Pratite nas

Vodič za Ukruve : Javni natječaji za zapošljavanje rodbine, prijatelja, ministara…

Objavljeno

na

Kad je krajem 2011. godine Kukuriku koalicija došla na vlast, u Hrvatskoj je bilo 315.438 nezaposlenih. Krajem 2013. Lijepa Naša imala je 363.411 svojih građana bez posla. U dvije godine vladavine SDP-a i koalicijskih partnera broj nezaposlenih narastao je za 47.973 osobe. (Podaci za kraj svibnja ove godine, kada je bilo 327.508 nezaposlenih nisu usporedivi s prosincem, odnosno krajem godine, zbog sezonskog zapošljavanja).

ukruvi uhljebi
Kukuriku vlada tako nije ispunila jedno od svojih bitnih obećanja, kao uostalom ni golemu većinu drugih, i smanjila nezaposlenost. No to se odnosi samo na obične građane. Rodbina, prijatelji i članovi SDP-a i HNS-a nisu imali u zadnje dvije i pol godine problema s pronalaženjem radnog mjesta. Procedura je uvijek bila pri tome zadovoljena, raspisivani su javni natječaji, a na njima je eto uvijek bio najbolji bratić premijera, sestra zamjenice ministra, kći pomoćnika ministra, suprug ministrice pa čak sam ministar, piše Josip Bohutinski za večernji list.

Boško Poljak

Premijerov bratić zaposlio se u Nacionalnom parku Krka

Boško Poljak bio je 23 godine u mirovini, a onda se odlučio prijaviti na natječaj koji je raspisala Javna ustanova Nacionalni park Krka, za radno mjesto rukovoditelja tehničkih poslova. Na taj javni natječaj javilo se 13 kandidata koji su zadovoljavali dosta široke uvjete, a među njima je najboljim proglašen baš Poljak. On je inače umirovljeni časnik JNA, a u mirovinu je otišao sa 30 i nešto godina. Tako je sa 50 i nešto godina, uz more nezaposlenih, posao u NP Krka dobio taj umirovljenik. A osim što je umirovljenik, Poljak je inače i član SDP-a, ali njegovo zapošljavanje zaokupilo je pozornost javnosti zato što je Poljak bratić premijera Zorana Milanović. On je, naime, sin premijerove tete, odnosno sestre Milanovićeva oca Stipe. U NP Krka su naravno rekli da je sve po zakonu, a premijer je kazao da ga je vijest o bratićevu zapošljavanju razveselila.

Ana Kadović

Posao u školi za sestru zamjenice ministra

Svaki mladi profesor ili učitelj koji je tek izašao s fakulteta zna kako je teško naći posao u školi. Teško je dobiti i zamjenu, a kamoli stalno radno mjesto. S tim nije imala problem Ana Kadović koja je u jesen 2012. godine, naravno preko javnog natječaja, dobila stalan posao kao profesorica latinskog jezika i povijesti u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog.

Na natječaju za taj posao pet je kandidata zadovoljilo uvjete, a jedan od njih imao je položen i stručni ispit. Kadović nije tad još položila taj ispit, ali ipak je ona odabrana. Kandidat koji je imao stručni ispit nije primljen uz obrazloženje da je davno diplomirao. A to je bilo 2002. godine!?

Ana Kadović se djevojački pak preziva Lugarić i sestra je Marije Lugarić, poznate SDP-ovke koja je tada bila zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Naravno, negirala je da ima ikakve veze sa zapošljavanjem svoje sestre.

Anita Koprivnjak

Kći pomoćnika ministra zamjenica ravnatelja agencije

Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu raspisala je krajem 2013. natječaj za ravnatelja i zamjenicu ravnatelja. Iako su se na natječaj i za jednu i drugu funkciju javile osobe iz struke, s bogatim iskustvima u istraživanju nesreća, za zamjenicu je izabrana Anita Koprivnjak.

Ona je dotad bila odvjetnica u Zagrebu, a u svom je životopisu navela da je od 2010. suradnica Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perešina, za koji je među ostalim sudjelovala u pripremi i izradi općih akata. U životopisu pak nije napisala da je kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ova pomoćnika ministra obrane. I u ovom slučaju je, naravno, sve bilo po zakonu.

Natalija Žetko

Čačićevoj prijateljici posao u tvrtki HEP – Odmor i rekreacija

U ožujku 2013. godine u HEP-u je zaposlena Natalija Žetko. Ona je preko javnog natječaja dobila posao u tvrtki HEP-Odmor i rekreacija, i to na radnom mjestu referenta s višom stručnom spremom. Žetko je HNS-ov kadar iz Varaždina i bliska prijateljica bivšeg prvog potpredsjednika Vlade i bivšeg predsjednika narodnjačke stranke Radimira Čačića. Njihov odnos već je dvadesetak godina isprepleten brojim poslovnim i političkim vezama. Znaju se još otkako je Natalija Žetko bila zaposlenica Čačićeve tvrtke Coning, a potom je postala i istaknuti član varaždinskog HNS-a. U HEP-u su na pitanja o Žetko odgovorili da je ona zaposlena sukladno Zakonu o radu i internim aktima društva te da se svi oglasi za izbor novih radnika objavljuju na web-stranicama HEP-a i putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. No na pitanje koliko se ljudi javilo na natječaj za posao koji je dobila Žetko i na osnovi kojih je uvjeta i referencija baš ona dobila taj posao, nisu ništa odgovorili.

Zlatko Taritaš

Suprugu ministrice stalni posao u državnoj tvrtki Plinacro

U listopadu 2012. godine državna tvrtka Plinacro raspisala je natječaj za radno mjesto inženjera građevine. To sigurno stalno radno mjesto dobio je Zlatko Taritaš. No nije ga baš dugo zadržao. Taritaš je jedan od rijetkih slučajeva u kojima je pod medijskim pritiskom nepotizam morao pokleknuti. Naime, Taritaš je suprug sadašnje ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, inače utjecajne HNS-ovke. Plinacro je pak tad vodio također HNS-ovac Mladen Antunović. Kad je afera Taritaš izbila u javnost, ministrica se branila da nije imala nikakvog utjecaja na zapošljavanje supruga i da je sve bilo po zakonu. No ipak Zlatko Taritaš bio je prisiljen odustati od radnog mjesta u Plinacru i dati otkaz.

Narcizo Dalsaso

Komadininu kadru posao u Hrvatskim vodama

Na javnom natječaju Hrvatskih voda, koji je raspisan sredinom 2013. godine, za radno mjesto samostalnog inženjera izabran je Narcizo Dalsaso. Samo nekoliko dana poslije Dalsaso je imenovan voditeljem Jedinice za provedbu Projekta zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima i tako dobio nekoliko tisuća kuna višu plaću. Dalsaso je Riječanin koji je dobio posao u Hrvatskim vodama, koje pak vodi SDP-ov riječki kadar Ivica Plišić. Poveznica im je pak Zlatko Komadina, sadašnji župan primorsko-goranski, i bivši, kratkotrajni ministar prometa. Komadina zna dobro Dalsasa jer je ovaj vodio tvrtku Ceste – Rijeka, a kad je Komadina postao ministar, imenovao je Dalsasa u upravu Hrvatskih autoceste. Novi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić smijenio je bio cijelu upravu HAC-a, pa tako i Dalsasa. No on nije dugo bio bez posla, za razliku od 300 i nešto tisuća nezaposlenih, vrlo brzo se zaposlio. Sve je bilo, tvrde u Hrvatskim vodama, u tom slučaju po zakonu i transparentno.

Domagoj Bartek

Lokalnom čelniku HNS-a stalni posao u Janafu

Državna tvrtka Janaf 2012. godine raspisala je javni natječaj za radno mjesto tehničara građevinskog održavanja na Janafovu terminalu u Slavonskom Brodu. Od svih kandidata za taj posao najboljim je proglašen mladi Domagoj Bartek koji je, među ostalim, i predsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke Brodsko-posavske županije. Janaf je, pak, koje li slučajnosti, u Kukuriku podjeli vlasti, pripao upravo HNS-u. Bartek je svoje zapošljavanja u Janafu branio tvrdnjama da je bolji od drugih kandidata pa se čak, pisali su mediji, zapitao da mu nije valjda pri zapošljavanju hendikep činjenica to što je politički aktivan kao član HNS-a!? Srećom za njega, to mu nije bio hendikep.

Branka Balašević

Teta čelnika HNS-a direktorica Elektre u Slavonskom Brodu

Branka Balašević nije postala direktoricom Elektre u Slavonskom Brodu preko javnog natječaja, ali jest preko internog. Nakon promjene vlasti, HEP koji je pripao HNS-u, tražio je nove direktore svih svojih elektri diljem Hrvatske, za neke je raspisao javne natječaje, a za neke interne. A u Brodu je na internom natječaju pobijedila, eto, baš teta predsjednika Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke Brodsko-posavske županije Domagoja Barteka (koji se i sam zaposlio u Janafu). Balašević, dok nije postala direktorica, vodila je Službu za opskrbu i bavila se izdavanjem računa kupcima i utjerivanjem dugova od neurednih platiša. A to je radno iskustvo, tvrdili su tada upućeni, ne kvalificira za mjesto direktorice. Bartek nije htio tada komentirati slučaj svoje tete, a u HNS-u su poručili da nije bilo nikakvog utjecaja te stranke na imenovanje Branke Balašević za direktoricu Elektre Slavonski Brod.

U HEP-u su naravno kazali da je sve po zakonu.

Željko Jovanović

Ministar znanosti zaposlio se na Medicini u Osijeku

Željko JovanovićMedicinski fakultet u Osijeku objavio je u siječnju 2013. godine natječaj za izbor nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje docenta i radno mjesto docenta na neodređeno vrijeme u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, znanstvenom polju temeljne medicinske znanosti, znanstvenoj grani farmakologija, u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji. Na natječaj je pristigla jedna jedina prijava pa fakultetsko vijeće potkraj siječnja odlučuje izabrati tu osobu. No ta osoba se nije mogla odmah zaposliti na tom radnom mjestu jer je već bila zaposlena, i to kao ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Željko Jovanović, sad već bivši ministar znanosti, tako je tražio posao još dok je bio u Vladi pa se i javio na natječaj institucije iz svog resora. Nedugo nakon što je dobio taj posao, Jovanović je uručio znanstvenu dopusnicu Thalassotherapiji, što ga je dovelo i u sukob interesa. Kad je afere oko njegova zapošljavanja izašla u javnost, Jovanović je morao priznati pogrešku te je odustao od posla na osječkoj Medicini. A uskoro je smijenjen i s ministarske pozicije.

Lidija Bagarić

Zastupnici SDP-a posao na Fakultetu za menadžment

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Opatije raspisao je prošle godine javni natječaj za radno mjesto docenta, odnosno docentice marketinga. A na tom natječaju najboljom je proglašena Lidija Bagarić, saborska zastupnica SDP-a te gradska vijećnica socijaldemokrata u Opatiji. Tvrdnje da joj je u tom zapošljavanju pomogao tadašnji ministar znanosti Željko Jovanović te sam premijer Zoran Milanović, s kojima je Bagarić navodno u vrlo dobrim odnosima, demantirao je odmah dekan tog fakulteta Joze Petrić, koji je ustvrdio da na njegovu fakultetu u zadnje četiri godine nije moguće da se itko zaposli mimo kriterija koji se propisani zakonom i pravilnicima te da može biti zaposlen samo onaj tko ima najbolje referencije. Zapošljavanje SDP-ove saborske zastupnice branio je i riječima da je za fakultet iznimno bitna katedra za marketing jer je u proceduri pokretanje programa Marketing u turizmu. Tako je i u ovom slučaju sve bilo po zakonu i apsolutno transparentno.

No novinari su primijetili da je potkraj prošle godine, dok je trajao natječaj, u iznenadni posjet opatijskom fakultetu stigao upravo premijer Zoran Milanović, i to u društvu Lidije Bagarić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Milijan Brkić: Da Todorić ima hrabrosti, vratio bi se u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Milijan Brkić: Da Todorić ima hrabrosti, vratio bi se u Hrvatsku

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, Milijan Brkić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju.

Kad podnosite prijavu za posao, morate donijeti potvrdu o nekažnjavaju. Kako je onda moguće da čovjek kojega traži Državno odvjetništvo dobije posao u inozemstvu?

