Pratite nas

Vukovarka koja ne zna što bi s dvojezičnim pločama je veći problem od skidanja ploča

Objavljeno

na

Čini se da Ivana ništa nije željela reći, a da to stane u 60 minuta.

Znamo svi onu učiteljski rečenicu: “Što je pisac time želio reći”? Iskreno, nakon izjava spisateljice Ivane Simić Bodržić baš i ne znam. Ona bi kao pisac trebala imati za reći svašta, ali u emisiji Ace Stankovića ostala je neutralna. Bezbojna. To vam je stanje od kojega se svima diže kosa na glavi jer ne vodi ničemu i dolazi k svačemu.

Zagorci bi rekli “ne bi se štel mešati”, a oni koji su danas bili pametni, ugasili su televizor na pola emisije jer sve što nema boje niti okusa, a još manje mirisa, je toliko bljutavo da nema potrebe trošiti vrijeme. Tako je danas djelovala mlada spisateljica s teškim životnim iskustvom progona iz vlastitog grada. Nažalost, prazno. Iako je iskustvo preteško.

Čini se da Ivana ništa nije željela reći, a da to stane u 60 minuta. Ona razumije branitelje, ali se “navikla” na dvojezične ploče u Vukovaru. Što bi trebalo to značiti, da bi se nove generacije navikle i na srpske zastave po trgovima i da bi to bilo kul! Dobro je da ona nema srdžbe u sebi, ali nije jasno kako nema stav. Stav za pisanje je presudan, ako ga nemaš, onda si gnjavator bez trunke ideje. Kroz pisanje ona to nije, ali danas je bila razvodnila bilo kakav stav. Ispada da prognani trebaju prihvatiti političku glupost i zakone koji negiraju žrtvu naroda. Što ona poslije ovoga može zauzeti kao stav, nije nikome jasno, sada je zauzela neutralnost koja je u sukobu često i kukavičluk.

Nije jasno što znači i činjenica da u Vukovaru ima malo incidentnih situacija po književnici, ali književnica ne vidi razdvojene kafiće, škole, razdvojene odnose do krajnosti. Ljudi se ne druže, a i one Srbe koji su po njoj sada u sramu zbog zločina ova zemlja nije vidjela, već kokarde, grafite i napade. Ivana ih viđa. Blago njoj.

Ivana je ispala puno bolji demagog nego sugovornik. Jedino što se slažem s njom jest činjenica da je premijer trebao doći prvi dan, a ne podizati tenzije u Vukovaru i doći prekasno.

Aco je naravno uživao u ovoj predstavi nekakve napredne logike, koja niti smrdi niti miriše. I u tome je napredna jer ju nitko ne može dokučiti, što se s njom željelo dobro reći. Napraviti se ne može ništa pa je svaka daljnja riječ nebitna.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati