VNS raspravljao o aktualnom stanju sigurnosti u okruženju te predviđanjima razvoja situacije

0

U vili Prekrižje, na zagrebačkom Pantovčaku, održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

Vlada RH uputila je javnosti priopćenje u kojem između ostalog stoji da je održana redovita sjednica VNS-a koju su zajednički sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Članovi Vijeća izvješteni su o aktualnom stanju sigurnosti u okruženju te predviđanjima razvoja situacije. Vijeće je usvojilo Smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2017. godinu, u okviru čega su razmotreni ključni prioriteti u radu sigurnosno-obavještajnih agencija u narednom razdoblju.

Podržane su i dosadašnje aktivnosti na izradi nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti koje je prezentirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pri tome je naglašeno da se radi na stvaranju temelja za sustavno i dugoročno djelovanje svih nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske s ciljem osiguranja zadovoljavajućeg stanja sigurnosti kroz oživotvorenje modernog, proaktivnog i učinkovitog sustava domovinske sigurnosti, stoji u Vladinom priopćenju.

Za vrijeme obilaska vojarne na Plesu premijer Andrej Plenković je kazao da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi se popularizirati Oružane snage među mladim ljudima. Vlada je nakon niza godina povećala iznos proračunskih sredstava za obranu, podsjetio je tada premijer i ustvrdio da smo na dobrom putu.

Neslužbeno se doznaje kako je tema ponovnog uvođenja obveznoga vojnog roka dominirala ovim sastankom, no o tome nema riječi u službenom priopćenju niti vlade niti Ministarstva obrane.

facebook komentari