Vučić najvjerojatnije postaje premijer Srbije nakon sutrašnjih izbora

0

[dropcap]U[/dropcap] Srbiji se sutra održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a po svim dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja vicepremijer Aleksandar Vučić (SNS), kojeg se i bez izbora smatra trenutno najmoćnijim čovjekom u državi, može biti siguran da će koalicija okupljena oko naprednjaka osvojiti od 40 do 45 posto glasova. Analitičari smatraju da je Vučić najizvjesniji novi srbijanski premijer.

Vučić je, uz predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, aktivno sudjelovao u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku i u devedesetima obojica su bili dio četničkog pokreta i najbliži suradnici Vojislava Šešelja kojemu se u Haagu sudi za ratne zločine.

Istraživanja pokazuju da će na izborima sudjelovati više od 55 posto od oko 6,8 milijuna birača, 15 posto ih tvrdi da će vjerojatno glasovati, a oko devet posto još nije sigurno, dok 13 posto građana Srbije s glasačkim pravom neće 16. ožujka izići na birališta.

Vučić je kao vicepremijer u izbornoj kampanji, ocjenjuju srbijanski analitičari, zasjenio premijera Ivicu Dačića i preuzeo ključne događaje na kojima se pojavljuje kao državni dužnosnik.

Najbliži po osvojenim glasovima Vučiću bi mogao biti sadašnji koalicijski partner u vladi, premijer i vođa socijalista (SPS) Ivica Dačić, koji prema anketama dobiva oko 15 posto glasova.

Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa ima oko 10 posto glasova prema anketama, a koalicija okupljena oko bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića oko sedam posto glasova.

Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) Petra Kuntića na izbornoj je listi Demokratske stranke i Dragana Đilasa, Kuntić smatra da ulazak predstavnika hrvatske zajednice u parlament ne bi trebao biti upitan.

Istodobno s prijevremenim izborima za srbijanski državni parlament u nedjelju će biti održani i lokalni izbori za gradsku skupštinu Beograda, a u utrci su 23 liste, među kojima naprednjaci (SNS) Aleksandra Vučića vjeruju da će zahvaljujući većinskoj potpori u Srbiji osvojiti i gradsku vlast.

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj:

[vsw id=”b2CUONXlxQ8″ source=”youtube” width=”625″ height=”364″ autoplay=”no”]

[vsw id=”kpxln-OeDHk” source=”youtube” width=”625″ height=”360″ autoplay=”no”]

agencije

facebook komentari