Pratite nas

BiH

Za odlazak Predsjedništva BiH na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović “zaslužan” i Vučić!?

Objavljeno

na

Inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nazočit će Predsjedništvo BiH- odnosno sva tri člana kolektivnog šefa države. Odluka o tome donesena je, međutim, u zadnji čas, odnosno tek nakon što je objavljeno da na inauguraciju u Zagreb dolazi srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Naime, stav srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića bio je u značajnoj mjeri uvjetovan odlukom Beograda o tome hoće li na inauguraciju ići predsjednik odnosno, premijer Srbije, ili neki nižerazredni diplomata, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što će svečanosti na Markovom trgu u nedjelju nazočiti i druga dvojica njegovih kolega, odnosno kompletno Predsjedništvo BiH.

-Objektivno trebalo je malo napora da bi sva trojica išli. Znate kako je to kad treba usuglasiti, ako ne ide predsjednik iz Srbije odmah se tu povlače neke paralele, kazao je Čović za HMS, neizravno potvrdivši da se srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić ravnao prema odluci Beograda.

Čović kaže kako novoizabrano Predsjedništvo BiH dobro surađuje, kako mu je bilo važno da inauguraciji predsjednice Hrvatske nazoče sva tri člana Predsjedništrva, te da je bošnjačkog i srpskog kolegu Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića zamolio da međusobno ulažu dodatan napor kako bi jedan drugome međusobno izlazili u susret.

– Rekao sam kolegama da se moramo pratiti. Kad ja imam naglašen interes za neki događaj da naprave napor, a ja ću napravit napor, kad oni imaju interes za nešto, bez obzira na moguće komentare. I to je način kako funkcionira Predsjedništvo. Jer, inače, da nije išao Ivanić ne bi išao ni Izetbegović, išao bih sam ja. To bi već bilo onako uvjetno krnje Predsjedništvo. I ovo je poruka gospođi Kolindi da se na neki način i to cijeni, da sva trojica idemo gore i naravno da ćemo je pozvati da dođe u BiH, u svoju prvu posjetu izvan Hrvatske i izvan EU. U svakom slučaju veselim se što ću u nedjelju biti u tako jednom ambijentu i na početku jednog novog procesa za Hrvatsku, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović uoči odlaska na inauguraciju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Dodao je kako Hrvati u BiH od nove hrvatske predsjednice očekuju “ostvarenje glavnine onoga što smo od nje čuli na predizbornim skupovima u Hrvatskoj i BiH”.

-A, sjetite se, nije postojala nijedna izjava da nije govorila i o poziciji Hrvata u BiH, jednakopravnosti, poštivanju onog što dogovore predstavnici tri naroda. I to je za mene zaista fer, bez obzira što su joj pokušavali imputirati nešto drugo. Mislim da je gospoođa Kolinda krajnje korektno, odgovorno razmišljala o svima u BiH, ali vrlo jasno stavljajući naglasak da je ona Hrvatica i da ima posebnu odgovornost prema Hrvatima u BiH, kazao je Čović Hrvatskom Medijskom Servisu.

Na konstataciju kako je Grabar Kitarović prva šefica hrvatske države koja je nedvosmisleno rekla kako će podržati prijedloge političkih predstavnika bih. Hrvata i o ustavnom preuređenju BiH, Čović je kazao kako će uvijek raditi na tome “da se drugi ne moraju previše opterećivati nama”.

” Dovoljno je da slijede ono što legitimni predstavnici Hrvata predlažu i čini mi se da je to vrlo snažno i odjeknulo iz njenih govora i to je ono što očekujem da se realizira, zaključio je Čović.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati