Pratite nas

Nebuloze

Vučić: Zašto niste donijeli rezoluciju kada je Šimunić skandirao ‘ustaškim pozdravom’ i zbog ‘ustaških pjesama’ Thompsona?

Objavljeno

na

Rezolucija koju je Europski parlament usvojio o haaškom optuženiku i vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju uvredljiva je za Srbiju, rekao je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a Zagrebu poručio da je Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj nego Hrvatska Srbiji.

Europski parlament je u četvrtak u rezoluciji snažno osudio ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, pozvao Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

“Rezolucija koju je EP usvojio je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemjerstvo ili želja da se naškodi Srbiji”, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji Vučić u povodu rezolucije EP-a.

Ustvrdivši kao mu nije lako uputiti “teške riječi” europarlamentarcima, Vučić je ocijenio da rezoluciju “ne razumiju ni zastupnici”, te istaknuo kako taj dokument nije obvezujući, ali pokazuje građanima Srbije što se misli o njima.

“Ovo je trebao biti kao neki nauk građanima Srbije da vide kako se odnose prema nama, što je to što stvarno misle o nama i s kakvim mukama i teškoćama ćemo se suočavati na našem europskom putu i u našoj bliskoj budućnosti”, rekao je Vučić, ocjenjujući da su “neke od teškoća objektivne”.

Po njegovim riječima, u ovom slučaju u pitanju je ili licemjerje neviđenih razmjera ili želja da se Srbiji nanese šteta.

“Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može povezati našu vlast i Vojislava Šešelja, o kojem neću ni da pričam”, rekao je srbijanski premijer, spočitavajući autorima rezolucije da su htjeli uniziti ugled Srbije, jer ona više “nije mala i beznačajna kao što je bila”, i “nije više vreća za udaranje”.

Komentirajući rezoluciju EP, Vučić je ocijenio kako su “svi koji su danas (u EP) govorili, a nisu iz regije, bili protiv rezolucije, jer shvaćaju ulogu Srbije i njenog vodstva”.

Na tiskovnoj konferenciji koju je iz srbijanske vlade izravno prenosila i Radiotelevizija Srbije (RTS) Vučić je upitao: “Tko je pustio Šešelja iz Den Haaga, mi ili vi? Da li ste nas pitali? Ne! Mi smo brinuli o svom građaninu. Niste nas obavijestili o uvjetima pod kojima ga puštate. Imali ste jedne uvjete prije šest mjeseci, izbrisali ih i niste nas obavijestili”.

Zapitao se zašto je izostala rezolucija kada je “hrvatski nogometaš Josip Šimunić ustaškim pozdravom skandirao na nogometnoj utakmici”, te zašto rezolucija nije uslijedila zbog ustaških pjesama koje pjeva Marko Perković Thompson, te u slučaju generala Ante Gotovine koji je optužen za ratne zločine.

“Zašto niste donijeli rezoluciju, već se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemjerstvo Europskog parlamenta i europskih parlamentaraca? Što hoćete? Da šutimo? Da rušite Srbiju neistinama i krivotvorenjem činjenica? I da Srbija ne smije da vam odgovori jer ću čuvati svoju karijeru”, rekao je Vučić.

On je rekao da “Srbija neće pristati na laži, licemjerstvo i nametnutu kolektivnu odgovornost” jer “nije srušila i uništila nijednu ploču na latiničnom pismu, a ima ih na desetine tisuća”.

Vučić je reagirao i na rezoluciju Hrvatskog sabora koji je u srijedu izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Haaškog suda o Šešeljevu privremenom puštanju na slobodu, pozvao Sud da opozove tu odluku, a Srbiji poručio da mora osuditi njegov govor mržnje i projekt velike Srbije.

“Nemojte da nam predavanja o demokraciji drže oni koji nisu u stanju sačuvati deset ploča na ćiriličnom pismu”, rekao je Vučić istaknuvši kako “neće ulaziti u matricu koju želi nametnuti Hrvatska i europski parlamentarci”.

Vučić je ustvrdio i da politika vođe radikala i haaškog optuženika u Srbiji više nema značaja.

“Šešeljeva politika u Srbiji više ne postoji. Da li treba tu figuru, koju zdušno podržavate jer nemate drugi način za pravljenje izbornih kampanja osim mržnje prema Srbiji, da hapsimo zbog riječi mržnje prema meni ili Tomislavu Nikoliću”, rekao je predsjednik srbijanske vlade u povodi zamjerki koje su upućene Beogradu da nije reagirao na Šešeljeve izjave o Velikoj Srbiji i govoru mržnje.

Upitavši zašto je EP “izišao u susret mržnji, ksenofobiji i utvarama iz prošlosti, umjesto suradnji, širenju tolerancije, miru i konačnom zatvaranju balkanskih rana i zakopavanju balkanskih grobova”, Vučić je rekao: “Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora, mogu reći da neodgovorniju predizbornu kampanju nikada nisam vidio”.

Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, a na pitanje kako će njegova vlada reagirati zatraži li Den Haag da vrati Šešelja, odgovorio da mu može naređivati “samo narod Srbije”.

Komentirajući eventualni utjecaj rezolucije na odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose”, ali je “jasno što misle o nama i što nam žele”.

“Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam također ponosan što smijem ovako jasno i nedvojbeno da to izgovorim”, poručio je Vučić.

Srbijanski je premijer, komentirajući poslovanje Air Serbie i navodni strah od konkurencije u Hrvatskoj, rekao kako vjeruje da “strah od konkurencije u 21. stoljeću, poglavito u EU, ne postoji” i istaknuo da Srbija neće uzvraćati recipročnim mjerama” nakon odluke Hrvatske da ne dozvoli Air Serbiji prodaju karata na hrvatskom tržištu. (hina)

>>Europski parlament uvjerljivom većinom usvojio rezoluciju o Šešelju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Skandalozno – Puhovski: ”Nitko se ne usudi reći – HOS-ovci su bili agresori”

Objavljeno

na

Objavio

Žarko Puhovski komentirao je političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti za N1 TV.

Na novinarsko pitanje kako je prošla ‘ova runda’ po  pitanju izmještanja ploče, Puhovski je odgovorio:

“Predsjednik se bavi kupovanjem vremena. Makne ploču 15 kilometara pa onda tamo bude kosturnica partizanska, ali stvar se kao malo smirila. To tako ne ide. Jedno rješenje koje se pojavilo je zafrkantski prijedlog na internetu da se napravi postmoderna inačica štafete tj. da se trči s tom pločom po raznim dijelovima Hrvatske jer bi to bilo riješenje kad ne znate kud ćete s njom.

Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna.

Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu.”  Kazao je Puhovski za N1

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Bojan Glavašević “Brkati generali, odjebite!”

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, u kontekstu preispitivanje borbene spremnosti Slovenske vojske da zaštiti provedbu arbitraže, Davor Domazet Lošo je za portal Direktno.hr kazao: “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”

“Autom smo u Ljubljani za 1,5 h – za dobar koncert, drage ljude i veselje. A brkatim generalima i ostalima željnim rata mogu samo reći – odjebite… – objavio je SDP-ov zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru komentirajući izjave Domazeta Loše o izvanrednoj sjednici slovenskog parlamenta o spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom, prenosi maxportal.hr

Ta poruka odgovor je na izjavu admirala Davora Domazeta Loše “hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”.

Komentarući napetost u odnosima Zageba i ljubljane Lošo je postavio pitanje koji “Zašto hrvatska politika uopće pristaje na sustavno slovensko ucjenjivanje” te da je “u geostrateškom smislu Slovenija samo privjesak Hrvatske”.

“Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više, pojasnio je Lošo  izjavu o pješacima i 48 sati do Ljubljane.

 

Bojan Glavašević kritički se osvrnuo na admiralove izjave rekavši između ostalog da se Hrvatska rata nagledala za deset životnih vijekova.

– I nakon tolikih trauma i gubitaka, nakon svih nestalih i svih suza koje smo prolili, zbog 3 srdele u Piranu neki bi opet ratovali – rekao je Glavašević.

facebook komentari

Nastavi čitati