Vratiti Sutorinu i napraviti bh. Antaliju

3

sutorina_1

Sutorina se proteže na 83,7 kilometara kvadratnih

Sutorina je najatraktivnija lokacija na cijelom sredozemlju, ne postoji bolja turistička lokacija za izgradnju megahotela. To će biti naša Antalija ukoliko mi ovaj spor dobijemo. Kada dođete u velike turističke centre sa 100 hotela, to isto se može uraditi u Sutorini, kazao je prof. dr. Anton Jakauc na tribini “Čija je Sutorina-od zablude do istine” koja je održana u organizaciji Udruženja geografa u BiH.

Profesor dr. Anton Jakauc je govorio o mogućnostima na području Sutorine i napomenuo je da su bh. političari učinili veleizdaju i da zbog toga opominju na ekonomske implikacije.

SutorinaProfesor Jakauc je podsjetio na Berlinski kongres po kojem BiH ima dva izlaza na more, Klek i Sutorinu. Prostor Sutorine se proteže od 83,7 kilometara kvadratnih, a dužina granice iznosi 44,5 kilometara i taj prostor pripada BiH.

“Želimo upozoriti Predsjedništvo BiH da u ovo vrijeme kada je u pitanju ratifikacija granice između BiH i Crne Gore još jednaput ispitaju svoje stavove i znanje oko tog prostora i da taj prostor ne dodijele Crnoj Gori jer je to suveren prostor BiH”, kazao je profesor Muriz Spahić.

Profesor Suad Kurtćehajić je rekao da bi bilo najbolje da Predsjedništvo BiH odbije prijedlog Vijeća ministara i da se ponovo vrati na razmatranje Vijeću ministara, ali da se napravi komisija koja će konsultirati pravne, ekonomske i geografske stručnjake.

“Ako budemo mudro uradili, stvar će ići pred Međunarodni sud pravde u Hagu, prva stvar koju će Sud pitati Crnu Goru je kako mogu dokazati vlasništvo. Oni to ne mogu dokazati, kazao je profesor Kurtćehajić.

“Ovo nije beznačajna stvar, ovo je krucijalna stvar i test državnosti za naše političare. Ne možemo pustiti ovakav prostor koji je 40 puta veća teritorija od Monaka. Imamo nedvojbene dokaze da je Sutorina naša i Crna Gora će izgubiti ovaj spor pred Međunarodnim sudom, a mi ćemo zahtijevati da akademski stručnjaci saslušaju akademske stručnjake i da će odbiti potpisivanje ovako jednog sramotnog prijedloga i da će stvar vratiti na Vijeće ministara i da ćemo prostor koji je bio povijesno naš i što je strateški veoma važno za BiH vratiti gdje pripada”, zaključio je Kurtćehajić.

Dnevnik.ba

facebook komentari

 • srka

  Hahahaha…ma sto vam je ljudi…kakva Antalya?
  Ma samo zracna luka Antalya-e je veca nego Sutorina?

  by Srka®

  • kvot

   A Baly?
   Kako se zovu tvoji sa Balyja?

   • srka

    Aaaaaaa, riješili smo rebus Kvote…nije ti to tako prostački kako si ti sebi umislio.
    Obrati se HRSmook-u, on će ti pojasniti kako se zove pučanstvo ovoga najjzapadnijega otoka Indonezije.

    PS ( Bali – nikako Baly)
    😉
    by Srka®