Connect with us

Zajednička izjava bh. „narodnjaka“

Published

on

Pet stranaka iz BiH bliskih Evropskoj narodnoj stranci (SDA, HDZ BiH, PDP, HDZ 1990 i SDS) sutra će u Sarajevu potpisati Zajedničku izjavu o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi. Stranke potpisnice se nadaju da će, ukoliko prihvate izazove i iskoriste svoje potencijale, iza sebe moći ostaviti političku, ekonomsku i društvenu krizu.

Sutra će u Sarajevu biti održana konferencija narodnjačkih stranaka u organizaciji predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji pod nazivom „Evropske vrijednosti i evropski identitet: kompas za političku saradnju u Bosni i Hercegovini“ sudjelovat će i Joseph Daul, predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) i predsjednik frakcije EPP u Evropskom parlamentu. Najavljen je dolazak iDoris Pack, kao i još nekih članova Evropskog parlamenta.

Zajednička izjava bh. „narodnjaka“

Povod za održavanje ove konferencije je potpisivanje Zajedničke izjave o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi stranaka iz Bosne i Hercegovine bliskih Evropskoj narodnoj stranci. Protokolom je predviđeno da predsjednici SDA, HDZ-a BiH, PDP-a, HDZ-a 1990 i SDS-apotpišu izjavu u kojoj su sadržana osnovna načela i ciljevi djelovanja EPP-a. Zbog bolesti Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, u ime ove stranke potpisnik će biti Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Svojim potpisom na ovaj dokument Izetbegović, Čović, Ivanić, Raguž i Bosić žele istaći da će saradnja i međusobno poštovanje biti osnova budućeg zajedničkog djelovanja. Izražavajući čvrsto opredjeljenje BiH za EU-integraciju stranke se obavezuju da će na temelju evropskih vrijednosti težiti zajedničkom ostvarenju postavljenih ciljeva.

Stranke bliske Evropskoj narodnoj stranci iz BiH, s obzirom na kulturnu, nacionalnu, socijalnu i vjersku raznolikost, žele afirmisati identitete i tradicije u funkciji ostvarivanja moderne i funkcionalne države. Ove stranke su opredjeljenje za socijalno orijentisan koncept privrede koji predstavlja jedan od temeljnih principa narodnjačke političke porodice. U zajedničkoj izjavi se navodi da je u BiH potrebno stabilno i nezavisno pravosuđe, stabilan i efikasan politički sistem, a napose odgovornost u upravljanju na svim nivoima vlasti, kao i uvođenje transparentnosti, efikasnosti i djelotvornih mehanizama za borbu protiv korupcije.

Podrška iz Evropske narodne stranke

Predsjednik i predstavnici Evropske narodne stranke ovom prilikom će dati podršku svojim kolegama iz BiH u nastojanju da definiraju zajedničku viziju države i nekoliko politika na kojima će insistirati.

Ovo je prvi put da bh političke stranke javno naglašavaju zajedničku pripadnost jednoj od evropskih porodica stranaka, u ovom slučaju narodnjačke opcije. Iako lideri navedenih stranaka govore da se ne radi o koaliciji već isključivo o programskoj saradnji postavlja se pitanje da li se potpisivanjem ove deklaracije ocrtavaju obrisi zajedničkog djelovanja bh. narodnjačkih stranaka nakon izbora.

Programska ili matematička koalicija?

Ono što je sigurno je da će svaka stranka voditi zasebnu izbornu kampanju, a za eventualnu koaliciju nakon oktobarskih izbora presudni će biti izborni rezultati koje svaka od ovih stranka ostvari. Možda ćemo krajem godine biti svjedoci sazrijevanja bh političke scene tako da za formiranje vlasti neće biti presudna matematika ili interesi političke elite, već će se prvo prebrojati glasovi unutar jedne političke porodice stranaka, pa tek onda, ako bude potrebno, krenuti u koaliranje s drugim opcijama.

Uzimajući u obzir trenutnu podjelu političke moći u BiH i izborne prognoze vrlo je vjerovatno da bi SDA, oba HDZ-a, SDS i PDP mogli tvoriti vlast u narednom izbornom periodu. Međutim, za većinu će im sigurno trebati podrška još jedne veće stranke iz Federacije BiH. Ukoliko dođe do takvog scenarija, bit će zanimljivo pratiti za koga će se narodnjaci opredijeliti: za SDP BiH ili za SBB.  eizbori.ba

Pročitajte Izjavu:

 

facebook komentari

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading