Pratite nas

Pregled

Vlasti u Drvaru ne dozvoljavaju izgradnju katoličke crkve, podupire ih i međunarodna zajednica

Objavljeno

na

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je 18. lipnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci peteročlano izaslanstvo OESS-a u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio veleposlanik Alexander Chuplygin, viši predstavnik šefa Misije u BiH. U dugom otvorenom i informativnom razgovoru bilo je riječi o više aktualnih pitanja i problema vezanih uz život i rad Katoličke Crkve na području Banjolučke biskupije i BiH, objavila je danas Informativna Katolička Agencija (IKA), a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

biskup-komaricaBiskup Komarica odgovarao je na cijeli niz pitanja koja su se odnosila na (ne)-povratak prognanih i izbjeglih katolika, u mnogim slučajevima ne samo u općinama na području RS, nego i u nekim na području FBiH.

Pojasnio je da danas na području Banjolučke biskupije u RS ima manje katolika nego što je bilo krajem rata, obrazloživši da su pripadnici starije populacije umrli, a da prognanima nije omogućen održivi povratak.

Posebno se požalio na neshvatljivo ponašanje općinskih vlasti u Drvaru prema tamošnjim katolicima, kojima ne dozvoljavaju izgradnju župne crkve mjesto one davno porušene, a u čemu te vlasti već godinama podupiru i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i raniji šef ureda OESS-a u Banjoj Luci.

Veleposlanik Chuplygin pozorno je saslušao oštre primjedbe biskupa Komarice na konstantno arogantno ponašanje mnogih domaćih političara prema svojim sugrađanima koji ne pripadaju njihovoj etničkoj zajednici ili njihovoj stranci, kao i na slično ponašanje međunarodnih predstavnika koji ne mare mnogo za obespravljene stanovnike BiH.

Između ostalog je odgovarao i na pitanja o tome što Katolička Crkva čini za liječenje još uvijek mnogih otvorenih rana iz ratnog vremena. Naveo je cijeli niz projekata koje je do sada izveo Caritas Banjolučke biskupije za preostale obespravljene katolike i za one kojima je uspjelo vratiti se u svoj rodni kraj, kao i za mnoge nekatolike.

Govorio je i o odgojno-obrazovnim projektima koje je provodila i provodi Banjolučka biskupija u korist ne samo katolika nego i mnogih nekatolika.

Biskup Komarica zamolio je svoje sugovornike da odlučnije porade na konačnom zaživljavanju pravne države na području cijele Bosne i Hercegovine/IKA HMS/Kamenjar.com.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati