Započela ekshumacija posmrtnih ostataka ubijenih mještana hrvatskoga sela Brotnja 1941.

0

Neposredno nakon „ustanka“ u Donjem Srbu u srpnju 1941. godine pobijeno je 32 članova obitelji Ivezić. Njihovi posmrtni ostaci nedavno su pronađeni u jami u šumi.

Neposredno nakon „ustanka“ u Donjem Srbu u srpnju 1941. godine pobijeno je 32 članova obitelji Ivezić iz sela Brotnjo, čiji su posmrtni ostaci nedavno pronađeni u jami. U šumi Dabina brda u utorak je trajala ekshumacija posmrtnih ostataka, koje su s dvadesetak metara dubine izvukli članovi GSS-a.

– Prema prvim nalazima ovdje na terenu možemo potvrditi da su pronađeni skeleti, odnosno ostaci djece i odraslih osoba – rekao je prof. dr. Milorad Kubat sa zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod gdje će se obaviti dodatna istraživanja i identifikacija. 

– Sukladno Vladinoj politici da je svaka žrtva žrtva i da zaslužuje dostojno počivalište, ovdje smo kako bi nakon 73 godine ekshumirali posmrtne ostatke, identificirali ih i kasnije sahranili. Želja nam je u budućnosti obilježiti ih spomenikom, kakav smo lani postavili u Otočcu – rekao je na mjestu ekshumacije ministar hrvatskih braniteljaPredrag Matić. 

Iako nitko do završetka postupka identifikacije nije želio sa sigurnošću govoriti o tome tko su žrtve, sve ukazuje na to da je riječ o obitelji Ivezić. Od njihove rodbine već su uzeti uzorci DNK, kako bi se te pretpostavke i potvrdile. Da je riječ upravo o tim žrtvama uvjeren je ličko-senjski biskup Mile Bogović koji je podsjetio na strahotu koju su prije smrti proživjeli nedužni civili.

– To se jako dobro zna, da su žrtve, djeca i odrasli, živi bacani u tu jamu. