Pratite nas

Zanimljivosti

Washington i Oregon legalizirali marihuanu

Objavljeno

na

Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Washington glasovali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organiziran referendum i o drugim pitanjima – legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modificirane hrane…

Oregon i prijestolnica Washington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dvije godine pošto je legalizirana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Washington.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, u Distriktu Washington 65 posto glasača podržalo je legalizaciju marihuane, a 28 posto je bilo protiv, dok je u Oregonu ovo pitanje prošlo s 54 posto podrške, dok je 46 posto građana bilo protiv.

”Sve više ljudi shvaća da ima logike da se podrži licenciran, reguliran i oporezivan biznis od prodaje marihuane naspram narkokartela”, rekao je predsjednik grupe Industrija marihuane (MIG) Michael Elliott iz Kolorada.

Rezultate su s oduševljenjem pozdravili građani na ulicama američke prijestolnice, prenosi France Press.

”Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija”, rekao je vođa kampanje Michael Burnett.

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gdje su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Građani Arkanzasa, Ilinoisa, Nebraske i Južne Dakote odlučivali su na referendumu o visini minimalne zarade i, prema prvim rezultatima, glasali su za njezino povećanje sa 7,25 dolara koliko sada iznosi.

Pored glasovanja za Kongres, građani Arizone su glasovali o istospolnim brakovima pošto je prije pet godina ta država izmijenila ustav da bi zabranila gej brakove.

Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasovanje, a riječ je o legalizaciji abortusa.

Prijedlog na referendumu u Koloradu da se fetus “definira kao osoba” odbijen je sa 64 posto glasova.

I u Sjevernoj Dakoti glasači su u istom postotku podržali legalizaciju abortusa.

O pravu na nošenje oružja glasovalo se u Alabami, Misuriju i Washingtonu s dva suprotstavljena prijedloga – prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obvezne prethodne provjere onoga tko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mjera ukine.

U nekoliko gradova se odlučivalo o zabrani genetski modificirane hrane, a stanovnici Oregona i Kolorada odlučivali su o obvezi obilježavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modificirane organizme.

Malo lakše pitanje imali su građani San Franciska i Barklyja koji su odlučivali o uvođenju poreza od jednog centa po centilitru za zaslađene napitke što bi trebala biti mjera za smanjenje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Birači na Aljasci su se izjašnjavali o prijedlogu da se zabrani vađenje ruda ako to ugrožava divlje losose, prenosi Tanjug.

U državi Main na Istočnoj obali birači su odgovarali na pitanje treba li zabraniti mamljenje medvjeda, a posebno kad je riječ o upotrebi hladne pizze i krafni kao mamaca.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

NORVEŠKI ZBOR ODUŠEVIO Mjesecima učili pjesmu, pa u Hrvatskoj iznenadili domaćine pjesmom “Ruža crvena”

Objavljeno

na

Objavio

Kada hrvatski zborovi pjevaju strane pjesme, to nije osobita rijetkost. Međutim, kada strani zborovi zapjevaju nešto hrvatsko, onda je to nešto što se ne čuje svaki dan.

A tu čast imali su prilike čuti gosti eko etno sela Škopljanci, gdje je ovoga rujna uživao mješoviti norveški zbor “Strandvik blandakor“, piše dalmacijadanas.hr

Ovaj simpatični zbor dolazi iz norveškog gradića Eikelandsosen, u blizini Bergena.

Norveški je zbor izveo nekoliko svojih pjesama, a onda su svi ostali iznenađeni kada su čuli prve taktove evergreena “Ruža crvena”. Pjesmu su vrijedno učili mjesecima na jeziku kojega ne poznaju i koji je potpuno različitih od njihovog, stoga je njihov trud za svaku pohvalu.

“Ružu crvenu” u izvedbi norveškog zbora možete poslušati u uvodnom video zapisu

facebook komentari

Nastavi čitati

Tech

Europskom natjecanje u programiranju: Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Objavljeno

na

Objavio

Na prvom europskom juniorskom natjecanju Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Na prvom europskom natjecanju u programiranju održanom od 7. do 12. rujna u Bugarskoj (EJOI) okupili su se najbolji osnovci Europe iz više od dvadeset zemalja, na čelu s Egorom Lifarom iz Rusije, koji je prethodno sudjelovao i na “velikoj” informatičkoj olimpijadi za srednjoškolce u Iranu i osvojio srebro.

Hrvatski tim predvodio je sada već bivši najbolji osnovac Krešimir Nežmah (OŠ M. Gubec) koji je ovim natjecanjem, zajedno s brončanim Eugenom Bošnjakom (OŠ V. Novak), upravo krenuo u 15. gimnaziju. U sastavu ekipe bio je i Patrik Pavić iz OŠ Ante Kovačića koji je pobjedom na juniorskoj olimpijadi Hrvatske (JHIO) i osvojenim srebrom na EJOI naslijedio Krešu na mjestu najboljeg osnovnoškolskog programera u RH. Broncu je osvojio i odlični Dorijan Lendvaj iz Popovače, koji je sudjelovao u natjecanjima i kampovima saveza od 2012. do 2016. godine.

– Fantastični su, a Eugen je odmah po završetku drugoga dana pitao kada počinju radionice u savezu, kroz smijeh će zadovoljno njihov mentor Ivan Šego.

– Uf, uf, odlično, odlično. Krešino zlato sam očekivao i nadao se medaljama za ostale. Moram priznati da su me opako izmotivirali, rekao nam je Domagoj Sabolić, programerski zaljubljenik i učenik 8. razreda OŠ Gornje Vrapče.

Sara Lazarušić je trenutno najbolja osnovnoškolska programerka i učenica OŠ Josipa Račića, a juniorski reprezetativci i osvajači medalja za Hrvatsku njena su svakodnevna “škvadra” u radionicama, natjecanjima i kampovima saveza. – Sjajni su. Zagrlit ćemo ih i izljubit’ kada se vrate. Zaslužili su. I onda učiti od njih, kaže Sara, koja se nedavno podružila i s najboljim olimpijcem u našoj povijesti Goranom Žužićem, nakon njegovog motivacijskog predavanja za reprezantivce u sklopu ljetnog kampa za darovite na Sljemenu.

Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima Organizirani rad i pravodobno omogućivanje mladim talentima da uče i rade sa sebi sličnima ili boljima uvijek na kraju donese i odlične rezultate.

– Patrik Pavić je u dvije godine pojačanog i kvalitetnijeg rada došao do europskog srebra, a Eugen Bošnjak je u samo godinu dana od početnika došao do razine brončane medalje u Europi, što je svakako najveći uspjeh, rekao je Ivan Šego, njihov mentor. Njihove obitelji su u svakom trenutku činile najviše što su mogle kako bi svojoj djeci osigurale da koriste sve mogućnosti za brže usavršavanje koje su im bile na raspolaganju.

– Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima kojima imamo privilegiju pomagati. Hvala i Gradu Zagrebu koji je davno prepoznao važnost skrbi o darovitima te školama koje odano služe roditeljima i djeci te ih potiču i na usavršavanje u izvanškolskim aktivnostima, rekao nam je tajnik saveza Zdravko Škokić.

facebook komentari

Nastavi čitati