Pratite nas

Komentar

VRIJEME POTURICA: Kako Josipovićevi savjetnici njegov poraz žele prikazati kao svoju pobjedu

Objavljeno

na

Hrvatska je zemlja prilivoda i lažnih neovisnih intelektualaca. Josipović je izgubio izbore, a njegovi savjetnici ponašaju se kao zvijezde i priskaču upomoć pobjednicima

Zanimljivo je promatrati ovo postizborno vrijeme. Gubitnik Josipović je skoro nestao s pozornice, vjerojatno liže rane, al zato su njegovi savjetnici iz sjene postali prisutniji u medijskom prostoru.

skoko-kolaricHrvatska je zemlja izrazito bogata raznim analitičarima i stručnjacima za PR, odnosno prodavanje magle ili izmišljanje svjetlosti u tamnim tunelima naše zbilje. Prije izbora su ti analitičari uglavnom neodređeni, drže fige onomu tko je upravo na vlasti ne žele se zamjeriti, a nakon izbora su oni sve znali i predvidjeli.

Posebna ekipa takvih stručnjaka se okuplja u Hrvatskom društvu za odnose s javnošću. To društvo je mnogima nepoznato, ali ono predstavlja neku vrstu strukovne udruge onih koji su najbolji u odnosima s javnošću. Već godinama tim društvom drmaju dva lika poznata našoj političkoj javnosti: Aleksandra Kolarić i doc. dr. Božo Skoko.

Aleksandra je poznata po svojoj karijeri kao glasnogovornica Ivice Račana, premijera koji se sa Milanovićem bori za mjesto najnesposobnijeg političara i kasnije Milanovićeva crna ovca s izrazito visokim mišljenjem o svojim kvalitetama, a s jako niskim pragom tolerancije prema svima koji drugačije misle. Njoj uz bok je hercegovački docent za svaku vlast, dr. Božo Skoko.

Vjerojatno je taj dvojac zaslužan da su nagrade za komunikatore godine dobili mucavac, bez uvrede, Rohatinski i genijalac svih komunikacija Ivo Josipović. Baš taj dvojac je Ivi Josipoviću vodio kampanju. Aleksandra iz drugog reda, Božo tehnički tako što je za svoju agenciju priskrbio najveći dio kolača od oglašavanja.

Sad je međutim nastalo vrijeme prestrojavanja, naguravanja u pobjedničku ekipu, a tu su naši stručnajci pravi genijalci.

Skoko sam sebe definira kao umjerenog konzervativca i na osnovu te samodefinicije se osjeća pozvanim davati izjave koje graniče s dječjim analizama što je tko napravio. Ono po načelu kad pitaju Mandžu kako je zabio gol: ja potrčao, dobio loptu, udarac i zabijem ga. Tako i Skoko sada po svim portalima analizira zašto je Kolinda pobijedlia. Iz njegovih izjava ispada da je to od početka bilo jasno pa se pitam kako to da taj genijalni stručnjak to nije prije prepoznao pa svoje usluge ponudio pobjednici, a ne gubitniku?

Skoko sada po svim portalima analizira zašto je Kolinda pobijedlia. Iz njegovih izjava ispada da je to od početka bilo jasno pa se pitam kako to da taj genijalni stručnjak to nije prije prepoznao pa svoje usluge ponudio pobjednici, a ne gubitniku?

Ta banalna činjenica ne smeta Josipovićeva čovjeka za tehničko obavljanje kamapnje i autora knjige u kojoj je Tito proglašen velikanom. On se jednostavno premjesti u drugi položaj, bitno je da lova teče, a portali i novine su mu dužni dati prostora jer oni ipak žive od oglasa.

Aleksandra je poznata po svojoj karijeri kao glasnogovornica Ivice Račana, premijera koji se sa Milanovićem bori za mjesto najnesposobnijeg političara i kasnije Milanovićeva crna ovca s izrazito visokim mišljenjem o svojim kvalitetama

Zanimljivo je promatrati te hrvatske medijske poturice kako se jako brzo pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji.

Josipović je stvar prošlosti, a sada valja ipak zadražti pozicije. Kolindin tim koji je vodio pobjedničku kampanju ne dobiva toliko prostora kao oni koji su savjetovali i organizirali kampanju za gubitnika. Kolinda sastavlja svoj tim stručnjaka i već joj se naguravaju ljudi koji su radili i za protivnika. Je li to znak da u HDZ-u nemaju izvornih i nepotrošenih kadrova ili i oni padaju na slatkorječivost medijskih i inih stručnjaka?

U svakom slučaju već je najvaljeno da će u savjetničkom timu ostati Vice Batarelo, a nebismo se trebali začuditi ako uskoro medijski savjetnik postane Skoko ili netko iz njegove agencije.

Isto tako se nemojmo čuditi ako uskoro pročitamo da je glavnu nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću dobila Kolinda Grabar Kitarović jer ovo je ipak zemlja prilivoda i lažnih neovisnih intelektualaca koji gospodi svojim hemeroidalnim iskustvom liječe usidjele stražnjice.

D. Lukić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slaven Letica: Vesna Pusić u koži – ili kožuhu – slovenskog premijera Mira Cerara

Objavljeno

na

Objavio

Vesna-Pusic-UN

VESNA PUSIĆ U KOŽI – ILI KOŽUHU – SLOVENSKOG PREMIJERA MIRA CERARA

Dio govora predsjednika VRH-a Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija ili Sjedinjenih nacija (tako bi se na hrvatskom trebala zvati „svjetska organizacija“: jer su njene članice nacije, države, a ne narodi) bio je razlog zbog kojeg je slovenski predsjednik vlade Miro Cerar otkazao posjet Zagrebu, a bio je i povod nizu diletanskih „liberalnih“ i „dobrosusjedskih“ kritika u hrvatskoj političkoj i političko-komentatorskoj javnosti:

Evo tog dijela: “Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa. Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom.”

Najjasniju kritiku uputila mu je nesuđena glavna tajnica UN-a i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova dr. Vesna Pusić koja mu je namijenila riječi pune spoznajne samosvijesti i gorkog „diplomatskog“ prijekora: “Mislim da je govor premijera Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a bio apsolutno kontraproduktivan, nediplomatski, krivo i pogrešno intoniran. Smanjio nam je šanse da na jedan civiliziran način riješimo prijepor sa Slovenijom. Mislim da šansi ima, ali ovaj govor je bio apsolutno štetan. Opća skupština UN-a nije mjesto gdje se takve stvari rade, postoji tiha diplomacija. Ovime su nam šanse smanjene, jako sam razočarana i iznenađena.”

Dok je govor vlastitog predsjednika VRH-a ocijenila „apsolutno kontraproduktivnim“, „nediplomatskim“, „krivo i pogrešno intoniranim“ i „štetnima“, ne nalazeći u njemu ničega dobrog i mudrog, članica nove stranke „GLAS“, pokazala je potpuno razumijevanje i odobravanje za odluku slovenskog premijera da otkaže posjet Zagrebu. Tu je odluku nazvala „dobrim potezom slovenskog premijera“.

Svoju je ocjenu o „dobrom potezu“ ovako objasnila: “Pokušajte se staviti u Cerarovu kožu. Teško je mogao nakon takvog nastupa inzistirati unutar slovenske političke situacije i išta drugo napraviti. Njega pritišću unutar Slovenije. Ja razumijem njegov potez. Cerar je očito bio spreman izdržati pritisak i sudjelovati u tim razgovorima, ali ovo je definitivno korak unazad.”