Ne bih se čudio, kao što je i vaš reporter rekao, da Ivica Todorić u jednoj od zemalja u Europi zatraži politički azil. Imali smo u povijesti još ljudi koji su se pozivali na politički progon, a iza toga ne postoji politički progon, nego činjenice, egzaktni podaci i sumnja za provođenje kriminalnih djela. Todorić je samo jedan u nizu političke palete ljudi koji se izvlače na politički progon.

Todorić proziva aktualnu Vladu HNS-a i HDZ-a, a ta je Vlada imala najmanje dodira s njim.

Imamo nekoliko apsurdnih situacija na sceni u Republici Hrvatskoj. Jedna od njih je i ta. Ako itko ima bilo kakvih dodira s Todorićem, to nema ova aktualna vlada na čelu s HDZ-om. Ovoj Vladi je zadnjoj u interesu da skriva i prikriva okolnosti koje su dovele do ove situacije.

Dosadašnje su Vlade bile i samoposluga i bankomat gospodinu Todoriću. On je i od ove Vlade tražio 2,3 milijardi kuna iz državnoga proračuna, što je država odbila. Zaboravljamo da je ova Vlada jedina imala sposobnosti i hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemom Agrokora. On je kulminirao kroz godine, a ova vlada je prva rekla dosta, i poručila da to tako ne ide, nije hrvatski proračun ničiji bankomat ni samoposluga, sami ste doveli do ove situacije i sami iz nje trebate izaći ili će Vlada morati poduzeti određene radnje da spasi gospodarstvo, financijsko tržište i radna mjesta. Zaboravljamo da je preko 145 tisuća zaposlenih u dobavljačima samo Konzuma. Zaboravljamo da je pred nama bila turistička sezona. Ova situacija državu nije koštala niti jednu lipu. To se postiglo odgovornom politikom Vlade.

Mislim da se mi političari trebamo izdići iznad tog populizma i jeftine demagogije, nego moramo odgovorno raditi u interesu naroda i države i raditi za opće dobro, a ne za uskopolitičke interese i osobnu promociju. Zanimljivo je da Ivica Todorić objavljuje na svom blogu, koji mu je prozor u svijet. Da ima hrabrosti došao bi u Hrvatsku i sve svoje tvrdnje iznio pred sudom. Ako je domoljub, onda bi poštovao sve institucije hrvatske države.

Oporba koristi argument da HDZ bježi od istražnog povjerenstva za Agrokor.

Mi smo, ovo aktualno vodstvo HDZ-a, zadnji koji bi trebali štititi Agrokor, jer nemamo nikakvih zajedničkih točaka s Agrokorom. Oporba je jako dobro znala sve, i članak 4., koji kaže da u slučaju pokretanja sudske istrage prestaje rad povjerenstva. To je nedvosmisleno, ali neki ljudi to nastoje tumačiti ovako i onako. Moramo se izdići iznad politikantstva i demagogije.

Kakav je status Zdravka Marića kod premijera? Hoće li ga i dalje braniti?

Gledajmo ljudsku dimenziju, kolega Marić se ne nalazi u zahvalnoj situaciji, teško je trpjeti progon. Marić korektno, fer i pošteno obavlja svoj posao. Jedan je od najboljih ministara financija u povijesti Hrvatske i kao takav ima apsolutni potporu svih članova Vlade i HDZ-a, koji stoje iza njega.

Imputiraju mu se neke stvari sa zapovjednom odgovornosti, ali pustimo istražna tijela i istragu neka pokažu je li odgovoran ili nije. Svoj je posao radio kao zaposlenik Agrokora, nije radio na financijskim izvješćima. Oporba će to napadati, ali to su jeftini politikantski pokušaji da se zadobiju politički poeni. On se izuzeo i od odlučivanja u HBOR-u, za razliku od nekih na političkoj sceni koji se nikad nisu izuzeli, kao što je moj kolega Maras.

Sjetimo se Marasa kako je gorljivo agitirao i lobirao da Kuštrak bude predsjednik Gospodarske komore. Sjetimo se Fižulića, koji je bio prijatelj gospodina Agrokora. Sjetimo se Rohatinskog, koji je radio u Agrokoru, zatim otišao u HNB pa se vratio u Agrokor. O tome nitko ne priča.

Kako gledate na rad Vlade, kojoj je HDZ na čelu?

Hrvatska Vlada je puno toga zatekla u situaciji kad je preuzela obvezu upravljanja državom. Mi smo izabrani da bismo napravili pomake i kvalitetniji život u Hrvatskoj. Činjenica je, kao što sam na početku rekao, da se ova imala hrabrosti i petlje uhvatiti u koštac s Agrokorom i to sad dobro plovi. Činjenica je da je premijer Plenković osobnim zalaganjem uspio riješiti gužve na granicama. Činjenica je da smo nakon 15 godina donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti.

Jučer je ministar Krstičević govorio o sustavu nacionalne sigurnosti. Ima li država novca za to?

Hrvatska država mora naći novca za sigurnost, jer on je pretpostavka za život u Hrvatskoj. Sigurnost ima svoju cijenu, ali ne možemo je stavljati sa strane sve dok se nešto ne dogodi.

Kako ocjenjujete rad ministra unutarnjih poslova, Davora Božnovića, koji je naslijedio Vlahu Orepića na toj funkciji?

Zanimljivi su oni koji dođu sa strane, padnu padobranom i misle da sve znaju. Orepić je član Mosta. Po meni je Most jedno osvježenje na političkoj sceni i oni po mom dubokom uvjerenju imaju dobre namjere za Hrvatsku i dobrodošli su da budu korektiv, ali mi u našem poslu moramo biti odgovorni i imati kompetencije za obavljanje nekih poslova. Za vrijeme Orepića dogodili su se određeni potresi u sustavu policije. Treba se ići u kompletan preustroj sustava policije.

Mnogo se priča o frakcijama u HDZ-u. Jeste li koherentni?

Mi smo se u Domovinskom ratu borili za demokratsko društvo i sustav, pa tako i unutar jedne političke obitelji kao što je HDZ. Mi argumentiramo unutar političke obitelji, ali kad se dogovorimo, onda svi idemo u tom smjeru. Različita mišljenja da, ali te različitosti za stolom uvijek će iznjedriti zajedničkim rješenjem, ali ne za HDZ, nego gledamo uvijek interes države i naroda, a HDZ je političko sredstvo za kvalitetniji život u Hrvatskoj.

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Putin iznenadio: “Mogu otkriti malu tajnu razgovora s hrvatskom predsjednicom…”

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je na susretu sa sudionicima svjetskog susreta studentske mladeži u Sočiju rekao da je Rusija spremna sudjelovati u plinofikaciji hrvatskih regija, čime bi se poboljšala kvaliteta zraka.

Kako izvještavaju ruski portali, Putin je odgovarajući na neformalnom susretu na pitanje jednoga hrvatskog studenta o sadržaju razgovora s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, odgovorio kako može otkriti “malu tajnu razgovora”, o kojoj nije službeno izvještavano.

“Kada smo načeli temu o lošoj ekološkoj situaciji u pojedinim hrvatskim regijama, rekao sam predsjednici da Rusija može plinoficirati kompletne hrvatske regije, naravno ako je Hrvatska za to zainteresirana”, rekao je Putin.

Ruski je čelnik, izvještavaju portali, dodao da radi pročišćavanja zraka Rusija može kreditirati program plinofikacije ili isporučiti dodatne količine plina.

Kako je objasnio, to bi oslobodilo neke regije Hrvatske od prekomjerne potrošnje ugljena, što šteti ekologiji.

Ruski utjecaj na kvalitetu zraka u Hrvatskoj uglavnom se veže uz emisije štetnih plinova iz rafinerije nafte u Brodu u Bosni i Hercegovini, u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, zbog čega trpe stanovnici Slavonskog Broda i okolice.

Vlada je u listopadu prihvatila protokol kojim se predviđa priključenje te rafinerije na plinsko-transportni sustav Republike Hrvatske, čijom bi realizacjiom kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu i okolici trebala biti znatno bolja, a zdravstveni rizici smanjeni.

Plin za pogon rafinerije dopremio bi se iz Hrvatske, prenamjenom sadašnjeg produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod.

facebook komentari

Nastavi čitati