Vojna parada u Beogradu – pokazivanje mišića agresivnog pravoslavlja

77

[dropcap color=”#dd3333″ font=”0″]U[/dropcap] kontestu posjeta ruskog predsjednika gospodina Putina Srbiji, koji ni po čemu nije običan posjet jednog državnika nekoj prijateljskoj zemlji koji se, tako reći, svakodnevno događaju, ponajčešće medijski gotovo i neprimjećeno. Riječ je o povijesnom posjetu, dobro pripremljenoj i s ruske i sa srpske strne. Pače i više od toga. Srbija je tom prigodom pripremila svečanu vojnu paradu s više tisuća pripadnika svih rodova svoje vojske, preletom ruskih i srpskih migova, desetke helikoptera s desantom specijalaca i s tristotinjak različitih borbenih vozila, kao i nekih desetak ratnih brodova ovaj put samo riječne flote (obzirom da je “nekad bila” na tri mora pa je sad spala na tri Morave).

Ta vojna parada formalno se priziva na proslavu stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata (kojeg su, nota bene, Srbi i izazvali i koji je iznjedrio najtragičnije posljedice upravo Rusiji i drugim slavenskim narodima), također se priziva i na sedamdesetu obljetnicu oslobođenja Beograda.

Svakom, iole intuitivnom promatraču, treba postati jasno da vojna parada nije okrenuta prošlosti već budućnosti Srbije. Ovom paradom Srbija šalje poruka, ponajprije susjednim državama i narodima bivše Jugoslavije, a ta poruka je – Sad su s nama i Rusi, kao jedna od najmoćnijih država i nuklearnih velesila, s odlučnim vodstvom, novog ruskog borbenog “cara”.

Svakom, iole intuitivnom promatraču, treba postati jasno da vojna parada nije okrenuta prošlosti već budućnosti Srbije. Ovom paradom Srbija šalje poruka, ponajprije susjednim državama i narodima bivše Jugoslavije, a ta poruka je – Sad su s nama i Rusi, kao jedna od najmoćnijih država i nuklearnih velesila, s odlučnim vodstvom, novog ruskog borbenog “cara”.

Istina je, pa ne znam koliko da to netko nijekao, ova posjeta iz temelja zacrtava novu geostrategiju na Balkanu (ili onog što se tako naziva), prvenstveno u Srbiji i BiH, imat će i dalekosežni utjecaj na položaj Hrvatske, a preko Republike srpske (koju također Rusi uzimaju pod svoje okrilje) posebno i na položaj Hrvata u BiH.

S druge, ruske strane, odašilje se poruka Europskoj Uniji i SAD-u, da Rusija obnavlja svoj višestoljetni utjecaj (da ne kažem Imperij) na Balkanu i Europi i da taj prostor obilježava na neki način kao svoj Dominion, pod egidom zaštite Rusa izvan Rusije, ili pravoslavlja i pravoslavne braće drugih nacionalnosti.

Rusija i Turska

Rusija je uskočila u prostor kojeg je NATO savez iz razno raznih razloga, možda ponajviše iz jedne inertnosti, ostavio slobodan za pristup drugih. Ali ne samo NATO savez, već i Europska Unija. Sad im se to vraća kao bumerang, ravno u čelo. Ovim ruskim prodorom, a srpskim političkim ruletom, svakako imaju razloga biti sve više zabrinute prvenstveno Crna Gora kao pomorska zemlja, BiH, ali i Makedonija i Kosovo, kao i Hrvatska koja s tim prostorom ima podugačku granicu.

S druge strane i Turska je uskočila u muslimanski dio BiH, s gotovo identičnim cjljem obnove, pa makar i samo djelomično i simbolično, nekadanjeg Otomanskog carstva, smatrajući BH muslimane na neki način Turcima što ovi nikada u svojoj povijesti tako nešto nisu htjeli ni čuti, ali evo, izgleda da se vremena mijenjaju. To su dva prevelika krokodila u maloj BH bari, gdje je pretijesno i nema mjesta za oba. S druge strane “kršćanska” Europa se nema tamo za što uhvatiti osim za onu šačicu hercegovačkih Hrvata. Ali ona je inače nesložna, interesno politički u samoj sebi i suprotstavljena, tako da ni to nije moguće.

