Connect with us

VW želi postati najatraktivniji poslodavac

Published

on

Volkswagen želi do 2018. godine postati vodeći svjetski koncern u automobilskoj industriji, ispred Toyote i GM-a. I to ne samo po broju prodanih automobila, nego i po zadovoljstvu svojih suradnika.

U vremenima kada se mnogi koncerni, poduzeća kao i uopće pojedine branše žale na nedostatak stručne radne snage, privući nove radnike postala je jednom od itetako važnih tema. Naime, prema istraživanjima kako u Njemačkoj tako i u inozemstvu, onima koji traže posao novac doduše još uvijek predstavlja važan čimbenik u odabiru radnog mjesta, no on više nema važnost kakvu je imao prije. U međuvremenu o atraktivnosti nekog radnog mjesta odlučuju i radna atmosfera, mogućnost napretka u karijeri te izvjesna sloboda u odabiru radnog vremena i mjesta rada.

Ovaj trend nije zaobišao ni veliki njemački automobilski koncern Volkswagen (VW). U tom smislu, osim s povećanjem prodaje, zarade i kvalitete, VW do 2018. godine želi postati vodeće ime svoje branše i po još nečem drugom. Ova firma iz njemačkog grada Wolfsburga planira postati i „najatraktivnijim poslodavcem automobilske industrije“. „A naša ispitivanja raspoloženja naših suradnika i atmosfere u poduzeću pokazuju da se nalazimo na pravom putu kako bismo ispunili ovaj cilj“, izjavio je za novinsku agenciju dpa jedan od predsjedavajućih ovog koncerna, Horst Neumann. „Indeks, odnosno barometar na kojeg upisujemo rezultate anketa, poboljšava se kontinuirano. 2013. godine indeks je od mogućih 100 bodova pokazivao 79. Do 2018. godine želimo doseći 85 bodova“, dodao je Neumann.

AMI 2014 Golf - jedan od najnovih tipova VW automobila AMI 2014 Golf – jedan od najnovih tipova VW automobila

Bolji protok informacija i više priznanja

Prema mišljenju radnika, poboljšanja su najpotrebnija po pitanju priznanja rada kao i protoka informacija vezanih za razvoj i rad ovog koncerna. „Već u prvim godinama kada smo počeli s ovim ispitivanjima su pojedini odjeli dosegli 80 od mogućih 100 bodova, neki čak 85. To je za nas značilo da ovaj rezultat možemo doseći i u drugim odjelima. Zato sada radimo na tome“, zaključuje Horst Neumann.

Osim toga, on dodaje da s ispitivanjima suradnika VW želi saznati do koje mjere su razgovori s njima koje vode voditelji pojedinih odjela uopće korisni. „Naime, na pojedinim mjestima tek polovica suradnika navodi kako imaju osjećaj da je razgovor s voditeljem ili šefom za njih bio od neke koristi“, navodi on.

VW je u prošlosti svake tri godine provodio dublja ispitivanja oko tisuću svojih radnika. Ona su pokazala kako mnogi smatraju da bi se po pitanju priznanja njihovog rada još puno toga moglo poboljšati. „Stoga smo odlučili da ćemo tijekom ovogodišnjeg ispitivanja svih zaposlenih posebno voditi računa upravo o tome imaju li osjećaj da su za svoj osobni angažman, stručno znanje i rad dobili dovoljno priznanja i to na osobnoj razini“, nagovještava Neumann.

Radnici u VW su zadovoljni već i sada iako smatraju da bi se ponešto moglo poboljšati Radnici u VW su zadovoljni već i sada, iako smatraju da bi se ponešto moglo poboljšati

Više slobodnog vremena za obitelj

Premije koje dobivaju voditelji pojedinih odijela nisu direktno povezane s rezultatima spomenutog barometra iako, kako kaže Neumann, one ipak imaju određeni utjecaj. „Pojedina pitanja tiču se suradnje radnika s njegovim direktnim šefom. Ukoliko će ovi rezultati biti loši, tada ćemo u svakom slučaju pogledati i ispitati situaciju kako bismo vidjeli o čemu se radi“, kaže on.

Neumann dodaje kako je posljednjih godina u svakom slučaju primjetio promjene u očekivanjima i zahtjevima radnika. „Novac sam po sebi više nije dovoljan da nekog privučete. Mnogi mladi veliku važnost pridaju mogućnostima razvoja svojih sposobnosti, napretku u karijeri i kvalifikacijama. Danas mladi razmišljaju na način da se pitaju – kome uopće želim pokloniti svoju radnu snagu? Isto tako, izuzetno je važna i fleksibilnost radnog mjesta koja omogućava dobru povezanost rada i obitelji; primjerice, mnogi žele raditi od kuće“, zaključuje Horst Neumann. A što se tiče samog mjesta gdje se nalazi glavna tvornica VW-a, Wolfsburga – ni ovo do nedavno neatraktivno mjesto više nije nedostatak. „Naprotiv, ta vremena su očito prošla čak i razlike između Wolfsburga i Münchena su već uvelike smanjene“, zaključuju Neumann.

DW.DE

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading