Za referendum ipak nedostaje 100 000 potpisa

15
“Težište je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, stoga se ne uračunavaju u tih 10 posto oni birači, državljani Hrvatske, koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj”, rekao je tada Vladimir Šeks (HDZ).

Nakon što je udruga “U ime obitelji” objavila da je, po podatcima s obrađenih 75 posto lokacija, prikupila više od 350 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva, ponovno se otvorilo pitanje koliko je zapravo potpisa potrebno za raspisivanje narodnog referenduma – oko 370 ili 450 tisuća. U udruzi su uvjereni da će, kad prebroje sve prikupljene potpise, imati dovoljno za referendum, odnosno da im trebaju potpisi 10 posto upisanih u popis birača.

baukMinistar prave Arsen Bauk podsjeća, međutim, kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani.

“Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je oko 450 tisuća potpisa, budući da se računa i dijaspora. Ako bude prijepora oko broja potrebnih potpisa, razriješit će ih Ustavni sud”, kaže Bauk. Odbor za Ustav i Ustavni sud su, naime, 2010. protumačili da nešto više od 717 tisuća potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o Zakonu o radu čini gotovo 16 posto ukupnog broja birača, što bi značilo da je birača tada bilo gotovo 4,5 milijuna.

U međuvremenu su, međutim, promijenjeni propisi o popisima birača, u koje ulaze hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj s važećim osobnim iskaznicama, dok je za birače u inozemstvu uvedena obveza prethodnog registriranja, najkasnije 10 dana prije izbora ili referenduma.

Popis birača dio je registra birača, koji se sastoji od evidencije birača s prebivalištem u Hrvatskoj i hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Kad je udruga “U ime obitelji” lani objavila da je prikupila 380 tisuća potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka, također su se pojavila različita tumačenja potrebnog broja potpisa. Oporbeni HDZ tada je tumačio da je za raspisivanje referenduma dovoljno 10 posto od broja birača upisanih u Hrvatskoj, bez dijaspore. “Težište je 10 posto birača u Republici Hrvatskoj, stoga se ne uračunavaju u tih 10 posto oni birači, državljani Hrvatske, koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj”, rekao je tada Vladimir Šeks (HDZ).

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar za prijepore oko broja potrebnih potpisa proziva ministra Bauka. “Za raspisivanje referenduma potrebno je 10 posto od ukupnog broja upisanih birača, a koliko je to, ne znam, nemam evidenciju kod sebe, no vidljivo je da to ne zna ni ministar”, rekao je Mlakar Hini.

Uvjeren je da prijepori oko broja birača potvrđuju da je Vlada “napravila rusvaj u popisu birača, koji je umanjen za sve koji su nasilno izbrisani, sve u inozemstvu i sve kojima je istekla osobna iskaznica”. Bauk, međutim, krivnju za rasprave oko broja potrebnih potpisa prebacuje na HDZ. “Oni koji blokiraju izmjene Ustava kojima bi se točno utvrdilo da je za referendum potrebno 200 000 potpisa sami doprinose da se javljaju ovakve rasprave, a među njima je i gospođa Željka Markić, zbog svog odnosa prema pojedinim saborskim klubovima i zastupnicima”, izjavio je Bauk.

Zagreb, 07.07.2014 - Odbor za Ustav, Poslovnik i politicki sustav Hrvatskog sabora“Prema dosad prikupljenim, ali još uvijek nepotpunim podacima s otprilike 75% mjesta izjašnjavanja, referendum je zatražilo više od 350.000 birača, a točni ukupni broj znat će se nakon što se obrade svi podaci”, priopćili su iz “U ime obitelji”.
Ministar prava Arsen Bauk podsjeća, međutim, kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani.”Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je oko 450 tisuća potpisa, budući da se računa i dijaspora. Ako bude prijepora oko broja potrebnih potpisa, razriješit će ih Ustavni sud”, kaže Bauk.
Udruga Željke Markić tvrdi da će za nekoliko dana imati potpune informacije o broju potpisa. Toliko će im, kako kažu, trebati da prikupe i prebroje sve potpisne knjižice iz najudaljenijih mjesta.
“U cilju maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima”, tvrdi “U ime obitelji”.
Prošli tjedan izjavila da nema dovoljno potpisa
Podsjetimo, početkom prošlog tjedna Markić je izašla pred novinare kako bi se potužila da strahuju kako neće uspjeti skupiti dovoljno potpisa. Rekla je da su u tjedan dana skupili oko pola potrebnih potpisa, ali “zbog napada na volontere i pritisaka raznih političkih kasti” neće u zadanom roku od dva tjedna uspjeti skupiti sve potpise.
Tom prilikom je Markić je pozvala sve one koji je podržavaju da joj pomognu i daju joj potpise. Već tri dana kasnije, u petak, Markić je ponovo izašla pred novinare i objavila da je prikupljeno oko dvije trećine potrebnih potpisa. Požalila se i da su lokalni političari, najčešće članovi HDZ-a i SDP-a, zastrašivali ljude kako ne bi volontirali ili potpisivali referendumsku inicijativu.
Što traži Željka Markić
 Markićkina udruga kampanju za referendum lansirala je pod sloganom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. No, promjene koje “U ime obitelji” referendumom želi unijeti u izborni sustav ne odnose se samo na preferencijalno biranje.
Osim preferencijalnog glasanja (pri čemu bi na stranačkoj listi automatski najbolje kotirao zastupnik s najviše glasova, bez ikakvog izbornog praga), “U ime obitelji” traži i da se izborni prag smanji s pet na tri posto.
Također, “U ime obitelji” na referendumu traži izglasavanje novog Zakona o izbornim jedinicama, kako bi se redefinirale granice izbornih jedinica, te kako bi se u svakoj jedinici biralo 20 ili više zastupnika. Ukoliko taj Zakon ne bi bio izglasan do narednih parlamentarnih izbora, cijela bi se Hrvatska automatski tretirala kao samo jedna izborna jedinica, a izborni bi prag pao na dva posto.
Na referendumu će se tražiti i uvođenje glasanja dopisnim i elektroničkim putem, a vanparlamentarne stranke bi kao preduvjet za kandidaturu morale skupiti 3000 potpisa. Također, ako referendum udruge “U ime obitelji” prođe, na izborima će biti zabranjene koalicijske liste, odnosno svaka će stranka na izbore morati izaći samostalno.
Razlaz s HDZ-om
Upravo ovaj zadnji zahtjev, zabrana predizbornih koalicija, glavni je razlog zbog kojeg se Markić razišla s dojučerašnjim partnerima iz HDZ-a. Stranka Tomislava Karamarka podržavala je prvi referendum kojeg je Markić organizirala, ali ovoga puta su se odlučili distancirati od “U ime obitelji”.
Štoviše, patrijarh HDZ-a Vladimir Šeks je Želju Markić u razgovoru za Hrvatski radio otvoreno napao. “Ona se osjeća iznevjerenom, ne znam zašto. HDZ se s njom nije vjenčao. HDZ joj ni u bračnom i u izvanbračnom političkom partnerstvu nije obećao da će je podupirati. Nismo mi njeni politički vazali da je trebamo slijediti”, rekao je Šeks.
Karamarko podržao “svjetonazore”, ali se protivi “iskoraku u politikantstvo”Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko večeras je u Sisku na pitanje o referendumu o promjeni izbornog sustava Građanske inicijative “U ime obitelji”, ocijenio je da je riječ o “iskoraku u politikantstvo”.”Onaj prvi referendum je bio svjetonazorski i apsolutno smo ga podržavali jer s gospodom iz Inicijative za obitelj pripadamo istom ideološkom tkivu. Međutim, iskorak u politikantstvo na jedan nezgrapan način izmjenom članka 73. sve se zamaskiralo jednom estradnom formulom i parolom o slobodi i demokraciji uz preferencijalno glasovanje”, rekao je.

Istaknuo je da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali po prijedlogu te inicijative, dodao je, ne mijenja se status Hrvata izvan domovine u biračkom postupku.

“Mi nismo protiv njega, a građani su već dva puta preferencijalno glasovali na europskim izborima, ali taj paket je smiješan, to je jedna podvala. Fasciniran sam tom razinom manipulacije s onim što se nudi u tom paketu, ali ne nudi se ono što mi podržavamo. Ne mijenja se članak 45. koji i dalje obespravljuje Hrvate izvan domovine u biračkom postupku i mi definitivno ne možemo na to pristati. Ako se sakupe ti potpisi, očito će trebati hrvatskoj javnosti objasniti u čemu je poanta i u čemu je poanta u njihovom prijedlogu. Mi ćemo uskoro objaviti svoj prijedlog izmjena biračkog zakona, koji je sveobuhvatan”, rekao je Karamarko.

“Bez obzira na način izbora, mi ćemo pobjeđivati kao i zadnje tri godine. Mi ćemo izmijeniti članak 45. koji se tiče Hrvata izvan domovine”, poručio je predsjednik HDZ-a.

(Hina/Index.hr/dnevno.hr)

facebook komentari

 • peppermintt

  Letica veli imat će Markićka više od 460.000 potpisa…

  • Moguće.. iako teško! Ali ipak mi nije jasno ovoliko natezanje! Ima – Nema! Štajebunarod? 😉

   • HRSmoock

    Ovo u stvari i nije neočekivano. Sto hiljada? Pa nemojte da me zezate…:))

    • Isforsirana i nejasna referendumska inicijativa.. teško je bilo očekivati da će skupiti potrebne potpise! Ovo je sad igra nateze.

     • HRSmoock

      Polako počinje nalikovati na običnu diverziju.

     • zavađaju narod! 😉

     • HRSmoock

      U gužvi se lakše krade.

 • Ljuta Trava

  Upravo je ,,njeno veličanstvo Željka M,, objavila kako su skupili više od 368 000 potpisa i kako je to dovoljno za raspisivanje referenduma.
  Unatoč odluci Ustavnog suda za prošli referendum iz koje je vidljivo da nisu skupili dovoljno potpisa .Ludilo se nastavlja .
  Željka M ne priznaje poraz .
  Priznaje li Inicijativa odluke Ustavnog suda?

  • peppermintt

   meni je zanimljivo kako je i onaj pjetlić Zelić iz GONGA jednakog mišljenja ?

   • Ljuta Trava

    Nisam čitao , na koje mišljenje misliš?

    • peppermintt

     jednako kao i Markićka veli 10 posto je 380.000 ?

     • Ljuta Trava

      Hahahahaahaha
      Kako se otkrivaju .Kako padaju maske .
      Odlična mi je kolumna od Bujanca po tom pitanju na direktno.hr

     • peppermintt

      nisam vidila, potražit ću , evo su gosti Bujice Šeks i ne znam tko drugi, a u Ozane je Miroslav Tuđman

     • Ljuta Trava
     • Čitao sam ja. opasan Bujanec 🙂 “Iskreno mi je žao drage gospođe. Još mi je više žao građana koji su u dobroj namjeri, želeći promjene, podržali njezinu zadnju inicijativu. Zbog svojih osobnih političkih ambicija, upropastila je jednu dobru ideju – jer svi se slažu – i narod i stručnjaci i političari – izborni sustav treba mijenjati. Ali ne na ovakav način i brojanjem potpisa koje traje danima – pa to je čista sprdačina!”