Zahvaljujući trudu i znoju čilog Marina, iz pehara US Opena pije se – žilavka!

0

Marin Čilić na najčiliji način pokazao je i dokazao što se sve može učiniti radom i vjerom.

Po logici one: Moli i radi! Začin na hercegovački način MARIN (IRANI) ČILI(Ć) začinio je US Open, ali i čitav bijeli sport. Oni koji su Hercegovce vezali uz bijele čarape, sad bi ih trebali vezati uz bijeli sport, Ili im se samo zacrnilo pred očima pa im para uši i nova teniska opera – “Ero s ovoga svijeta”.

Marin reče kako se u finalu nije pošteno ni oznojio, a pehar US Opena stigao je u njegove ruke. Jer se znojio i znojio na treninzima. A kad se sportaš na treninzima ne oznoji dovoljno, navijači se preznojavaju. Zahvaljujući Marinovu znoju, iz pehara US Opena pije se – žilavka! A može i blatina. Naravno i pinot, plavac, graševina, kujundžuša, malvazija, cviček i ostala hrvatska vina pa tko voli, neki izvoli!

Tko ne voli, neka utapa tugu u nečemu drugom. Za razliku od Čilog Čilića, neki se kunu kako će ginuti na terenu svih 90 mi-nuta, a onda prime gol u 92. minuti! Mnogi na zelenom terenu sliče Teletabisima, iziđu na travu i prave budale od sebe! Nadamo se da svijet Marinov uspon na krov svijeta neće koristiti nakrivi način i reći bh. Hrvatima:

– Imate EU i US (Open)! Još bi i nešto treće! I to – treći entitet!

Nakon blagog ljeta krenula je vruća politička jesen. A sve se više puše i na hladno. Kao na Facebook statusu jedne djevojke: Tko se na “volim te” opeče, i na sviđaš mi se “puše! pa puno toga valja uzeti s rezervom, ali bezrezervno valja ustrajati na jedinstvu hrvatskog naroda u BiH, na zahtjevima za ustavnu jednakopravnost konstitutivnih Hrvata u BiH, na suzbijanju izbornog inženjeringa koji na vlast dovede one bez izbornog legitimiteta, a BiH bez prosperiteta .

Razjedinjenja međunarodna zajednica dva desetljeća pokušava od BiH napraviti državnu zajednicu triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, ali neuspješno. Toliko neuspjeha rijetko je kome uspjelo. VIŠe od sto puta mijenjanje Ustav FBiH na štetu hrvatskog naroda, a na još veću štetu same Federacije.

Sad svi govore kako treba popraviti ustavni položaj bh. Hrvata, a zapravo treba ispraviti neustavni položaj hrvatskog naroda u BiH. Razgovori o pregovorima nastavit će se i nakon izbora. Hrvatima su oduzeta prava
u drugom domu (Domu na-roda), pa se onda čude kad zatraže raspravu o trećem entitetu.
Ukinuli su funkciju pred-sjednika županija, a sad bi ukinuli i županije. A od čega bi se onda sastojala Federa-cija? Ne može se Federacija sastojati od ničega. Kad bh. Hrvati počnu govoriti da se Federacija može sastojati od dvije ili četiri jedinice, onda svi ‘graknu’:

– vi opet o trećem entitetu! lako je i on sasvim legitimna opcija i po mišljenju Međunarodne krizne skupine.

Po modelu elektroprivrednih javnih poduzeća. No, neke struje u BiH više vole svoj neodrživi mrak, nego svijetlu europsku budućnost.

Svaki realni hrvatski prijedlog koji miriše na Zapad okarakterizira se kao – istočni grijeh! Svašta se kuha u bosanskom loncu, specijalitetu balkanske krčme. No, ima se dojam da se u svjetskoj političkoj kuhinji konačno kuha. Nešto što bi
trebalo biti jestivo i po ukusu bh. naroda i građana. Ali bi prije serviranja toga trebalo skuhati neke političke struje, one koje vuku previše u centar i one koji se pokušavaju izvući iz BiH.

Pojedine političke struje u BiH ponašaju se kao Mujo kad su ga anketirali. Upitaše ga anketari:

– Jeste li za to da BiH uđe u EU?
– N e zanima me – odgovori Mujo.
– A jeste li za to da BiH uđe u NATO – nastavljaju anketari.
– Ne zanima me – opet će Mujo.
– A što vas onda zanima? – upitaše ga
– Zanima me plaća da mogu ući u trgovinu – pojasni im Mujo.

No, Mujo ne shvaća to da će mu trgovina u susjedstvu biti sve dalje, ukoliko BiH ne bude što bliže EU i NATO-u.

Nažalost, ne shvaćaju to ni oni koji bi morali shvatiti. pa će se ponavljati ovakvi razgovori (ne)ugodni:

– Radim u administraciji već deset godina, a prvi sam put dobio 13. plaću prošle godine!
– A ja radim u jednom proizvodnom poduzeću sedam godina, a tek sam prošle godine dobio osmu plaću!

FranoVukoja/VečernjiList

facebook komentari