Pratite nas

U potrazi za Istinom

Vukušić: Jan Gabriš rekao mi je da ne postoji Đurekovićev dosje. Godinama kasnije saznao sam da ipak postoji

Objavljeno

na

U jednom trenutku suđenja Josip Perković pustio je suzu. Na pitanje upućeno Vukušiću je li Perkovićev sin Saša sudjelovao u uništavanju dokumenta, Perković je stisnuo šaku, zacrvenio se i zaplakao.

Suđenje bivšim pripadnicima komunističkih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje da su sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića nastavljeno je danas pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem Bože Vukušića, bivšeg djelatnika hrvatskih tajnih službi i tajnika Komisije za žrtve rata koji je istraživao zločine Udbe, a koji je počeo svjedočiti u siječnju.

Tada je predao sudu nove dokumente važne za ovaj proces među kojima su 7 audio i 3 video kasete. Na njima su intervjui s bivšim dužnosnicima Udbe o ubojstvima emigranata. Vukušić je predao i druge dokaze, među ostalim, presliku dokumenata iz afere ‘Labrador’, koji povezuje Perkovića s ubojstvom Đurekovića.

Vukušić je svjedočenje nastavio odgovaranjem na pitanje sudskih vještaka i obrane vezano uz njegov rad u saborskoj Komisiji za ispitivanje žrtava rata i poraća devedesetih godina. Vještake je zanimalo na koji način je Vukušić dolazio do spisa koji su kasnije ušli u sadržaj izvješća komisije.

Obrana je, kao i tijekom Vukušićeva svjedočenja u siječnju, pokušavala diskreditirati svjedoka pitanjima o njegovoj stručnosti za obavljanje posla voditelja Komisije.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster i u utorak je, kao i tijekom svjedočenja u siječnju, odvjetnicu Zdravka Mustača, Lidiju Horvat upozoravao zbog tendencioznog načina postavljanja pitanja svjedoku, kojima ga se htjelo diskreditirati. Nakon uzastopnog ponavljanja pitanja, na koja je Vukušić u siječnju već dao odgovor, sudac Dauster je bio nakratko prekinuo ročište.

Obrana je ponovno iznijela podatak da je u izvješću Komisije koje je Saboru predano 1999. stajao podatak da je tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj stradao tek 331 pripadnik židovske zajednice te ga zbog toga optužila za nijekanje holokausta.

Obrana je pročitala pismo Slavka Goldsteina koji se tadašnjem predsjedniku Sabora Vlatku Pavletiću požalio na izvješće Komisije za žrtve rata i poraća.

Vukušić je pojasnio kako se on u sklopu svog rada uopće nije bavio žrtvama Drugog svjetskog rata nego samo poraća, i to konkretno poslijeratnim ubojstvima političkih emigranata u inozemstvu. Tako je on upravo o toj temi izradio je izvješće koje je postalo sastavni dio kompletnog izvješća cijele Komisije.

“Moram reći da je odjel koji je utvrđivao žrtve rata dao zadatak Slavku Goldsteinu da u ime židovske zajednice prikupi i preda podatke o stradalim Židovima. Međutim, on to nije učinio” kazao je Vukušić distancirajući se pritom od bilo kakvog poricanja holokausta i napominjući da se o tom dijelu izvješća nije imao prilike ni izjasniti niti o njemu glasovati.

Svoje izvješće o ubojstvima u inozemstvu Vukušić je temeljio na dosjeima Službe državne sigurnosti u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru koje je dobio uvid te na temelju razgovora s bivšim visokorangiranim obavještajcima.

“Dosjei koje sam dobivao, kako sam mogao zaključiti, bili su pročišćeni, a nekih, posebno onih vezanih za likvidirane emigrante poput Brune Bušića, nije bilo. Rečeno mi je da su uništeni. Tadašnji šef arhive Jan Gabriš rekao mi je da ne postoje ni dosjei Stjepana Đurekovića, njegova sina Damira i supruge Gizele. Godinama kasnije saznao sam da Đurekovićev dosje ipak postoji”, kazao je Vukušić.

Vukušićevo bi se svjedočenje trebalo nastaviti u srijedu 25. veljače i četvrtak 26. veljače.

Najavljeno je kako će Sudsko vijeće ići u širinu materije, te je stoga trajanje procesa produljeno do sredine prosinca. Analitičari procjenjuju da bi se suđenje moglo protegnuti i do siječnja 2016. Suđenje već traje duuže od četiri mjeseca. Zdravko Mustač i Josip Perković i dalje se brane šutnjom.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

“Vlada RS Krajine” postoji i danas. Podupire je Republika Srbija. Hrvatska šuti

Objavljeno

na

Vjerovali ili ne, redovna sjednica “skupštine Republike Srpske Krajine (RSK) u progonstvu”, održana  je u Beogradu 17. prosinca 2016.  O njihovu radu stidljivo ali konstantno izvještavaju srpski mediji.  Sjednicu ne bi mogli održati da ih ne podupire srbijanska vlast. U Hrvatskoj o tome ni riječi.

Markovine se tome raduju pa nemaju potrebu pisati o slučaju, Pupovcima je takva pojava ionako sastavni dio dugoročnog plana, stoga šute.

Hrvatska službena politika glumi indoletnog mužeka – ne bi se štela mešati. Politiku glavnih TV kuća u Hrvatskoj odavno vode Maje i Aleksandri  koji vole preskočiti ovakove teme.

Tijekom veljače 2017., u Beogradu je svečano predstavljeno monumentalno (ne)djelo  Ratka Ličine, prijeratnog zastupnika u Hrvatskom Saboru. Zbornik je sastavljen od 10 tomova i više od 7000 stranica. Ime (ne)djela je slikovito:

„Republika Srpska Krajina – državna dokumenta“ 

Projekt je financijski, organizacijski i logistički obilato pomogla Republika Srbija.  Na predstavljanju je govorio i predstavnik Instituta za suvremenu povijest Republike Srbije (Institut za savremenu historiju Srbije), prof. Nikola Žutić. Profesor je pohvalio doprinos  zbornika za rasvjetljavanje svih srpskih agresija, koje nazivaju ratom „zapadnih srpskih zemalja.“

U međuvremenu se, opet u  Beogradu, potiho sastaje, radi, piše međunarodnoj zajednici, pa čak i Hrvatskoj predsjednicivlada RSK u progonstvu. Hrvatska prešućuje i ovaj izravni udar i prijetnju nacionalnoj sigurnosti, dok iz Republike Srbije pljušte optužbe, povijesne krivotvorine i direktno posezanje za hrvatskim teritorijem.

Predstavnici vlade RSK koju podržava Republika Srbija, otvoreno prijete Hrvatskoj, javno izjavljujući da su oni političko tijelo, kojemu je cilj očuvati državni kontinuitet do nekog povoljnog geopolitičkog trenutka. Vjeruju pri tome da će to biti podpomognuto „ruskom braćom.“

Ratko Ličina, član u Hrvatskoj zabranjene SDS, koju je naslijedila Pupovčeva SDSS-a,  ministar u vladi RS Krajine u progonstvu, po dobrom bizanstkom običaju slika velikosrpsku stvarnost, te izjavljuje da je iz Hrvatske “proterano 800 000 Srba.

Popis stanovništva iz 1981., nasuprot njegovim tvrdnjama bilježi  531 532 stanovnika srpske narodnosti u Hrvatskoj. Ovaj primjer svjedoči kakvim se bjesomučnim lažima služe danas, kad se svaka informacija može provjeriti u kratkom roku. Što su sve lagali u vremenima kad je protok i dostupnost informacija bila u rukama njihovih snaga, a bez današnje tehnološke razine, može se samo pretpostaviti.

Nadasve su zanimljive formulacije koje mnogi povezani s radom ovih institucija koriste pri opisu Hrvatske. Ratko Ličina poentira: „….ovo je trajni spomenik najzapadnijoj srpskoj državi.“

Eto nešto malo sličica iz susjedstva za sve one koji tvrde kako je velikosrpska prošlost davno umrla. Dok u Srbiji intenzivno rade na realizaciji ciljeva postavljenih u Memorandumu 2 SANU, dok Dodik otvoreno najavljuje kapitalizaciju „historijskog prelaska preko Drine“, dok u Beogradu opstoji i djeluje antihrvatsko, terorističko, agresivno tijelo, mi trošimo silnu energiju u natjecanju tko će više podilaziti Pupovcu i njegovu jedva prikrivenom velikosrpstvu.

Ž.M.-Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati