Pratite nas

Vučićeva proeuropska politika je tek maska

Objavljeno

na

Postao je naoko sposoban za sporazume, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu.

vucic-dacic-dodik-kusturica-foto-tanjug-1402657880-514927

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je okružen neprijateljima, ali Srbiji nitko ne postavlja ultimatum, navodi se u komentaru austrijskog dnevnika Die Presse povodom kritika koje je na račun predstavnika OEBS-a u Beogradu uputio predsjednik srpske Vlade. Bečki dnevnik navodi kako je to bio jedan od najspektakularnijih preodražaja od apostola Pavla te dodaje da je Vučić 2008. godine napustio Srpsku radikalnu stranku u kojoj je bio agresivni suradnik Vojislava Šešelja, optuženika za ratne zločine u Haagu.

Postao je naoko sposoban za sporazum, susretljivi proeuropejac koji teškim radom svoju zemlju želi uvesti u EU. Svoje nekadašnje zablude je priznao i prije ulaska u srpsku vladu kada je bio zatrpan preuranjenim pohvalama, navodi se u ovom listu. Ocjenjuju i da mu je šminka spada te da je pri tome dovoljno što je OEBS izrazito zabrinut stanjem slobode medija u njegovoj zemlji. Vučić je najprije tražio ispriku OEBS-a, a u međuvremenu organizaciji prebacuje laži te govori o međunarodnoj zavjeri pri čemu je on u zemlji na meti kritike i zbog drugih stvari, kažu nadalje u Presseu. List drži da Vučić u svojoj prenaglašenoj reakciji sebe, Srbe i državu vidi kao jedno te poručuje da je riječ o maloj državi koju nitko neće pritiskati.

Gospodine premijeru, ne živimo u 1914. godini. Nitko ne postavlja Srbiji ultimatum. Nitko ne želi nikakvo zlo vašoj zemlji niti srpskom narodu koji tako često citirate, ni manjinama ako ste na njih zaboravili, nema međunarodne zavjete. Temelji za pristup vaše zemlje EU su postavljeni. Ne otežavajte Srbiji, ne želimo vjerovati da je sve do sada bila samo fasada- zaključuju u Presseu.

Ipak, da je Vučićeva proeuropska politika tek maska vjeruju i hrvatski političari. Naime, predsjednik HSP-a Danijel Srb drži da u njemu još uvijek leži velikosrpska ideologija. “On se pritajio i drugačije se predstavlja u javnosti zbog glasova, ali siguran sam da je velikosrpski program dio njega te da će na tome inzistirati. Procjenjujem da mu je to interes”, navodi pravaš te dodaje kako je ovo što Vučić danas predstavlja tek maska za ulazak u EU. Nadalje, naš sugovornik stava je da će Europa na novog Vučića nasjesti jer to im je savjetovano od strane vanjskih podupiratelja koji se zalažu za ulazak Srbije u EU. “Problem je i u našoj vanjskoj politici koja beskompromisno daje potporu ulasku Srbije u EU. Ministrica Pusić učiniti će sve da se to dogodi”, stava je Srb.

“Vučićeva politika je farsa i lažno šminkanje. On je velikosrbin, a na proeuropskoj politici dobio je glasove. Mislim da ono što danas predstavlja nije iskrena politika”, kaže predsjednik HČSP-a Josip Miljak. Također, napominje kako Vučiću primarni cilj nije ulazak u EU već želi stvoriti Srbiju koja će biti naslonjena na Rusiju. “Sve što on čini su pokušaji učvršćavanja vlasti, a s druge strane spremaju Memorandum dva. Točno je da on oko sebe vidi neprijatelje jer Hrvati su njemu samo brana za provođenje velikosrpske politike od koje oni ne odustaju. Biti će još svega i zato nam je potrebna dobra nacionalna vlast koja će znati na to odgovoriti”, zaključuje Miljak.

IM/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati