Zadužuju se novih 50 milijuna KM, a već dužni cijeli proračun

  0

  Tako je već za 1. travnja sazvana nova aukcija trezorskih zapisa Federacije preko Sarajevske burze u planiranom iznosu od 15 milijuna maraka

  Priznanje predsjednika Vlade Federacije BiH kako ovaj entitet u iduće dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno cijeli jedan godišnji proračun, tek je vrh ledenog brijega stvarne financijske krize u kojoj se nalazi Federacija. Naime, razvidno je kako se veći bh. entitet već od kraja prošle godine počeo zaduživati prodajom trezorskih zapisa, što zorno otkriva stanje proračunskih sredstava u Federaciji BiH. Drugim riječima to znači novca nema više.

  U proračunu novca nema

  No, unatoč takvom stanju Vlada FBiH je odlučna i dalje zaduživati se na način prodaje trezorskih zapisa. Tako je već za 1. travnja sazvana nova aukcija trezorskih zapisa Federacije preko Sarajevske burze u planiranom iznosu od 15 milijuna maraka. Kako se navodi u javnom pozivu Federalnog ministarstva financija, riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima koji na naplatu dospijevaju prvog listopada ove godine 2014. Federacija BiH se u ovoj godini za potrebe Vlade namjerava zadužiti na unutarnjem tržištu za 310 milijuna maraka. Od tog zaduženja 260 milijuna KM je predviđeno emisijom trezorskih zapisa, a 50 milijuna KM izdavanjem obveznica. U ovoj godini su već održane dvije aukcije tromjesečnih trezorskih zapisa u iznosu od po 20 milijuna KM, a nova, kojom će biti zaključeno zaduživanje na ovaj način u prvom kvartalu, sazvana je za 18. ožujka, također u istom iznosu. Prema kalendaru aukcija vrijednosnih papira Vlade Federacije BiH za ovu godinu, a objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, u drugom kvartalu predviđeno je zaduženje u iznosu od 50 milijuna KM. Planirane su tri aukcije trezorskih zapisa, od čega dvije u planiranom iznosu od 15 milijuna KM i jedna u iznosu od 20 milijuna KM.

  Zakazali očekivani prihodi

  U sva tri slučaja riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima, a osim aukcije koja je sazvana za početak travnja održat će se i aukcije 16. travnja i 7. svibnja. Za drugu polovinu godine planirane su emisije trezorskih zapisa i obveznica u vrijednosti 200 milijuna KM. Nakon svega što se događalo od početka ove godine kada su u pitanju trezorski zapisi, te postojećem kalendaru aukcija vrijednosnih papira, ne postoji druga riječ osim da je stanje financija u Federaciji veoma loše s ogromnim dugom, a s druge strane su zakazali i očekivani prihodi. Podsjećanja radi, Federacija BiH u 2014. godini ušla je s rekordnim deficitom koji je gotovo 350 milijuna eura. Minuse i rupe u entitetskom proračunu Nikšićeva vlada pokušava popuniti prodajom trezorskih zapisa.

  večernji list

  facebook komentari