Za kredite u švicarskim francima najodgovorniji je Željko Rohatinski

5

Samo na promjeni odnosa tečaja švicarski franak – euro hrvatski građani su u jednom danu izgubili 4 milijarde kuna- rekao je predsjednik HSP-a Daniel Srb na konferenciji za medije održanoj danas u Osijeku.

HSP je dosada nekoliko puta upozoravao na neodrživost situacije sa švicarski frankom, a fokus našeg interesa je bio javno reći tko je za nju kriv i kakvu pouku trebamo iz ovoga izvući kako se ovakve stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

Uživo se video linkom na konferenciju uključio financijski stručnjak i Predsjednik HSP-eova Povjerenstva za gospodarstvo i financije dr Tihomir Janjiček, redoviti profesor na Humber College u Torontu, Kanada.

Profesor Janjiček je rekao da je nekoliko sati prije nego se dogodila zadnja katastrofa sa švicarskim frankom na isto upozorio, a neki „nazovi stručnjaci“ su samo kasnije „reciklirali“ ono šta je on napisao i što je objavljeno u hrvatskim medijima..

Temelj problema je nastao kada je EU krenula u spašavanje nekoliko država kojima je prijetio bankrot. EU je tim državama doznačila tisuće milijardi „nepostojećeg“ novca tobože otkupljujući njihove državne obveznice po nominalnoj cijeni jer da je bilo drugačije nitko ih ne bi otkupio. Došlo je do povećanja novčane mase i Euro je u odnosu na franak branjen u omjeru 1,2:1.

Gdje je bila greška u Hrvatskoj? Greška je bila kada je bivši guverner HNB Željko Rohatinski dopustio kredite vezane na švicarski franak ikao je imao mehanizme to spriječiti. On je najodgovornija osoba za stanje koje imamo i ono je posljedica ne donošenja te odluke.

Profesor Janjiček je izrazio je bojazan da nakon ovog kolapsa Hrvatskoj prijeti bankrot. Ponovio je kako potpuno ukidanje valutne klauzule nije moguće zbog obveza koje je Hrvatska preuzela prema MMF-u, Svjetskoj banci i Europskoj monetarnoj banci. Kao rješenje za zadužene građane predlaže konverziju kredita iz ‘švicaraca’ u eure.

Jedino što se može učiniti jest da se postojeće obveze hrvatskih državljana prema poslovnim bankama preračunaju u euro. Sve se dosadašnje uplate moraju izračunati prema tečaju kuna-euro i krediti nastavljati otplaćivati vezani uz euro – predložio je Janjiček.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb je ustvrdio da je uz bivšeg odgovoran i sadašnji guverner HNB-a i postavio pitanje gdje je ovih dana i aktualni guverner Boris Vujčić.

Ima li guverner kakav prijedlog rješenja? Država se trese, građani su opljačkani, a guvernera nema – rekao je, među ostalim, Srb i dodao da je Hrvatska stranka prava bila jedina koja se protivila ulasku Hrvatske u EU, i pokazalo se da smo bili u pravu. Ulazak u EU ne samo da nije donio gospodarski rast nego je doveo do pljačke koju su naši ljudi krvavo platili.
Nemojmo prihvaćati sve što nam nameću iz Europske unije, nemojmo varati naše sugrađane i uvjeravati ih da će sve biti dobro jer neće biti.

Predsjednik Srb je žestoko osudio izjave Nebojše Stefanovića ministra unutrašnjih poslova Srbije i potpredsjednika SNS-a u kojima se obrušio na izjavu novoizabrane hrvatske predsjednice o „političkim Hrvatima“ riječnikom neprimjerenim za ministra bilo koje države Svi koji imaju hrvatsko državljanstvo u političkom su smislu Hrvati i to mora biti jasno svima – zaključio je Srb.

facebook komentari

 • Agromentum

  Glupost! Ovaj Srb nema blage veze. Za kredite u švicarskim francima je odgovoran svatko osobno, osim ako ga banka nije informirala da se radi o špekulativnom kreditu. Svi koji su u zadnjih dvadeset godina uzeli kredite u francima, profitirali su o toga. Sad je došlo do “korekture” tečaja i naravno da se odmah dosta izgubi. Međutim, Švicarci si ne mogu dugo dozvoliti taj “luksuz” i nije za preporučit’ da se prelazi na Euro. Grad Beč ima 700 milijuna eura kredita u francima i vjerojatno neće prić’ na euro iako neke banke nude tobože da se besplatno priđe.

  • Ljuta Trava

   Problem i je u tome što su banke propustile obavijestiti korisnike prilikom potpisivanja ugovora osim jedne .
   Uostalom i sam HNB nije radio svoj posao kako treba , a ni Vlada .
   Danas je sve to došlo na naplatu.

   • Agromentum

    Pa banke propuštaju sasvim svjesno informirati korisnike. To što kažeš “osim jedne”, vjerojatno misliš na Raiffeisen.

    • Ljuta Trava

     Ne nije RBA , već ova koju su kupili Rusi ,ne mogu se sada sjetiti imena ,bivša Volksbank.
     HNB nije štitio monetarni suverenitet , a guverneri su radili u korist stranih banaka .

     • Agromentum

      Aha, može bit’, vjerojatno si bolje upoznat’ s tim stvarima. Samo sam negdje načuo da RBA ne daje kredite u francima ili yenu. Svakako je u HR skandalozno lihvarstvo i pljačka banaka.