Washington i Oregon legalizirali marihuanu

1

Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Washington glasovali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organiziran referendum i o drugim pitanjima – legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modificirane hrane…

Oregon i prijestolnica Washington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dvije godine pošto je legalizirana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Washington.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, u Distriktu Washington 65 posto glasača podržalo je legalizaciju marihuane, a 28 posto je bilo protiv, dok je u Oregonu ovo pitanje prošlo s 54 posto podrške, dok je 46 posto građana bilo protiv.

”Sve više ljudi shvaća da ima logike da se podrži licenciran, reguliran i oporezivan biznis od prodaje marihuane naspram narkokartela”, rekao je predsjednik grupe Industrija marihuane (MIG) Michael Elliott iz Kolorada.

Rezultate su s oduševljenjem pozdravili građani na ulicama američke prijestolnice, prenosi France Press.

”Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija”, rekao je vođa kampanje Michael Burnett.

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gdje su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Građani Arkanzasa, Ilinoisa, Nebraske i Južne Dakote odlučivali su na referendumu o visini minimalne zarade i, prema prvim rezultatima, glasali su za njezino povećanje sa 7,25 dolara koliko sada iznosi.

Pored glasovanja za Kongres, građani Arizone su glasovali o istospolnim brakovima pošto je prije pet godina ta država izmijenila ustav da bi zabranila gej brakove.

Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasovanje, a riječ je o legalizaciji abortusa.

Prijedlog na referendumu u Koloradu da se fetus “definira kao osoba” odbijen je sa 64 posto glasova.

I u Sjevernoj Dakoti glasači su u istom postotku podržali legalizaciju abortusa.

O pravu na nošenje oružja glasovalo se u Alabami, Misuriju i Washingtonu s dva suprotstavljena prijedloga – prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obvezne prethodne provjere onoga tko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mjera ukine.

U nekoliko gradova se odlučivalo o zabrani genetski modificirane hrane, a stanovnici Oregona i Kolorada odlučivali su o obvezi obilježavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme.

Malo lakše pitanje imali su građani San Franciska i Barklyja koji su odlučivali o uvođenju poreza od jednog centa po centilitru za zaslađene napitke što bi trebala biti mjera za smanjenje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Birači na Aljasci su se izjašnjavali o prijedlogu da se zabrani vađenje ruda ako to ugrožava divlje losose, prenosi Tanjug.

U državi Main na Istočnoj obali birači su odgovarali na pitanje treba li zabraniti mamljenje medvjeda, a posebno kad je riječ o upotrebi hladne pizze i krafni kao mamaca.

facebook komentari

  • Agromentum

    Volio bi jednom zapalit tu marihunu i pustit pjesmu od Bob Marley “Could You Be Loved?”