Vojko Obersnel ljut: Ovo je silovanje demokracije

5

Nakon što je konstituirajućoj sjednici riječkog Gradskog vijeća u utorak je za predsjednika izabran Tihomir Čordašev (Akcija mladih), za kojeg su glasovali vijećnici svih političkih stranaka, koalicija i nezavisna lista osim koalicijske liste SDP-PGS-HSU-IDS-Hrvatski laburisti-SDSS-HSS koja je osvojila najviše mandata u Vijeću, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) novinarima je izjavio kako se u Gradskom vijeću pokazalo zašto demokracija nije idealan sustav, ocijenivši kako je to bilo “na neki način silovanje demokracije”.

“Formirana je neprincipijelna koalicija za koju ne znam što je objedinjava, ali i to je demokracija”, rekao je, čestitajući izabranom predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Čordaševu.

Najavio je kako će se u idućim danima sastati s njim kako bi se pokušala dogovoriti suradnja i način rada. “U pregovorima za konstituiranje Gradskog vijeća inzistirao sam na programskoj suradnji. Nije bilo upitno da predsjednik bude Čordašev, da sastavimo zajednički program. Program naše koalicije je bio poznat, dali smo mogućnost da ga prošire, a u dva tjedna nismo dobili ni jedno slovo. Nudili smo i sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, ali nije bilo odgovora, osim da grupacija okupljena oko Akcije mladih ne želi ni s SDP-om, ni s HDZ-om, a na kraju su s HDZ-om i otpadnikom od HDZ-a izglasali Gradsko vijeće”, rekao je Obersnel, pod otpadnikom misleći na nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića.

“Preostaje mi da provodim program kao gradonačelnik, vjerujem da će Vijeće morati sjesti za stol i dogovoriti se o zajedničkim aktivnostima, jer previše toga pokrenutoga može postati upitno ako se nastavi s ovakvim neodgovnrim ponašanjem”, kazao je Obersnel.

Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida, na društvenoj mreži pojasnio je zbog čega su njihova dva predstavnika u riječkom Gradskom vijeću podržala Čordaševa za predsjednika.

“Pitaju me neki vezano uz situaciju u Rijeci, tamo je u vijeću kompletna opozicija podržala našeg koalicijskog partnera Akciju mladih u tome da njihov predstavnik predsjeda gradskim vijećem.

Mi u gradskom vijeću imamo 2 predstavnika i oni su zajedno sa svim ne-SDPovim predstavnicima podržali kolegu iz Akcije mladih iz samo jednog razloga, da se stane na kraj SDP-ovoj autokratskoj vladavini u Rijeci.

Ta većina koja je izglasala predsjednika vijeća nije rezultat političkih dogovora ne-SDPovih vijećnika o tome da imamo neki zajednički program već je formirana iz oportunih razloga.

HDZ nije tražio ništa od nas, cilj im je bio slomiti SDP u Rijeci. Drugim riječima, mi smo profitirali od sukoba dvije velike stranke.

Drugim riječima u Rijeci ne postoji neka stvarna većina nego će se većina formirati kako budu teme dolazile na dnevni red od točke do točke. Mi ćemo svaki put glasati po svojoj savjest i izvještavati javnost o našem radu.”

Pala posljednja SDP-ova utvrda: SDP izgubio većinu u gradskom vijeću u Rijeci

facebook komentari

 • Vladimir Dananić

  „Formirana je neprincipijelna koalicija za koju ne znam što je objedinjava, ali i to je demokracija.“

  Ma znaš, samo se praviš da ne znaš. Objedinjuje ih to što su protiv tebe. Ne sviđaš im se toliko da se mogu podpomagati u toj stvari, tj. biti protiv tebe, usprkos tome što se međusobno jako razlikuju u nekim drugim stvarima.

  „…jer previše toga pokrenutoga može postati upitno ako se nastavi s ovakvim neodgovnrim ponašanjem“

  Predpostavljam da neodgovornim smatraš to što su mnogi protiv tebe. A ti nisi ništa kriv, je li tako? Zaguljena stvar, ta demokracija. U socijalizmu je bilo bolje. Uglavnom nikakvih izbora nije bilo, a ono što je bilo provodilo se je tako da „kandidat“ nije mogao biti neizabran i nije se moglo dogoditi da se „njegove“ inicijative ne provode.

  E, da. Podsjetio si me na ta vrjemena kad su se neki drugovi žalili na oportunizam i oportuniste u Partiji. Sada tek u punini shvaćam na što su mislili. Imaš problem s oportunistima koji kažu da su upravo to, a ti im ništa ne možeš. Šmrc.

 • bubnjar

  Crveni nikako da se pomire sa situacijom u kojoj njihovi protivnici i neistomišljenici nisu po zatvorima i/ili bezimenim grobištima.

 • kvaternik

  crveni obersnele!
  nje to silovanje demkracje, nego ti siluješ demokraciju!!!
  već kukaš i plačeš! last bježi iz tvojih ruku!!! postaješ “dvborska luda” stranaka i organizacija s predznakom H !!!

 • Bobo Mostarac

  E, došlo vrijeme za pemziju!

 • Agromentum

  Kaže da “demokracija nije idealan sustav”. Kako kome… Dogodilo se malo “riječko proljeće” nakon 70 godina jednoumlja i maloumlja.