Kako svaka stvar ima svoje lice i naličje, moglo bi se dogoditi da Srbija time pravi veliku povijesnu pogrešku, ona je gotovo sa svih strana okružena zemljama koje su članice NATO saveza i Europske Unije, ona je na neki način u klopci i može samo igrati ulogu Trojanskog konja, ali na taj trik pali su samo Trojanci i više nitko drugi u povijesti. Ali eventualnim ulaskom u Europsku uniju i Nato savez, te dvije (državna i vojna asocijacija), uvijek će, u slučaju sraza ili zategnutosti odnosa prema Rusiji, u svojim njedrima imati u Srbiji neku vrstu ruskog Trojanskog konja.

U svakom slučaju, ovdje se, a posebno u Bosni i Hercegovini, radi o tektonskom sudaru različitih civilizacijskih i konfesionalnih struktura – islama, pravoslavlja i katoličanstva. I taj sudar se i ovim činom Srbije sve više potencira ne samo kao utjecaj njihovih središta u svijetu, već se odražava i kao konkretni mogući sraz prvenstveno od strane agresivnog pravoslavlja.

Ali, kako svaka stvar ima svoje lice i naličje, moglo bi se dogoditi da Srbija time pravi veliku povijesnu pogrešku, ona je gotovo sa svih strana okružena zemljama koje su članice NATO saveza i Europske Unije, ona je na neki način u klopci i može samo igrati ulogu Trojanskog konja, ali na taj trik pali su samo Trojanci i više nitko drugi u povijesti. Ali eventualnim ulaskom u Europsku uniju i Nato savez, te dvije (državna i vojna asocijacija), uvijek će, u slučaju sraza ili zategnutosti odnosa prema Rusiji, u svojim njedrima imati u Srbiji neku vrstu ruskog Trojanskog konja.

Stare političke ljubavi se gase jer se uvijek povode samo aktualnim političkim i drugim interesima, a ti se interesi mijenjaju, a prema toj promjeni preslaguju se i politički i vojni savezi.

Poruke ovog posjeta predsjednika Putina su višeznačne. On je odjenut u ratno ruho, jer je riječ o čovjeku kojeg svi prosuđuju kao militantno nastrojenog čiji politički vokabular ide čak do prijetećeg isticanja Rusije kao najveće nuklearne velesile, a posebno u uvjetima agresije na Ukrajinu i okupacije Krima. Ovdje nije samo riječ o političkom i kulturnom utjecaju u Europi i u svijetu, već je riječ o strategiji širenja utjecaja, koji bi se u datim uvjetima branio ili širio i oružjem. Pa u tom smislu vojnu paradu u Beogradu treba gledati prvenstveno kao pokazivanje mišića agresivnog pravoslavlja.

Hladni rat očito nije prestao, njemu tek slijedi novo razbuktavanje, i svakako će prouzročiti negativne posljedice i velike troškove u razvoju novih generacija razornog oružja. Quo vadis, naš vrli i jedini Svijete?!

Mile Prpa/HKV

kamernjar.com

facebook komentari

 • 1diablo

  Gledajući gornju sliku meni izgledaju više pokislo.. 😀

  • wolf

   Sigurno je sigurno :)))

  • Alan B’Stard

   Jesu pokisli ko jazavci 🙂

   • 1diablo

    Nitko kao on.. 🙂

    • wolf

     Veciti ministar 🙂

     • Karanfilov

      Neće se on vruć vode napiti

   • HRSmoock

    Što kao? Ovakav skup jazavaca nema ni u rezervatu.

  • i ova je dobra 🙂

   • Agromentum

    A ova?

 • Kad kisne Vučić, ima da svi kisnu http://youtu.be/Z2FXAo93oMM

  • HRSmoock

   Sad će da pričaju da su ginuli za Majku Srbiju. Što je pet godina na ratištu naspram ovakve žrtve…Ili srpski: Ma majku vam j…. onu nenormalnu. I vašim pristašama… Gdje se ne nađe neko da kao fol skrene tenkom. Makar da im malo sruši binu. Pogledaj kakav je to skup kolosalnih kretena. Prestrašno.

   • a golema je naslovnica blica 🙂 moglisu i kišu ‘da spreče’.. al onda vučić ne bi mogao izigravati heroja

    • HRSmoock

     Dok su sin Bota i Koštunjavi nastavili prepucavanje započeto 6.oktobra još se i mogla čuti i pročitati pokoja kritika njihovog (običnog) ludila. Ali sada…Kada nesposobni Vučić i njegova gomila poltrona javno kriziraju i lupetaju…Tajac. Mrak. O plaćenim novinarima ne bih ovom prilikom.

     • svidio mi se podnaslov: Galerija pokislih ministara 🙂

     • HRSmoock

      Onaj iznad je bolji…”Ubija svoje ljubavnike”. Fale samo mali oglasi…”Prodajem novog polovnog golfa dvojku, CG table…”

     • :)) haha dobra 🙂

     • HRSmoock

      Nažalost, realnost. Postadosmo Amerika.

     • neprimjetno.. mic, po mic.. hoćemo li doživjeti ‘balkanski san’?

     • HRSmoock

      E, to je bilo. Jugoslavenski. Recidiv je najbolje, najveće, najljepše…Dobro, žene su nam najljepše, to stoji. Ali ostalo? Kako te zapadne…

   • Karanfilov

    Usne vrele višnje

    • HRSmoock

     Još uvijek sanjam :))

     • Karanfilov

      😉 :p

   • Ida Galić

    Smoock, evo jedne stare srpske pesme koju su pjevali u Srbiji poslije reorganizacije stare Jugoslavije, kad su nastale mnoge banovine, Savska, Dravska Dunavska itd itd!!

    Oj Srbijo majko mila
    Ti si bila kraljevina
    Borismo se i ginusmo
    Da bi bila carevina
    A sada si banovina
    Pi””da tebi materina!!

    • HRSmoock

     :)) Nemoj samo da nas vide patriJoti. Njima je to sad nešto kao himna. Aleksandar je bio mason i čovjek Vatikana, Broz…Za njega niko nije čuo, Slobo je bio američki špijun, Koštunjavo voće je “mačkar” , Bota je debilko,..E, sad…Ovaj Vučko…Jedni ga vole, drugi kao šatro ne. Sve neki “bijeli listići” i nikad niko nije glasao :))

     • Ida Galić

      Hahaha! Ali tebi treba priznati, da si brz ba odgovoru i tipkovnici!! Da nisi ti doneo iz Amerike kakvu aparaturu, koja te odmah upozori, kad te netko spomene!!

     • HRSmoock

      Što iz Amerike? :)) Ovdje barem ima “opreme”.

     • Ida Galić

      Kod vas tamo!!!?

     • HRSmoock

      Ima je i u Srbiji i u Hrvatskoj, i u Sloveniji ,)) Okruženi smo Balkanskim špijunima.

     • Ida Galić

      Ja imam samo elementarne stvari PC tipkovnicu, miša Led monitor od 24 cola i kopirač-skener! i to je sv! A kad nešto zašteka imam sina informatičara, da mi uredi stvar!

     • HRSmoock

      Ja zovem ćerkicu kad treba nešto ozbiljnije. :))

     • Ida Galić

      A dobra su danas djeca!! Znaju mnogo više od nas! Ja imam unukicu od 12 godina, i pravi je majstor na računalu i nestvarno mi je što ona sve može s njim! Kad bi barem pola od toga znala…!!

     • HRSmoock

      Moj srednji sin ima 15. Moram polugom da ga odvajam od računala. Koliko je dobro znati neke stvari, toliko je loše što druge zapostavljaju. Izaći vani, malo lopte…I curice, što da ne.

     • Ida Galić

      Istina je! Sad kad na primjer padne snijeg, na brijegu mema ni jednog djeteta da se sanka ili skija! A kad smo mili bili mali ili mladi, to nam je bio osnovni vid djelovanja! A ovi su sad ovisnici o računalu i kad ne sjede za tipkovnicom, imaju stalno uz sebe one velike Smart telefone i samo s njima komuniciraju!

     • HRSmoock

      Ja sam nekako računao da će informatička revolucija poslužiti ljudima da čitaju, saznaju nešto…Naivno s moje strane. Uglavnom se sve svodi na pop zvijezde, odjeću i trivijalnosti. Nekada smo jedva čekali da odemo vani zbog stvari kojih ovdje nije bilo. Sada ima svega, samo para nema .))

     • Ida Galić

      Možda je i bolje, da nema para, jer ovaj bi mladi naraštaj otišao u još veće krajnosti i sasvim bi se otuđio od nas starijih i realnijih ljudi!

     • HRSmoock

      Zato se mora uštedeti neka crkavica ili će nas u staračke domove jednog dana. Kao u Americi. Samo što ovdje ne postoji Florida :)) Kakvi su, preuredit će Goli otok :))

     • Ida Galić

      Kod nas u Sloveniji se zatvaraju mnogi starački domovi, jer rijetko koji penzione rmože sebi priuštiti boravak u njima! Mjesečno se mora odbrojiti za taj “sport” od 1000 do 1200 eura!!

     • HRSmoock

      Ovdje je to jeftinije, ali osim par izuzetnih slučajeva…To su logori. I to govori o našem društvu. Hvala Bogu, da su većina ljudi normalni (a opet…Neki žive od penzija svojih roditelja, brrr).

     • Ida Galić

      Možda bude bolje jednog lepog dana haha! A je li stvarno istina kao što kažu ove slike gore, da je na paradi bilo prilično mokro! Kako su zaštitili poštovanog baćušku Putina!! ? I kako su letjeli “Striži”?

     • HRSmoock

      Sirotom čovjeku su toliko duvali za vrat da su kapljice bježale. Smorio se Putin kao dabar u plićaku. To je mozak gospode na vlasti. Kao neće ih provaliti kagebeovac da igraju između njega i zapada. A Migovi su bili prva liga. Mogao je šmeker i da im ostavi, ali zna da su teške ciganke. Sutra bi ih preprodali :))

     • Ida Galić

      Oni oće imitirati druga Tita, koji je uspješno ekvilibrirao između jednog i drugog bloka, ali ne znam hoće li im to uspjeti i tko će ih prvi šutnuti nogom u stražnjicu Putin ili zapad!

     • HRSmoock

      Putin. Kratko i jasno. Ako bi Biden postao predsjednik, Balkan bi imao šanse. New deal…Ovako, bez love…Kakav Južni tok…Ovdje je potrebna korenita reforma, ekonomska, politička i moralna. Od klackanja na dve stolice, oće guza da zaboli. A može i da se padne. Na nos ili leđa svejedno.

      Moram vas pozdraviti, sutra se radi. Živjeo kapitalizam! No, bolje išta nego ništa :)) Laku noć, Ida. (Ipak je u Sloveniji malkice bolje.)

     • Ida Galić

      Odoh i ja na spavanje Bog!!

 • mnogi su se pitali tko je djedica u bež kaputu, drugi od vučića?! Kurir saznaje da je: ‘Dekica koji je na Paradi stajao pored premijera Vučića i izazvao toliku pažnju javnosti je Stevo G. Opačić, narodni heroj iz Drugog svetskog rata.’

  • 1diablo

   oni su meni fenomen,ovi partizani..koliko to živi,to je za Mišakovu emisiju-na rubu znanosti-

   • HRSmoock

    To i jeste na rubu znanosti…Glogov kolac.

   • DIKI

    E si vido’, a. Metuzalem je malji deca za njih. A vide li moje lujke ?

    • 1diablo

     Nije ona sva svoja.. 😀

     • DIKI

      Ma, samo sam je odbio, javno. Pitaj Smuka. Ona je i sada ubeđena da sam neženjen. A znaš kakve su kada ih odbiješ? A vide li onog malog jadnika (intimus Smukov), totalno odlepio. Vidim da mi se čak i drug više ne snalazi, za ove je dilkarnica, a ne priča. Ma dala bi ti ona, samo sada ne može da se otrese onog malog, ko’ vaška je.

     • HRSmoock

      Ako on ima 47 ili 48…Jao, majko. Mada, znam jednog vindsurfera iz Borče…Ne, taj je ipak nepismeniji i manji je bolid. Mene oduševljavaju njegovi “analitički” tekstovi. Miriše mi na sepeoovca.

     • DIKI

      Analitika mu ide od ruke. I sada mi reci da ljubav nije po malo i ludilo. Viđao sam ja ispade ljubomore, ali ovo, ovo je cirkus. Moram da se povučem, na neki način je i mene sramota. Da se odmorim malo, nije zgorega i tamjana malo, ovo su Luciferove rabote. Još kada sam je odbio, reče lepo meni moj drug da će biti teško sa njom. A ovaj ”malji” mi liči da prostiš na pic..zlu koja bi da se bije sa međedom. Što kažu: ”Nemam rašta sablje krvavit”. Uffffff…..bruke…..

     • HRSmoock

      Odlepitis. Ovo je gotovo kao onaj kurscšlus pre dve godine na vestima. Ma nek se nađu i neka se svima skinu sa…Grbače. Nego, nam se tebra…Vinka lomi, na koju će stranu. Obožava me žena, pa to ti je. Kontam u čemu je štos, ali nema veze. Ona žena duševna, a sve neki lomovi oko nje. :)) Kažem…Jao, majko.

     • DIKI

      A to sam ”eleganci” izveo. Sada smo ko dve sestre, i gaćice menjamo. Tela me za zvaničnog druga na fejsu a to bi meni proizvelo stanovite bolove u predelu leđa i glave, čvoruge čak. Jer moja žena nije baba, pa bi bila dupla uvreda. Pokrljala se sa Nepoznatom oko mene samo tako. Ali, ja se uvijam pa se ne dam.

     • HRSmoock

      Tužna priča, tebra. Mislim, nije za zezanje, ako je i dio toga za dijete istina.

     • DIKI

      Nažalost, jeste, čim mu vidiš fotku odmah vidiš simptome. A znaš valjda šta ga čeka sa ovakvom majkom? Neka mu je bog na pomoći.

     • HRSmoock

      Malo joj škripi priča. Njemačka ili Švica ipak imaju nešto uređeniji sustav. Pitao sam prijateljicu koja radi kao klinički psiholog u “Majka i dete”…Oni još uče od Njemaca. Druga prijateljica je defektolog, radi sa djecom oštećenog i slabog sluha, ali ide po tim seminarima i kaže da i kod nas postoje grupe koje rade sa djecom koja imaju slične probleme i da mogu pratiti nastavu u redovnim školama. Izgleda, da sam luđi od Christiana, ali bilo mi je žao. Imam prijatelje koji imaju dijete sa sličnim problemom…Sačuvaj Bože.

     • DIKI

      Uzeće joj malog uskoro, bez pardona. A to je možda za njega spas. Neću da sudim, odmah se stresem.

     • HRSmoock

      Jbg. Pomoć je ipak važna. Nisam za ono “majke ne mogu same”, ali što sve možeš da vidiš oko sebe. Ono kad sam čuo prošle godine sintagmu “dijete ulice”, a djevojčica ima četiri godine. Jebem ti i državu i društvo.

     • Karanfilov

      Imaš selamčić od Lava Mace JelenoviĆ

     • Karanfilov

      :p

   • Karanfilov

    Jašta ba… ćuj narodni heroji….nebi da je Boško Buha ba

    • 1diablo

     Karanfile,prije ćemo mi izumrit iz ovog zadnjeg rata nego ove partizančine. 😀

     • HRSmoock

      To odgovorno tvrdim. Rak, tumori, “lijep život”…

     • Karanfilov

      Nažalost, majki im ga spalim!

  • HRSmoock

   Nisam pratio, zanimalo me samo da uslikam Migonje. Znam ja puno Opačića i Opi…Opačićki…Da nije to onaj Opačić koji je ubio “16000” četnika? Pa što je ovo? Nigdje četničkog znakovlja? Bogati, da nije to neki zaokret, V plenum ili slično? Pa što će sada štovaoci Vučkovog dijela i lika? Naroćito ovi sa crnim šajkačama…Morat će da ih bace,

   • mogu li koke nosit u to? 🙂

    • Karanfilov

     Đe si Lile, šta mai u Čiroki :p… kiša, ovo-ono

     • Pozz Karanfile! Nema Kiša! Sunce greje! Nastavi li ovako uštedjet ću barem dvi tone peleta

     • Karanfilov

      U Mostaru bolje nego ljeti. Gušteramo se na suncu. Pozzz…

 • Karanfilov

  Sve za Titu i partiju.

 • Karanfilov

  Brez ikake potrebe bačena lovuša

 • Karanfilov

  A poplave!?

  • HRSmoock

   Ih, lako ćemo za poplave. Sve će to narod pozlatiti…

   • Karanfilov

    I to žešće!!!

    • HRSmoock

     Kao i uvijek. Eh, jadni smo.

     • Karanfilov

      Ma kaki, libo me tuki ! :p… nedam zuluma

 • Herceg-Bosna

  koliko pedera na jednom mistu
  i sad neka neko zucne da putko nije prostitutka,
  vid koliko je guzonja oko sebe okupio