Zapadni Balkan odskočna daska za akcije džihadista u EU

6

U Europskoj uniji su zabrinuti zbog nastojanja islamističkih terorističkih grupa da iskoriste Zapadni Balkan kao odskočnu dasku za akcije u EU. Zbog čega je u planu razvijanje suradnje sa zemljama iz regije i oštrije kontrole na graničnim prijelazima.

Ovo je novinarima u Bruxellesu rekao visoki dužnosnik EU zadužen za terorizam koji je želio  ostati anoniman, koji je istakao da teroristi zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju koja važi za sve građane u regiji, osim za one sa Kosova, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, islamistički ekstremisti koriste Zapadni Balkan kao regrutnu bazu, ali i za šverc oružja preostalog iz ratova devedesetih ka teritoriji EU.

On je svoje riječi ilustrirao činjenicom da je prilikom nedavnih terorističkih napada u Parizu korištena streljiva proizvedena u Bosni i Hercegovini, a osvrnuo se i na slučaj Mevlida Jašarevića, koji je prije tri godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Prema procjenama ovog dužnosnika, oko 500 muslimana iz regije pridružilo se džihadistima u Siriji i Iraku, a među njima su građani Srbije, Albanije, BiH i Bugarske, a neki od njih se obučavaju za terorističke akcije u EU.

Zbog toga će dužnosnici EU zaduženi za suzbijanje terorizma uskoro obići spomenute zemlje, a u okviru posjete Srbiji obići će i Sandžak, najavio je on.

EU planira sa državama iz regije uspostavi bližu suradnju u cilju sprečavanja terorističkih aktivnosti, a putnici sa Zapadnog Balkana koji putuju u EU morati će računati da će prilikom ulaska u ”šengensku zonu” biti izloženi dodatnim provjerama putnih dokumenata i prtljaga.

facebook komentari

 • srka

  Dobro je da nas i moju domovinu nitko ne spominje…u ovoj nimalo…nezgodnoj situlaciji.
  😀
  by Srka®

  • EMINƎM

   a to je

   • srka

    Boga ti Emineme…ti ko da se od jučer poznamo?
    Dapače…Türkiye Cumhuriyeti, kratica (T.C).
    by Srka®

    • EMINƎM

     jbg, ko bi ga znao stalno se selite, eto napr. vacca ko neki dalmatinac a živi uz granicu sa slovencima .
     samo nije ti ni Turky bezopasan igrač 😉 to što ih trenutno ne spominju je politički mudrolija, bit će vremena za staviti pravu stvar na pravo mjesto.
     Pozzz cijeloj tvojoj mirnoj TC

     • srka

      Steta sto nam Vacca-n ovdje cesce ne navrati…a znam da je dobrodosao.
      Pozz i tebi.

      by Srka®

     • EMINƎM

      valjda sada vaccini pokušavaju popraviti štetu predsjedničkih izbora, ako se tu da išta više skrpati , )