Vojni puč u BURKINI FASO Rulja zapalila parlament, generali preuzeli vlast

0

U afričkoj državi Burkini Faso u četvrtak je izveden vojni puč. Prema informacijama agencije AFP, u poslijepodnevnim je satima vrhovni zapovjednik tamošnje vojske Nabere Honore Traore objavio da su vlada i parlament raspušteni te da će biti formirano prijelazno tijelo koje bi ‘ustavni red’ u državi trebalo uvesti unutar sljedećih 12 mjeseci.

Nešto ranije, predsjednik Burkine Fasa Blaise Compaore proglasio je izvanredno stanje nakon nemirnog dana obilježenog paljenjem Narodne skupštine i upadom prosvjednika u zgradu državne televizije, navodi se u priopćenju predsjedništva koje je primila agencija France Presse.

burkina faso

“Izvanredno stanje je proglašeno na čitavom državnom teritoriju. Zapovjednik glavnog vojnog stožera je zadužen za provedbu ove odluke koja stupa na snagu s današnjim danom”, piše u tom priopćenju bez službenih oznaka i nadnevka, s potpisom Blaisea Compaorea koji se razlikuje od njegova uobičajenog parafa.

Problematična je i vjerodostojnost priopćenja i izjave primljenih iz istog tiskovnog ureda predsjednika u vezi s raspuštanjem vlade i s pozivom na pregovore s oporbom koji se sastoje tek od nekoliko nepotpisanih redaka na bijelom listu papira.

Burkina Faso je u četvrtak proživjela buran dan koji je počeo pljačkom i paljenjem Narodne skupštine gdje se trebalo održati glasovanje o ustavnim promjenama kojima bi se trebao produljiti mandat predsjednika države koji je na vlasti već 27 godina.

Tisuće prosvjednika su zatim upale u zgradu državne televizije poharavši je, a onda su uništili i sjedište predsjedničke stranke u Ouagadougouu te druge simbole vlasti.

Najmanje je jedna osoba poginula. Sukobi su se proširili na Bobo Dioulasso, na zapadu zemlje, gospodarsku prijestolnicu zemlje i na Ouahigouyju, na sjeveru.

Ovo je najteža kriza od vala pobuna iz 2011. u kojemu je uzdrmana vlada koja je došla na vlast nakon puča 1987.

Zemlju je u krizu gurnula najava prijedloga ustavnih promjena od 21. listopada, po kojemu se najveći mogući broj petogodišnjih predsjedničkih mandata povećava s dva na tri.

Predsjednik Compaore koji je na vlasti već 27 godina, treba sljedeće godine završiti svoj zadnji mandat nakon dvaju sedmogodišnjih (1992-2005) i dvaju petogodišnjih mandata (2005-2015). (hina)

facebook komentari