Pratite nas

BiH

Za BiH su bile pogubne vlade “alijansa” i “platforma”: Neka to bude pouka svima kojima je važna samo „matematika“

Objavljeno

na

Ljubić ističe kako cinično zvone poruke kako se legitimni predstavnici Hrvata mogu pridružiti ovom sporazumu te da im se daju sve pozicije koje ustavima pripadaju Hrvatima. Posebice su, kaže, neprihvatljive izjave ostrašćenih političkih vježbenika, tipa „može i bez HDZ-a“. Kao da političkim predstavnicima Hrvata, koji uz to nose tri četvrtine izbornoga legitimiteta, treba netko davati ono što im Ustavom pripada

Savez SDA, DF, SDS, PDP, NDP ne može se nazvati koalicijom jer nema kapacitet donositi odluke niti na jednoj razini vlasti od županijske do državne, smatra predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora dr Božo Ljubić.

U izjavi za Hrvatski Medijski Servis Ljubić kaže kako se radi o „sporazum udvojice bez trećega, ali u ime i trećeg“.

-Bez obzira što u tekstu Sporazuma ( SDA, DF- Savez za promijene, op.hms), koji je dostupan javnosti, ima dobrih i meni prihvatljivih točaka, ovaj pristup držim potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim karakteru Bosne i Hercegovine, države tri ravnopravna konstitutivna naroda. Naime, pristup gdje relativni pobjednik u bošnjačkom narodu, izabire slabijeg partnera iz srpskog naroda, ignorirajući apsolutnog pobjednika iz hrvatskog naroda, ne samo da je neprihvatljiv za nas Hrvate već je, empirijski dokazano, štetan za izgradnju povjerenja i za stabilnost Bosne i Hercegovine, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

On ističe kako cinično zvone poruke kako se legitimni predstavnici Hrvata mogu pridružiti ovom sporazumu te da im se daju sve pozicije koje ustavima pripadaju Hrvatima. Posebice su, kaže, neprihvatljive izjave ostrašćenih političkih vježbenika, tipa „može i bez HDZ-a“. Kao da političkim predstavnicima Hrvata, koji uz to nose tri četvrtine izbornoga legitimiteta, treba netko davati ono što im Ustavom pripada.

Odricanje od RS

-Ovakav pristup, te izjave sudionika „Sporazuma“, predstavnika političkog Sarajeva, kako je za funkcioniranje koalicije na državnoj razini potpuno nevažno tko će biti većina u entitetu RS, nosi u sebi jednu zabrinjavajuću poruku i pitanje. Znači li to odricanje od entiteta Republika Srpska, pretvaranje entiteta Federacija BiH u entitet pod dominacijom većinskog naroda, odnosno redukcija Države na dio s kojim se može apsolutno upravljati iz Sarajeva. To definitivno nije moguća Bosna i Hercegovina i korak u tom smjeru ne mogu okarakterizirati odgovornom politikom, ističe Ljubić za HMS.

Na upit mogu li stranke koje su u nedjelju potpisale sporazum o formiranju vlasti na razini BiH donijeti napredak Bosni i Hercegovini na osnovu Programa kojeg je američki otpravnik poslova Hill ocijenio impresivnim, Ljubić kaže kako on „osobno nimalo nije impresioniran“.

-Možda su tome razlog moje godine i iskustvo življenja i političkog djelovanja ovdje. Možda bi netko to mogao okarakterizirati kao pesimizam, ali ja ipak mislim da je to realizam, kaže Ljubić.

Pojašanjava kako su dosadašnji učinci vlasti čiji programi nisu bili rezultat usuglašanih volja predstavnika tri naroda „upravo takvi kakva je danas Bosna i Hercegovina“.

-Naime, niti jedno rješenje od 1992. do danas nije izraz usuglašene volje tri konstitutivna naroda. Sve dotle dok u Bosni i Hercegovini ne dođemo do autohtonog ustavnog dogovora koji će biti izraz konsenzusa tri konstitutivna naroda, mi nećemo doći do samoodržive države. Međutim, stvari su kako tako išle naprijed kad se poštivala legitimno izražena politička volja konstitutivnih naroda, napominje Ljubić.

Posebno pogubne dvije epizode

Podsjeća kako su posebice bile pogubne dvije epizode kada je vlast uspostavljana političkim nasiljem i uz pomoć „stranih političkih alkemičara oboružanih s polugama moći, ali bez odgovornosti“. Prva se zvala „vlada alijanse“ a druga „vlada platforme“.

-Cijenu smo platili svi uključujući i aktere ovih avantura. Neka to bude pouka svima posebice nadobudnim i ostrašćenim političkim vježbenicima kojima je važna samo „matematika“ i to ona množenja neistomišljenika s nulom, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora upozorava kako je izborni rezultat stranaka okupljenih oko HNS-a takav da bez legitimnih predstavnika Hrvata neće biti moguće utemelji vlast ni na jednoj razini.

-U multietničkim državama temeljenih na principima konsocijacijske demokracije ne bi se smjelo ni razmišljati o formiranju vlasti bez većinskog izbornog legitimiteta konstitutivnih naroda. Formula za deblokadu procesa u Bi H je uspostava vlasti s većinskim izbornim legitimitetom svakog od tri naroda, kompatibilne parlamentarne većine po vertikali od županijske preko entitetske do državne razine, gdje je poželjna dvotrećinska većina dovoljna za usvajanje ustavnih promjena,kaže dr Ljubić za Hrvatski Medijski Servis. (hms.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati