Pratite nas

Zagužvalo s izbornim listićima

Objavljeno

na

”Neka institucije rade svoj posao, kao što i mi radimo svoj posao”, rekla je za Bljesak.info glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Maksida Pirić komentirajući informaciju da je Tužiteljstvo BiH naredilo Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da preispita proceduru izbora ponuđača za tiskanje izbornog materijala.

Pirić kaže kako je SIP i prije ove odluke Tužiteljstva zatražilo provjeru te da sada Povjerenstvo priprema traženu dokumentaciju. Istaknula je kako odluka o izboru najpovoljnijeg poduzeća koje će tiskati izborni materijal još nije pravosnažna te da kompanije mogu uložiti prigovore i žaliti se.

Naime, sumnja se da je eliminacija hrvatske firme Zrinski iz Čakovca, koja je prvobitno dobila posao tiskanja i pakiranja glasačkih listića jer je imala najnižu ponudu od 907.517 KM, te dodjela ovog posla drugorangiranom Atlanticu BB iz Banja Luke, koji za ove usluge traži 1.157.463 KM, zapravo omogućena iz Povjerenstva zbog više grešaka u tenderskoj dokumentaciji.

Kontaktirali smo tvrtku Zrinski, ali zbog poslovnih obveza direktora, nismo mogli dobiti reagiranje na ove informacije, ali nam je iz tvrtke Atlantik bb rečeno kako hrvatska firma nije trebala ni proći na tenderu zbog neispunjenja nekih tenderskih zahtjeva.

Branislav Galić, direktor poduzeća Atlantik BB, rekao je za Bljesak.info kako se njegova tvrtka žalila nakon što je Središnje izborno povjerenstvo odlučilo izabrati hrvatsku tvrtku za posao s izbornim materijalom.

”Nakon uvida u tenderski materijal odlučili smo se žaliti, a nakon što je naša žalba odbijena proslijedili smo ju državnom povjerenstvu koje je prihvatilo tri točke od ukupno šest priloženih”, rekao je Galić za Bljesak.info.

Kaže kako hrvatska tvrtka nije ispunila uvjet prema kojem ukupna vrijednost dodatnih usluga ne smije prijeći 50 posto ukupne vrijednosti tendera. Također, Galić navodi da hrvatska tvrtka nije jamčila osiguranje procesa tiskanja i pakiranja materijala kako ni prijevoz do skladišta Povjerenstva uz oružanu pratnju. Galić navodi kako su jamčili sigurnost materijala samo do granice s BiH te naglašava kako ni traženi softver za praćenje procesa nisu imali i da su po toj točci ocijenjeni nulom.

Pojedini mediji objavili su kako će se istraga tužiteljstva bazirati i na tome da Atlantiku BB jedan od podugovarača poslova Službeni glasnik RS, te da je vlasnik u bliskim vezama s Miloradom Dodikom, predsjednikom Srpske.

Galić, čija je tvrka tiskala listiće za lokalne izbore prije dvije godine, kaže kako već odavno traje medijska hajka na njegovu tvrtku čak i mjesecima prije raspisanog tendera.

”Razmišljali smo da pokrenemo postupak protiv medija, koji tvrde da je tender namješten i da smo financijeri Milorada Dodika”, rekao je Galić za Bljesak.info dodavši kako prije svega tu misli na Federalnu televiziju.

”U našoj ponudi stoji kako je riječ o papiru iz Slovenije, a oni tvrde da je riječ o češkom papiru”, komentirao je Galić izvještavanje medija o cijelom slučaju.

Podsjećamo, u ožujku je raspisan međunarodni tender za usluge tiskanja i pakiranja glasačkih listića za Opće izbore u BiH u vrijednosti od 1.285.000 KM. Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je i tendere za nabavku sitnog inventara i informatičke opreme te za oglašavanje izbora.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati