Vojnici UNPROFOR-a tvrdili 
da su pripadnici Armije RBiH koristili bojne otrove iz Sirije

0

Izvješća kazuju kako su ispitani uzorci tla koji potvrđuju da je došlo do upotrebe kemijskog naoružanja.

Na službenim internetskim stranicama haaškog optuženika Slobodna Praljka još prije nekoliko godina osvanula je preslika dokumenta s oznakom “tajno” u kojem se spominje kako su zapovjednici Armije RBiH tijekom sukoba u središnjoj Bosni koristili granate punjenje kemijskim otrovima u napadima na položaje HVO-a.

Dokument datira od 1. listopada 1993. godine i služio je kao dokaz na Haaškom sudu u postupku protiv zapovjednika Armije RBiH. U njemu se podrobno opisuje kako su bosanski muslimani početkom ljeta 1993. godine preko “islamske mreže” od arapskih država nabavili 30-ak zrakoplovnih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova. Sporne bombe iz Sirije stigle su u kamionima kojima je humanitarnu pomoć prevozio Crvenih križ. Sporna pošiljka prevezena je u vojno skladište u zrakoplovnoj bazi Dubrave kod Tuzle, a s bombama je došlo i pet stručnjaka za kemijsko oružje koji su tamo obučavali pripadnike Armije RBiH. Prema vojnom planu, bombe su namjeravali upotrijebiti s tzv. vremenskim upaljačem “time bomb” u svrhu defenzivnog djelovanja na ratištu. Prvi put je te bombe upotrijebila Armija RBiH kod općine Zvornik, koju su kontrolirale vojne postrojbe Republike Srpske. Napad 2. kolovoza 1993. godine nije uspio. Utvrđeno je kako su se bombe s kemijskim otrovima koristile u granatama od 120 milimetara, a tadašnji vojnici UNPROFOR-a uzeli su uzorke zemljišta.

Napad na Busovaču i Vitez

Oni su u svom izvješću naveli kako su najmanje u tri navrata granate s bojnim otvorima korištene u ljeto 1993. prilikom napada Armije RBiH na položaje vojske RS-a oko sela Boškovići, sjeverno od Zvornika. Nakon Zvornika, poslije su granate u kojima su se nalazili bojni otrovi upotrijebljene u središnjoj Bosni u vojnim akcijama Armije RBiH protiv pripadnika HVO-a. U dokumentu piše kako su kemijsko oružje ekstremističke postrojbe Armije RBiH koristile i, kako se to vidi iz tajnog obavještajnog izvješća iz 1993. godine, prilikom napada na hrvatske postrojbe u Vitezu i Busovači.

“U nedavnim napadima na Vitez i Busovaču muslimani su u više navrata upotrijebili kemijsko oružje. Radi se opet o minobacačima 120 mm i minama punjenim bojnim otrovima…” U jednom novinarskom izvješću novinske agencije HABNA napisano je kako se upotrijebilo kemijsko oružje, a potvrdio je to i UNPROFOR”, zaključuje obavještajno izvješće od 1. listopada 1993. godine. U dokumentima Interpola vidljivo je kako su radikalne islamističke postrojbe krajem 1993. godine raspolagale sa znatno većom i ozbiljnijom količinom kemijskog oružja i bojnih otrova.

facebook komentari