Pratite nas

Politika

Za sutra je dogovoren prvi sastanak s predstavnicima Mosta (Video)

Objavljeno

na

Nakon više od dva sata razgovora, vodstvo HDZ-a danas je izašlo u središnjici s rezultatima međusobnih dogovora, o čemu je novinare izvijestio Davorin Mlakar, prenosi direktno.hr

[ad id=”93788″ class=”javascript:void(0);”]

Naglasio je kako su nakon više od dva sata razgovarali o svojim programima i o načinima na koji će pristupiti u pregovorima s MOST-om te je najavio da je za sutra dogovoren prvi sastanak s predstavnicima MOST-a.

Novinare je zanimalo zna li tko će od pregovarača MOST-a i pregovarača HDZ-a biti nazočan sastanku. Mlakar je rekao kako za sada u HDZ-u još nisu dogvoorili tko će biti nazočan sutrašnjem sastanku i da ne znaju tko će biti nazočan iz MOST-a.

Isto tko, novinare je zanimalo hoće li na razgovore utjecati izjava Petrine kako je Tomislav Karamarko oličenje zla, a za to je Mlakar imao jasan odgovor: MOST je za nas politička stranka koja je osvojila 19 mandata u hrvatskom parlamentu i mi ćemo razgovarati s predstavnicima te stranke. Pojedinačne izjave nećemo komentirati, nego ćemo razgovarati s MOST-om koji predstavlja 19 zastupnika u Hrvatskom saboru. Naglasio je kako će HDZ prvo razgovarati i o svojim programima i reformama koje najavljuju već tri i pol godine i koje sada nalaze i kod MOST-a.

Isto tako, ponovio je kako će o mandataru odlučivati predsjednica Republike, a o konačnom predsjedniku Vlade Hrvatski sabor, koji će biti taj koji će izglasati povjerenje.

Zatražen da komentira informaciju da SDP već ima 66 mandata, Mlakar je rekao kako je on upućen da Kukuriku koalicija ima samo onoliko mandata koliko su osvojili na izborima.

Na pitanje je li istina da se gospodin Karamarko jučer našao s kardinalom Bozanićem, Mlakar je potvrdio da su se našli, ali da za detalje sastanka ne zna jer nije bio nazočan.

Novinare je zanimalo i je li se danas u središnjici HDZ-a razgovaralo o još nečemu, a ne samo o sutrašnjem sastanku. Mlakar je ostao pri prvotnoj izjavi kako su danas čelnici HDZ-a razgovarali samo o reformama i o tome za što se zalaže MOST.

“Naše reforme i reforme za koje se zalaže MOST smatramo sigurno dobrom platformom za zajedničke razgovore”, rekao je Mlakar.

Novinari su inzistirali da komentira priču koja se danas proširila medijima, da je jedan mandatar spreman prepustiti mjesto. Mlakar je i ovdje bio vrlo kategoričan.

“Inzistirat ćemo na sastavljanju Vlade stručnjaka, eskpertne Vlade i tada su moguća različita rješenja za zauzimanje pojedinih resora. Vlada eksperata ne znači i da ljudi u strankama ne mogu adekvatno odgovoriti izazovima koje zahtijeva ova sadašnja teška situacija”, rekao je Mlakar.

Znači li to da bi premijer bio stručnjak, zanimalo je novinare?

Mlakar je još jednom ponovio kako će u razgovorima s MOST-om Domoljubna koalicija nuditi Vladu stručnjaka, a da o pojedinim osobama nisu razgovarali.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Objavljeno

na

Objavio

MVEP

U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu za šefove izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump, a održao je i niz bilateralnih susreta.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ je poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima, a jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine restaurirala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska poklonila 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnoga priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima, odradila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

 

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska dala i svoj doprinos novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji predstavlja nastavak na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarski upit je li na prijemu koji je za šefove izaslanstava priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prigodu s njim razgovarati, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da i Europska unija i SAD organiziraju prijeme u okviru Opće skupštine.

„Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak u Zagrebu za 27. rujna.

„Želimo ostvariti napredak u odnosima između dvije zemlje. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da otvorena pitanja koja postoje nisu nepremostiva. Najavio je da će sutrašnjim govorom pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode i što je dala kao doprinos te na koji način vidi rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i globalnih trendova.

Predsjednik Vlade Plenković održao je i  danas niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, jutros se sastao s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem i predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je jedna od glavnih globalnih tema, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije, koje su 2011. napustile Libiju, tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu preduvjeti“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s turskim predsjednikom Erdoǧanom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia.

Večeras je predviđen prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati