Za Markale odgovorne Izetbegovićeve snage!?

0

Profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu tvrdi da mu je više izvora priopćilo kako je zaključak NATO istrage u vezi sa bombardiranjem sarajevske tržnice Markale bio da su za to odgovorne snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

Norveški profesor sa bliskim vezama u NATO savezu ispričao je da su mu predstavnik kriznog stožera NATO, predsjedavajući u vojnom odboru NATO Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri obrane i vanjskih poslova priopćili da je zaključak istrage bio kako je za bombardiranje odgovorna “bosanska strana”, kako je nazvao snage pod kontrolom Izetbegovića.

“Svi su rekli da je zaključak NATO bio da se radilo o bosanskom napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije priopćeno javno”,  rekao je Tunander tijekom konferencije pod nazivom “Nordijski razgovori o miru” u švedskom gradu Degerforsu.

On je tijekom predavanja “Poslije Libije – Sirija i stalne članice Vijeća sigurnosti UN”, uspoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u BiH.

“Izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u UN, izvode takozvane “folsfleg operacije”, dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi na taj način bio dat legitimitet vojnoj intervenciji”, rekao je norveški stručnjak.

Na konferenciji pod nazivom “Nordijski razgovori o miru” sudjelovalo je više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, a među njima bila je i organizacija “Justicia Pax Veritas” sa sjedištem u Stockholmu, koja se bavi pitanjima konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

Konferencija je održana od 9. do 11. kolovoza, a prvi put je organizirana prošle godine, takođe, u gradu Degerforsu.

Za granatiranje sarajevske tržnice Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i u optužnicama protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Srna

facebook komentari