Zamjenik ministra obrane BiH: Čahure iz napada u Parizu su iz BiH

5

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Živko Marjanac potvrdio je da čahure koje su pronađene nakon napada na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu imaju oznake “IK”, što je skraćenica za tvornicu streljiva Igman iz Konjica” te da je ta streljiva proizvedena 1986. godine. Marjanac je rekao da se to streljivo nalazi u skladištima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i “skoro u svakom drugom kućanstvu”.

ik kamenjarDodao je kako “ne može reći da je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine odgovorno za sva događanja izvan Bosne i Hercegovine, već policijske strukture, prije svega Granična policija, Agencija za istrage i zaštitu i ostali koji kontroliraju granicu”, navodeći da Ministarstvo obrane ne može spriječiti izlazak streljiva iz Bosne i Hercegovine. Glasnogovornica Ministarstva obrane Uma Sinanović je za Al Jazeeru kazala da ako postoje navodi da je to streljivo podrijetlom iz Bosne i Hercegovine to ne znači da je ona vlasništvo Ministarstva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. ”Kada se kaže da je municija iz Bosne i Hercegovine, onda se aludira na sustav obrane, ali nije moguće da je ona izašla iz naših skladišta od kako postoji jedinstveno Ministarstvo [obrane] od 2004. godine, jer nije vršena nikakva prodaja naoružanja i municije”, kazala je Sinanović. Popis naoružanja još traje Marjanac je podsjetio da je tvornica Igman iz Konjica bila u sastavu bivše JNA i da je streljivom opskrbljivala garnizone od Slovenije do Makedonije, kao i da je izvoznik u SAD i sve zemlje Europe. ”Pitanje je odakle je to streljivo?”, rekao je Marjanac novinarima u Banjoj Luci. Marjanac je podsjetio kako popis naoružanja u Bosni i Hercegovini još traje i da bi taj proces uskoro trebao biti završen.

U napadu na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu, koji se dogodio 7. siječnja, ubijeno je 12 osoba, dok je u akcijama koje su uslijedile nakon toga život izgubilo još pet Francuza. Osumnjičeni za napad, braća Said i Cherif Kouachi, ubijeni su dva dana kasnije u akciji francuske policije. Bh. mediji ranije su pisali kako je u napadu na redakciju satiričnog lista korišteno streljivo koje potiče iz Bosne i Hercegovine. Prenesena je fotografija čahure iz Bosne i Hercegovine, na kojoj je utisnuta oznaka “IK 86”, što, prema svjetskom šifrarniku za streljivo, ukazuje da je proizvedena 1986. godine u tvornici streljiva Igman iz Konjica. Turska odbacuje povezanost Veleposlanstva Turske u Bosni i Hercegovini i odbacila je navode objavljene u nekim od bh. medija prema kojima oružje i streljivo koje neke turske tvrtke kupuju u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine bivaju dostavljeni terorističkim skupinama. ”Poznat je jasan i odlučan stav Turske u borbi protiv terorizma.

Nijedna teroristička, niti njoj bliska organizacija nema potporu Vlade Turske. Naša zemlja je na krajnje nedvosmislen način reagirala i na mučni teroristički napad u Parizu, 7. siječnja ove godine”, priopćeno je iz Turskog veleposlanstva u Sarajevu. U okviru bliskih odnosa koje imaju Turska i Bosna i Hercegovina, navode, postoji i dugogodišnja suradnja na polju namjenske industrije i, s vremena na vrijeme, u Tursku se uvoze proizvodi iz Bosne i Hercegovine. Međutim, kako je priopćeno uvezeni proizvodi se nipošto ne koriste na način koji je opisan u neutemeljenim vijestima.

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  to talibani prave u gornjoj maoči

 • Otporaš

  Ovo bošnjačka bosna se petlja u međunarodni terorizam poput propale YU. Tako se je i ona, tj. propala YU, petljala u svaki komunistički konflikt na ovoj planeti i po tome je bila poznata kao širitelj međunarodnog zla. To je ona tako radila u ime takozvanih “nesvrstanih” dok ju vrag nije odnio u nepovrat.

  • EMINƎM

   udbini službenici su na svim mjestima kao i za vrijeme yuge, tako da ovaj slučaj povezanosti bih-a s terorizmom nimalo ne iznenađuje, i zločinac tito je pomogao svjetskom teroristi broj jedan Gadafiju u njegovoj bolesnoj raboti

 • peppermintt

  yok eto nije prodavano streljivo, nego raste na drveću eto npr na šljivama 😀

  • EMINƎM

   jbg vehabije im šljive ispilali 😉