Pratite nas

‘Zaboravljeni general Praljak vjeruje u svoju slobodu, iako sud sabotira njegovu obranu’

Objavljeno

na

  • Kako zatvorske dane provodi general Praljak? Tko mu dolazi u posjetu, kakvo je njegovo zdravstveno stanje i tko ga je zaboravio za naš portal otkriva njegov pravni konzultant.

Pravni konzultant u obrani generala Slobodana Praljka, Pero Kovačević za naš portal otkrio je kako se zbog pritiska tajništva Haaškog suda opstruira njegova obrana. “To je zanimljiv oblik. Tajništvo suda opstruira njegovu obranu zato što je energičan i u sve ide sa dokazima. Puno vremena posvećuje svojem slučaju i za njega je pribavio mnogo dokumenata, a to tajništvu suda u Haagu očito ne odgovara”, navodi Kovačević.

slobodan-praljakNaime, žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju odbilo je Praljkov zahtjev da mu se u interesu pravde dodijeli obrana po službenoj dužnosti kao i zahtjev da žalbeni postupak u njegovom slučaju zastane dok ne dobije prijevod na hrvatski jezik prvostupanjske presude i drugih materijala. Usprkos ovoj neugodnoj situaciji u kojoj se narušavaju generalova prava Kovačević svjedoči da se general osjeća jako. “On je snažan i energičan. Zna da nije ništa napravio i trudi se to dokazati. Uvjeren je da će mu to uspjeti i nada se slobodi. Nema poteškoća, a svoje vrijeme provodi pripremajući se za obranu. Zdravstveno stanje mu je jako dobro, a često ga posjećuju članovi njegove obitelji. U uobičajenim je aktivnostima na svom odjelu i nimalo ne sumnja u pozitivan ishod ove teške priče”, navodi Kovačević.

Ono što posebno brine našeg sugovornika u ovoj priči oko Praljka jest činjenica da ga je država posve zanemarila i to još od Sanaderova vremena. “On je posve zaboravljen čovjek, za njega nitko u državi ne mari. Njih za to naprosto boli briga”, priča naš sugovornik.

U zatvoru, Praljak vrijeme provodi na katu, a kako kaže Kovačević, druži se s ostalima koji dijele njegovu sudbinu. Ima mogućnost svakodnevno se baviti sportom. Namirnice može nabavljati iz Hrvatske, a ako ne želi jesti zatvorsku hranu može si skuhati ono što poželi. Potom može gledati i hrvatske televizijske programe, a u zatvoru je zabranjena konzumacija alkohola. No, zato je pušenje dopušteno u posebnim prostorijama. Zatvorenici nemaju pristup internetu, ali računalom se mogu koristiti u pripremama za suđenje. Ćelije se otključavaju u sedam ujutro, a pritvorenici imaju slobodan pristup krilu u kojem se odmaraju, ako žele. Navečer se pak vraćaju u svoje ćelije koje se zaključavaju oko pola devet. Kroz dan su slobodni, a dobivaju i tri obroka. Također, imaju određeni program dnevnih aktivnosti, a u tom vremenu mogu izaći na zrak ili se baviti nekom od sportskih aktivnosti. No, sve te mogućnsoti ne znače previše Slobodanu Praljku koji se ne osjeća krivim za ono što mu se stavlja na teret pa se general stoga nada što skorijoj slobodi.

Praljak je u listopadu prošle godine, nakon što je sud zaključio da može financirati vlastitu obranu, zatražio da mu se u interesu pravde dodijeli obrana po službenoj dužnosti tijekom žalbenog postupka jer ju ne može samo plaćati ili da alternativno, u slučaju da se taj njegov zahtjev odbije, postupak protiv njega zastane dok ne dobije prvostupanjsku presudu i druge materijale prevedene na hrvatski jezik kako bi se mogao braniti sam. Nakon odluke suda da mu ne plaća obranu odvjetnice Nika Pinter i Nataša Fauveau-Ivanović zastupaju pro bono, ali isključivo u proceduralnim pitanjima pred sudom u Haagu, ali ne i u pisanju žalbe za presudu kojom je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tijekom rata 1990-ih nad muslimanskim stanovništvom u Herceg-Bosni.

Žalbeno vijeće u odluci donesenoj 4. travnja zaključilo je da Praljka u ovom trenutku predstavljaju branitelji koje je angažirao i sam odabrao zaključivši da se vijeće ne tiču modaliteti te suradnje. Vijeće je zaključilo da Praljak i kada bi odabrao da se sam zastupa ne bi imao pravo na financiranje troškova obrane jer je utvrđeno da raspolaže dovoljnim sredstvima za financiranje vlastite obrane. Praljak je pak u svojim zahtjevima poručio da će, u slučaju da se ne riješi pitanje plaćanja njegovih branitelja sam preuzeti obranu iako ne posjeduje potrebna pravna znanja te je zatražio da se postupak zaustavi dok ne dobije sve relevantne dokumente prevedene na hrvatski jezik. Žalbeno vijeće zahtjev za zastojem postupka je odbilo ocijenivši da je on preuranjen jer se još nije odlučio sam zastupati pa je to razumijeli ili ne dokumente neznačajno. Tajništvo Haaškog suda u kolovozu 2012. godine objavilo je kako je višegodišnjom istragom utvrđeno da Praljak raspolaže dovoljnom imovinom za obranu, dok je on tvrdio suprotno. Tajništvo istog suda u siječnju 2014. zatražilo je da general vrati 2,8 milijuna eura sudu na ime troškova koje je sud isplatio za njegovu obranu.

Haški sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio je na kazne od deset do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BIH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora

Iva Međugorac/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati