Pratite nas

BiH

Za predsjedničke izbore u RH opet treba registracija

Objavljeno

na

Glasovanje na izborima za predsjednika Republike Hrvatske na teritoriju BiH i ovoga puta bit će organizirano u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, a svi hrvatski državljani koji žive u BiH i žele glasovati trebaju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju birača, objavilo je u utorak hrvatsko Veleposlanstvo u Sarajevu.

Na dan izbora za hrvatskog predsjednika 28. prosinca biračka mjesta u BiH bit će otvorena od 7 do 19 sati, u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu te u generalnim konzulatima u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Svi hrvatski državljani koji žele sudjelovati na ovim izborima, a žive ili borave u BiH, pozvani su podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju birača.

Predsjednicki_izbori

Zahtjevi se podnose diplomatsko-konzularnim predstavništvima na posebnim obrascima uz presliku važeće putovnice ili osobne iskaznice, a rok za to je do 17. prosinca.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju mogu se dostaviti na sljedeće adrese:

  • Veleposlanstvo RH u BiH, Skenderija 17, 71.000 Sarajevo, faks: +387 33 650 328, +387 33 472 434 i e-pošta: [email protected]; [email protected],
  • zatim Generalni konzulat RH u BiH Banja Luka Milana Kranovića 1, Banja Luka, faks: + 387 51 258 667, +387 51 259 301 ili pak e-pošta: [email protected]
  • Za područje Mostara prijave se dostavljaju u Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH Mostar, Zagrebačka 8, 88.000 Mostar, faks: + 387 36 315 630 i e-pošta: [email protected]
  • te Generalni konzulat RH u BiH Tuzla, Kazan Mahala 1, 75.000 Tuzla, faks: + 387 35 306 607 i e-pošta: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati