Vučić: Zašto niste donijeli rezoluciju kada je Šimunić skandirao ‘ustaškim pozdravom’ i zbog ‘ustaških pjesama’ Thompsona?

8

Rezolucija koju je Europski parlament usvojio o haaškom optuženiku i vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju uvredljiva je za Srbiju, rekao je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a Zagrebu poručio da je Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj nego Hrvatska Srbiji.

Europski parlament je u četvrtak u rezoluciji snažno osudio ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, pozvao Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

“Rezolucija koju je EP usvojio je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemjerstvo ili želja da se naškodi Srbiji”, ocijenio je na tiskovnoj konferenciji Vučić u povodu rezolucije EP-a.

Ustvrdivši kao mu nije lako uputiti “teške riječi” europarlamentarcima, Vučić je ocijenio da rezoluciju “ne razumiju ni zastupnici”, te istaknuo kako taj dokument nije obvezujući, ali pokazuje građanima Srbije što se misli o njima.

“Ovo je trebao biti kao neki nauk građanima Srbije da vide kako se odnose prema nama, što je to što stvarno misle o nama i s kakvim mukama i teškoćama ćemo se suočavati na našem europskom putu i u našoj bliskoj budućnosti”, rekao je Vučić, ocjenjujući da su “neke od teškoća objektivne”.

Po njegovim riječima, u ovom slučaju u pitanju je ili licemjerje neviđenih razmjera ili želja da se Srbiji nanese šteta.

“Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može povezati našu vlast i Vojislava Šešelja, o kojem neću ni da pričam”, rekao je srbijanski premijer, spočitavajući autorima rezolucije da su htjeli uniziti ugled Srbije, jer ona više “nije mala i beznačajna kao što je bila”, i “nije više vreća za udaranje”.

Komentirajući rezoluciju EP, Vučić je ocijenio kako su “svi koji su danas (u EP) govorili, a nisu iz regije, bili protiv rezolucije, jer shvaćaju ulogu Srbije i njenog vodstva”.

Na tiskovnoj konferenciji koju je iz srbijanske vlade izravno prenosila i Radiotelevizija Srbije (RTS) Vučić je upitao: “Tko je pustio Šešelja iz Den Haaga, mi ili vi? Da li ste nas pitali? Ne! Mi smo brinuli o svom građaninu. Niste nas obavijestili o uvjetima pod kojima ga puštate. Imali ste jedne uvjete prije šest mjeseci, izbrisali ih i niste nas obavijestili”.

Zapitao se zašto je izostala rezolucija kada je “hrvatski nogometaš Josip Šimunić ustaškim pozdravom skandirao na nogometnoj utakmici”, te zašto rezolucija nije uslijedila zbog ustaških pjesama koje pjeva Marko Perković Thompson, te u slučaju generala Ante Gotovine koji je optužen za ratne zločine.

“Zašto niste donijeli rezoluciju, već se dočekuju kao heroji? Kakvo je to licemjerstvo Europskog parlamenta i europskih parlamentaraca? Što hoćete? Da šutimo? Da rušite Srbiju neistinama i krivotvorenjem činjenica? I da Srbija ne smije da vam odgovori jer ću čuvati svoju karijeru”, rekao je Vučić.

On je rekao da “Srbija neće pristati na laži, licemjerstvo i nametnutu kolektivnu odgovornost” jer “nije srušila i uništila nijednu ploču na latiničnom pismu, a ima ih na desetine tisuća”.

Vučić je reagirao i na rezoluciju Hrvatskog sabora koji je u srijedu izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Haaškog suda o Šešeljevu privremenom puštanju na slobodu, pozvao Sud da opozove tu odluku, a Srbiji poručio da mora osuditi njegov govor mržnje i projekt velike Srbije.

“Nemojte da nam predavanja o demokraciji drže oni koji nisu u stanju sačuvati deset ploča na ćiriličnom pismu”, rekao je Vučić istaknuvši kako “neće ulaziti u matricu koju želi nametnuti Hrvatska i europski parlamentarci”.

Vučić je ustvrdio i da politika vođe radikala i haaškog optuženika u Srbiji više nema značaja.

“Šešeljeva politika u Srbiji više ne postoji. Da li treba tu figuru, koju zdušno podržavate jer nemate drugi način za pravljenje izbornih kampanja osim mržnje prema Srbiji, da hapsimo zbog riječi mržnje prema meni ili Tomislavu Nikoliću”, rekao je predsjednik srbijanske vlade u povodi zamjerki koje su upućene Beogradu da nije reagirao na Šešeljeve izjave o Velikoj Srbiji i govoru mržnje.

Upitavši zašto je EP “izišao u susret mržnji, ksenofobiji i utvarama iz prošlosti, umjesto suradnji, širenju tolerancije, miru i konačnom zatvaranju balkanskih rana i zakopavanju balkanskih grobova”, Vučić je rekao: “Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora, mogu reći da neodgovorniju predizbornu kampanju nikada nisam vidio”.

Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, a na pitanje kako će njegova vlada reagirati zatraži li Den Haag da vrati Šešelja, odgovorio da mu može naređivati “samo narod Srbije”.

Komentirajući eventualni utjecaj rezolucije na odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je ponovio da Srbija želi dobre odnose”, ali je “jasno što misle o nama i što nam žele”.

“Mi smo njima malo bolji prijatelji nego oni nama i zbog te činjenice sam također ponosan što smijem ovako jasno i nedvojbeno da to izgovorim”, poručio je Vučić.

Srbijanski je premijer, komentirajući poslovanje Air Serbie i navodni strah od konkurencije u Hrvatskoj, rekao kako vjeruje da “strah od konkurencije u 21. stoljeću, poglavito u EU, ne postoji” i istaknuo da Srbija neće uzvraćati recipročnim mjerama” nakon odluke Hrvatske da ne dozvoli Air Serbiji prodaju karata na hrvatskom tržištu. (hina)

>>Europski parlament uvjerljivom većinom usvojio rezoluciju o Šešelju

facebook komentari

 • peppermintt

  Boli Vučko a? :)) neka neka i više će, samo vi četnikujte :))

 • Agromentum

  Ne odstupa ni milimetra od svoje četničke ideologije.

  • srka

   Ne, a kako bi odstupio kada je nesretnik i sam jedan od četničkih “Hardliner-a”!?
   by Srka®

   • Agromentum

    Za njega vridi ona: ako laže koza, ne laže rog. 🙂

  • peppermintt

   ni ne triba, to je njegovo pravo. Problem je što hrvatski političari žele nam zamazat oči prikazujući i vučića i Srbiju nečim što ona nije i zapravo ne želi ni biti. zato se nazovi ljevičari sad kao zgražaju nad Šešeljevom retorikom

 • srka

  Čuj…malo malo pa Thompson!?!
  Čovjek ima stotinu prelijepih pjesama, divna glazba, prija svega one o ljubavi…prema zeni i domu svome…e sada treba se biti sportaš te to uvidjeti i priznati…a i ako je bilo “ustaške glazbe”…bilo je i sa drugih strana…drugačije glazbe…samo je Uzvišeni bez greške.
  by Srka®

  • peppermintt

   Thompson više smeta hrvatskim orjunašima nego srbima, ovo vučko zna di ce bocnit pa računa eto vas svađajte se između sebe. vlaška posla.

  • Agromentum

   Nekakvog “folklora” je uvjek bilo i biti će, ali nije na političarima da se pozivaju na formalne stvari a supstancijalne stave u drugi red.