Nasuprot dr. Vesni Pusić, osobno, kao bivši savjetnik Ujedinjenih nacija (njene agencije Svjetska zdravstvena organizacija), u potpunosti odobravam odluku Andreja Plenkovića da na Općoj skupštini progovori o pokušaju slovenske „kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova“, posebice zbog toga što hrvatskom premijeru nije nimalo lako u njegovoj „koži“.

Naime, nakon nečuvenog pokušaja prevare i korumpiranja arbitražnog postupka, slovenski političari – manje Miro Cerar, a više ministar vanjskih poslova Karl Viktor Erjavec – ne biraju ni mjesto, ni forum, ni organizaciju, ni vrijeme da pred političarima i institucijama Europske unije ULTIMATIVNO ZAHTJEVAJU da Hrvatska primjeni odluke arbitraže.

Lobiraju i Hrvatsku ogovaraju svukud i kod svakoga: Berlinu, Briselu, Vašingtonu, Pekingu, Moskvi i drugdje.

Jedan od posljednjih pokušaja prisiljavanja Andreja Plenkovića i njegove vlade da primjeni arbitražne odluke zbio se nedavno na Bledu na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji održanoj pod geslom “Nova realnost”. Nakon sastanka s s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, slovenski premijer je izjavio: “Dobio sam potvrdu da Komisija smatra kako je poštivanje međunarodnih ugovora obveza, te da se to odnosi i na arbitražni sud. Timmermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obveza Hrvatske u njezinim pristupnim pregovorima s Europskom unijom.”

Pokušaj prinude Hrvatske na prihvaćanje arbitražne presude osnažen je održavanjem izvanredne sjednice Odbora za obranu slovenskog Državnog zbora pod predsjedavanjem mladog Janšinog jastreba Žana Mahniča na temu Pripremljenost slovenskih oružanih snaga za implementaciju arbitražnog sporazuma.

U situaciji kad slovenski političari stvaraju klimu kako Hrvatska naprosto MORA prihvatiti i primijeniti odluke arbitraže dok to SAMA NE ĆINI – mogla se je i morala već povući sa Svete Gere i time pokazati da poštuje, prihvaća i primjenjuje arbitražne odluke – Andrej Plenković DRŽAVNIČKI LOGIĆNO I POMALO DRSKO odlučio je problem simbolički podići s kontinentalne (EU) na svjetsku (UN) razinu.

Javna ocjena Vesne Pusić kako je ta odluka, između ostaloga, „nediplomatična“ potpuno je promašena zbog toga što na Općoj skupštini GOVORE DRŽAVNICI – ŠEFOVI DRŽAVA ILI VLADA – A NE DIPLOMATI I DIPLOMATSKI TEKLIĆI.

Anderju Plenkoviću bile su dostatne 54 njujorške riječi (342 slova-glasa) da slovenskog premijera izvede na čistac: njegov posjet Zagrebu bilo bi izgubljeno vrijeme za sve – jer Slovenija naprosto ne želi i neće priznati da je ONA I SAMO ONA ODGOVORNA za to što HRVATSKA NEĆE I NE MOŽE PRIHVATITI ARBITRAŽU.

Da slovenski POLITIČARI – ne građani i ne slovenski narod – nisu bili pohlepni i glupi, hrvatska bi država naprosto morala prihvatiti odluku arbitraže. Koja je, usput budi rečeno, također bila rezultat “dobrosusjedske” ucjene, komentirao je Slaven Letica

Kao stari profesor-ocjenjivač i onaj koji Andreju Plenkoviću često upućuje javne kritike za skupljanje (kao hrčak) problema, a ne njihovo rješavanje, ovog puta mu javno poručujem:

„Andrej, sjedni u UN klupu, odličan 5!“

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Stevo Culej o Pupovčevim i Milakovićevim Srbima: Terorist križanci četnika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na društvenoj mreži podijelio je tekst iz novina, a koji se odnosi na, kako tamo piše, izvješće CIA-e.

Terorist križanci četnika, kratko je prokomentirao Culej.

 

facebook komentari

Nastavi čitati