odluka Europske unije iz 2007. da će sve članice podupirati one koji još nisu u OECD-u, te pritom izrazila nadu da će ipak promijeniti mišljenje.

“Ja sam ga na to podsjetila, oni to znaju i nadamo se da će Mađarska u budućnosti promijeniti svoj stav. Mi o tome želimo razgovarati na načelnoj osnovi i s Europskom unijom, prvenstveno (visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku) Federicom Mogherini jer mislimo da je to pitanje načela obzirom da postoji zajednički stav koje će se ako se ovako nastavi od strane Slovenije i Mađarske kompromitirati. Mislim da to nije dobar pristup, bio bi to ako se tako nastavi još jedan pokazatelj da neke članice EU se ne drže međunarodnih dogovora, a takav je taj dogovor iz 2007.”, rekla je Pejčinović Burić.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatska je ministrica sudjelovala i na sastanku posvećenom reformama UN-a, na trilaterali Hrvatska-Turska-BiH, te na sastanku zemalja Američko-jadranske povelje.

Pogačnik: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati