Vrijedi gledati: Idila u kamenu tu pored Neretve

0

Skriveno i okruženo kamenitim brdima, nekoliko stotina metara od mora i s pogledom na jezera nalazi se etno art selo Podčempres – preuređeni zaseok s kućama straim skoro 200 godina

Podčempres je malo selo s mnogo starih dalmatinskih kamenih kuća iz ranog 19. stoljeća. Nalazi se nedaleko od Hercegovine, uz Jadransku magistrale, između Pliča i Gradca, kod Baćinskih jezera.

Obnovu sela počela je obitelj Đelmić još 1985. godine, a većinu radova sami odrađuju. No, to nije tipično etno selo piše Dnevnik.hr

‘Selo je još uvijek u fazi renoviranja, a renoviramo ukupno 11 objekata – tradicionalnu kuhinju, vinski podrum, radne sobe, odnosno ateljei – sve skupa je zamišljeno kao tradicionalno selo, ali i sa luksuzom kao što su bazeni i tereni za sport. Imamo odbojkaško i košarkaško igralište, bućalište , a u pripremi je i mjesto za streličarstvo’, kazala je Snježana Đelmić.

Gospođa Snježana je diplomirani kipar i slikar te je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, dok je njezin suprug Ino samouki slikar i kipar. Za sav rad s kamenom je zaslužan upravo njezin suprug, a prilikom izrade se pazilo na svaki detalj kako se ne bi narušio tradicionalni izgled sela. U obnovu je uloženo puno ljubavi, odricanja i novca, a planova je, kažu, puno. ‘Plan je imati art selo galeriju te mjesto za uživanje i rad umjetnika. Ideja je milijun i nastaju svakog dana’, dodala je Snježana.

Tako je prije tri godina nastala i ideja o festivalu umjetnika koje organizira Udruga ‘Čempres’ čija je predsjednica upravo gospođa Snježana. Na festivalu sudjeluju kipari, slikari, glazbenici i fotografi iz čak 13 zemalja. Festival traje do 10. kolovoza kada će završiti izložbom i glazbenom večeri na Baćinskim jezerima.

Galeriju fotografija ovoga iznimnoga kutka Dalmacije pogledajte na portalu Dnevnik.hr

Dnevnik.ba

facebook komentari