Preko vode do slobode

16

Ružno vrijeme nadvilo se ovih dana u Hrvatskoj. Bura puše, pada snijeg, lije kiša, proljetni mrazevi beru ovogodišnju berbu jabuka i šljiva ali na Markovom trgu vlada tropska anticiklona pa je u Sabornici i zgradi Vlade takova vrućina da ju ni klima ne može sniziti.

Politički amateri iz sekte zvana MOST, poznate po hrabrom uklanjanju svih onih koji im nisu po volji, možda im nakon Karamarka i Milanovića nije ni Plenković, onih koji se skrivaju iza čuvanja nacionalnih interesa i čije greške u tom čuvanju plaćaju hrvatski porezni obveznici opet nasjedaju na igru SDP-a i njegovih satelita, ovaj put izgledno bez HNS.a.

Koliko će kopija neretljanskih gusara uspijeti pregaziti mulj delte i poslušati savjete svog političkog gurua iz čudne istarske šume te neokrznuto proći nadolazeće udare juga  i velike valove koji mogu doseći i Metković, pogotovo kad južina digne razinu Nervetve, ovaj put nije teško pogoditi. Kada se nedavno Plenković u Saboru obrušio na Pernara i drušvo iz Živog Zida zbog populizma, možda je trebao malo topničke vatre uputiti i i prve redove sredine gdje sjedi mali od Kontramanovića sa svojom družinom. Lako je bilo biti suzdržan kod Pave ali biti suzdržan kod Zdravka Marića , ovaj put neće proći i Plenković više neće moći igrati na kartu moralne odluke da većinu pravi sa MOST-m, odnosno da iz moralnih razloga ne slaže većinu kadrovima iz Narodne koalicije iako je to mogao ali i možda trebao.

Ne ulazim u odgovornost Zdravka Marića, kako kaznenu tako ni političku, ali realno on je kao osoba iz trećeg zapovjednog ešalona u cijeloj toj priči na granici političke odgovornosti i realno iza njega stoje rezultati i Plenković sve da hoće promijeniti Marića nema koga drugoga staviti, osim možda, ali bolje ne – Martine Dalić.

MOST je na prekretnici, glasati za smjenu Marića, kojeg ne mogu skinuti jer opet neće skupiti 76 ruku ili podržati Marića i ostati do izbora u poziciji i imati olakšanu kampanju za lokalne izbore jer nije isto ući u kampanju sa pozicije ili opozicije. MOST-u ostanak u poziciji omogućava i njihov glavni predizborni adut- Zakon o otvaranju Arhiva jer taj zakonom osim predizbornih poena ima cilj i natjerati sve u Saboru da se izjasne sa da ili protiv , nebitno hoće li zakon proći ali će njima poslužiti za optužbe da su oni koji su protiv zatajili neke mračne epizode iz svoje prošlosti.

Biti suzdržan kao u slučaju Pave Barišića isto je kao i dati glas protiv. MOST i njegovi lideri, Petrov, Grmoja i pogotovo njihov politički guru, svijesni su da su bivši jer svima je vidljivo da je Vrdoljak već jednom nogom u Vladi ali i Plenković ima veliki problem u omogućavanju da HNS uvuče i tu drugu nogu u Vladu. Plenković jednostavno ne zna koliko u ovom trenutku ima lojalnih saborskih zastupnika i koliko njih je spremno reći HNS-u – ne. Štiteći indirektno afere kandidatkinje HNS-a za zagrebačku gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš, kalkulirajući da  u Zagrebu napravi veliku koaliciju u pokušaju svrgavanja Milana Bandića rizikuje i Bandićeva tri glasa iz Sabora, a moguće da taj broj naraste i na pet jer su u tom klubu i neki zastupnici nacionalnih manjina.

Nekako sve miriši na izvanredne parlamentarne izbore početkom prvih jesenjih kiša, no hoće li HDZ na izbore sa postojećom garniturom ili nekim novim licima, odlučiti će se na unutarstranačkim izborima nedugo nakon lokalnih. Nije nikakva tajna da među zastupnicima HDZ-e u Saboru postoje dvije struje, a koliko su te dvije struje velike i tko je sve u kojoj još uvijek je tajna, bar za javnost, i ako kruži priča da se raspoznaju po pjevušenju legendarnog šlagera iz tridesetih godina prošlog stoljeća – tee for two.

U svakom slučaju, očekuje nas vruće proljeće radi lokalnih izbora gdje se i kandidati unutar stranaka ponašaju neodgovorno i rublje ne peru u kući već van nje, gdje očito PR stručnjaci ili ne znaju što rade ili ih kandidati uopće nemaju, a oni u Vladi i Saboru, bar velika većina njih očekuju atomski s desna ali malo njih zna kako reagirati na taj udar, a neke bi uslijed velike vrećine mogla uhvatiti –fjaka.

Ante Rašić

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Dobro je rekao Jambo da je MOST sekta.Interesna sekta.

  • Lisica65

   Nisu oni čak ni to, negoli prije obična lopovska družina, spremna na sve, da se dočepa plijena!Ali hrvatski birači će ih kad-tad do dna pročitati i poslati ih na smetište povijesti!

   • Maks

    Welcome!

    • Lisica65

     Bog stari!!

   • Sivooki

    Are you alive???

    • Lisica65

     Aha, vrlo živ!!

     • Tyrex Rex

      Pozdrav i od mene , Ti si uvijek dobrodošao i lijepo te je ponovo vidjeti.prijatelju.

     • Lisica65

      Hvala stari!!

   • Dusko Besenic

    Kamo sreće da se možemo uzdati u “hrvatske birače”…u “hrvatske” birače spadaju i oni koji su dali glas i ovom MOST-u, Živom zidu,SDP-u,HNS-u,pa i lopovu Beljaku,a uz takve “prijatelje” neprijatelji nam i ne trebaju!

   • Tyrex Rex

    Prijatelju pun je meni ku… toga kad tad.Cijeli je nama život kad -tad.
    Hoćemo li više mi doživjeti to kad – tad.

    • Lisica65

     Bez brige, izbori će biti i prije, pa neka se ponavljaju svake godine, da jednom možda dobijemo prave ljude!

  • Dusko Besenic

   Oni su,na našu žalost,dosta uspješan udbaški projekt,što se vidi po svemu kaosu i šteti što su do sada učinili,a imaju “još neizvršenih zadataka”! Možemo ih omalovažavati i pljuvati,ali smisao svoga postojanja ipak više-manje obavljaju.Da je u HDZ-u pravo vodstvo to bi se rješavalo,ali je problem što Plenković dobro surađuje sa njima! Zaključak se nameće sam po sebi,ne?

 • Sivooki

  Most, živi užas samozvanih spasitelja kojima “ništa ljudsko nije strano”…

  • EMINƎM

   ćuprija je bliže onoj “ništa životinjsko im nije strano”

 • Maks

  Most minira HDZov proracum i stvara afere , ista taktika kao i protiv Karamarka.

 • Liam shi

  Ajme naslova, pripala sam se da je počelo emitiranje ‘Dozvolite da se obratimo’ i da je Obuljenka sufinancirala, ufff 🙂