Pratite nas

Zaključci Stefana Fuelea nakon sastanka u Bruxellesu

Objavljeno

na

Nakon zaključenja trećeg sastanka dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja u Bruxellesu između Europske komisije i čelnika institucija i političkih ldiera iz BiH , europski povjerenik za proširenje Stefan File je objavio 12 zaključaka , koje prenosimo u cijelosti :

1. Perspektiva BiH postati država članica EU i dalje ostaje . U tom smislu treći sastanak dijaloga na visokoj razini koji je bio prekinut 1. listopada i nastavljen danas signal je snažnog i trajnog opredjeljenja Europske komisije prema BiH i njenim građanima .

2. Dijalog na visokoj razini je kontinuiran proces BiH na njenom putu europskih intergracija .

3. Svi glavni politički čimbenici i čelnici vlasti na državnoj i entitetskim razinama suglasni su s nastavkom europskog puta i nastavit će s unutarnjim razgovorima kako bi pronašli rješenje za ova bitna pitanja . Dijelovi mape puta potrebni za aplikaciju za čalnstvo BiH u EU dogovoreni u lipnju 2012 godine u Bruxellesu ostaju na snazi ​​. Međutim nijedno od obećanja koje su dali bh. . čelnici kao i čelnici iinstitucija BiH , a koje je predočeno u deklaraciji od 1. listopada nije ispunjeno , iako su se oni usaglasili o principima .

4. Provedba odluke Sejdić – Finci je neophodna kako bi se eliminirala diskrimacije protiv manjina i kršenja međunarodnih obaveza BiH kako je to i naglašeno u zaključcima Vijeća EU od 22. srpnja 2013. Rješenje bh. . lideri moraju usuglasiti bez odlaganja kako bi se ono moglo primjeniti za Opće izbore 2014. Još jedni izbori uz kršenje Europske konvecije o ljudskim pravima ozbiljno bi potkopalo legitimitet i kredbilitet budućih izabranih tijela . Ali unatoč ponavljanjima i obećanjima političkih lidera da izađu s dogovorenim rješenjem , ono se ne nazire .

5. Postoji pricnipijelni sporazum koji je elaboriran tijekom pregovora u proteklim danima . Obveza je lidera sada da to sada razrade .

6. Instrumenti za pretpristupnu pomoć ( IPA ) predviđaju novac zemljama koje su na putu pristupanja . Odsustvo rješenja u slučaju ” Sejdić – Finci ” blokira pristupni put države i samim tim čini teškim opravdati odluku da se IPA fondovi dalje daju . Zbog toga će se pokrenuti procedura da se smanje inicijalno planirani IPA fodnovi za 2013 , godine za BiH za 54 posto . To znači da će BiH dobiti svega 47 milijuna eura . Ako se dođe do rješenje u narednih nekolliko dana ova odluka će biti obustavljena .

7. Određeni napredak je postignut u definiranju mehanizma koordinacije . BiH treba ovakav mehanizam kako bi država u razgovorima s EU govorila s jednim glasom i imala bolju interakciju s Unijom . To je bitno posebno u slučajevima gdje legislativa i adminstrativne kompetencije sežu do razine entiteta uključujući kantone ui Distrikt Brčko . Nastavak financiranja po instrumentima IPA – e bit će uvjetovani dok se ovaj mehanizm ne uspostavi . Sada je zadatak institucija na svim razinama vlasti da uspostave koordinacijski mehanizam za EU na svim razinama iu potpunoj funkcionalnosti .

8. Kako smo stalno objašnjavali predsjedatelju Vijeća ministara BiH , premijerima entiteta i gradonačeniku Distrikta Brčko sve dok ovaj mehanizam koordinacije nije u funkciji neće se razmotriti nikakvi programi za IPA 2. Svaka godina odgode rezultirat će značajnim gubitcima grantova koji bi inače bili državi na raspolaganju .

9. Europska komisija intezivira svoju koordinaciju s međunarodnim finanijski institucijama koje su prisutne u BiH . EU grantovi predstavljaju značajan dio zajmova koji se daju za proejkte infrastrukture u BiH .

10. Činjenica da BiH odbija primjeniti dobro utvrđenu metodologiju adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je potpuno neprihvatljiva pa će EU i njezine članice razmotriti odgovor . Poziva se BiH da se vrati za pregovarački stol bez odlaganja iprihvati princip tradicionalne trgovine .

11. EU nastavlja održavati obećanje . 26 spetmebra EU je ealizirala zadnu tranšu paketa makrofinansijske pomoći vrijednog 50 milijuna eura . BiH se poziva da pokaže istu odgovornost ka politički partner i ispuni svoja obećanja .

12. Komisija očekuje informacije od bh. . vlasti što prije . Kako oni budu ispunili dva minimalna uvjeta da krenu naprijed u svojoj interakciji s EU , rješenje pitanja ” Sejdić – Finci ” i uspostava mehanizma koordinacije Komisija će odlučiti kada bi moglo biti korisno sazvati naredni sastanak dijaloga na visokoj razini .

 

vijesti.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Nekad je bio Goli otok

Objavljeno

na

Objavio

Jedna ljudska sudbina bolje objašnjava prilike i klimu nekog vremena od suhoparnih, brojkama nabijenim povijesnih analiza.

Jedna od takvih sudbina zapisana je u upravo na Pravnom fakultetu u Splitu, pred prepunom velikom dvoranom, promoviranoj knjizi Jakoslava Davida Rojnice “Ja sam 6387”, u kojoj on u trećem licu piše o svom suđenju i zatvaranju na zloglasnom Golom otoku.

Ne, nije, ako ste pomislili, Rojnica informbiroovac. On je rođen 1956., iste godine kad je progon “staljinista” Staljinovim metodama bio završen, a Tito otoplio odnose sa SSSR-om. No, osuđenici su tamo i dalje pristizali sve do 1988. godine. Neki zbog kriminala, a neki zbog delikta mišljenja, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Rojnica je optužen i osuđen (zajedno s Mirkom Rajčićem, Markom Juranovićem i Fabijanom Dumančićem) na tri godine zatvora zbog navodnog podrivanja sistema, rušenja Jugoslavije i odvajanja Hrvatske, a jedini dokazi za tu urotničku djelatnost bilo je posjedovanje lista “Nova Hrvatska” i još neke nezgodne literature.

Imao je samo dvadeset dvije godine, u istrazi je proveo šest mjeseci, podvrgavali su ga elektrošokovima, doveli ga na rub smrti kad mu je postalo svejedno hoće li živjeti ili umrijeti. Trajno mu je uništen dio života, one možda najbolje godine. Prekinuo je studij prava, koji nikada neće nastaviti.

U zatvoru se našao u društvu okorjelih kriminalaca, koji ga nisu maltretirali kao što oni znaju raditi, i to samo zato što je bio pismen pa im je pisao molbe i žalbe.

Kaže kako su mu molitva, vjera u Boga, majčini i sestrini posjeti bili jedina pomoć, utjeha i nada. Danas je pun opraštanja i razumijevanja, miran i bez imalo osvetničkoga u sebi. Pod inicijalima je čak sakrio i imena onih koji su ga teretili da bi spasili sebe.

“Ja sam 6387”, kao i brojne druge knjige, zapisi, sjećanja itd., snažan je odgovor učestaloj tezi kako smo živjeli u socijalizmu s ljudskim likom i u pravednoj državi, kako je čak nekada bilo bolje, kako su priče o progonima samo propagandne nacionalističke bajke.

Nekad je, međutim, bio Goli otok. Na promociji je povjesničar Josip Jurčević temeljem vlastitih istraživanja iznio podatak kako je od 1945. do 1950. bilo trideset tisuća političkih procesa te kako je sto tisuća ljudi osuđeno iz političkih razloga. Sve je bilo po zakonu, samo što su zakoni bili u službi režima, u službi ideologije i jedine partije.

Posljednji politički zatvorenik na Golom otoku, spomenuo je Rojnica, došao je tamo 1983. i ostao sve do 1988. godine, a njegov krimen bila je parola “Živjela Hrvatska”, koju je napisao na nekom zidu. Takva kazna, ako je vjerovati nekim najavama novog kaznenog zakona, čeka onoga tko napiše ili uzvikne “Za dom spremni”!

Moderni tzv. antifašisti priznat će eufemistički kako je Goli otok bio “greška”, ali im Bleiburg nije bio niti greška. Jer, valjda, na otoku su stradali njihovi.

Foto Vojko Bašić / HANZA MEDIA, Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati