Za pet godina litra goriva poskupjela za više od 1 KM

  2

  Poskupljenje goriva je napokon ušlo u svoju staru i provjerenu shemu, gdje nakon nekoliko tjedana slijedi takozvano usklađivanje cijena. Posljedice tog usklađivanja skoro su redovito donosile, svakih dvadesetak dana, veće cijene litre goriva za pet feninga.

  Iako to, barem na prvi pogled, ne izgleda strašno, već od početka godine cijene ove tekućine porasle su dovoljno da bi izazvale val poskupljenja.

  Kako se i očekuje, najprije će na red doći prijevoz, gdje u cijenu usluga gorivo sudjeluje u iznimno visokom postotku. Gorivo i u proizvodnji značajno sudjeluje, te oni najsiromašniji strahuju kako bi uskoro moglo doći i do poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

  Premda se cijene razlikuju od crpke do crpke, danas se za litru dizela mora u prosjeku izdvojiti 1,23 eura. Samo prije pet godina, za istu količinu se u BiH plaćalo 1,39 maraka, skoro dvostruko jeftinije. Slično je i s ostalim vrstama goriva.

  Tako, primjerice, za litru najprodavanijeg benzina danas treba izdvojiti 2,35 KM, a ne tako davne 2009. godine za litru se plaćalo 1,56 KM. Prevedimo to na spremnik goriva, stvari izgledaju ovako. Dok je za pun spremnik dizelaša od 60 litara prije samo pet godina trebalo izdvojiti 83,40 KM, danas ja za punjenje tog spremnika potrebno iskeširati 144 marke, dakle 60 maraka više.

  Ako neki misle da je veća plaća danas nego prije pet godina, u pravu su, ali ona ni približno nije rasla kao gorivo. Naime, te, sada već sa žalom spominjane, 2009. godine, prosječna plaća u državi je iznosila 790 KM. Danas je ona 828 maraka, dakle plaća je porasla za 38 KM.

  Gledano u postotku, u posljednjih pet godina plaće su porasle za manje od pet posto, dok je gorivo poskupjelo, primjerice dizel koji se najviše prodaje, za visokih 73 posto. Tako je gorivo raslo 15 puta brže od plaća.

  Večernji list

  facebook komentari

  • EMINƎM

   tko nema plaću njemu je lakše pala ova dizel petoljetka,

  • EMINƎM

   tko nema plaću njemu je lakše pala ova dizel petoljetka,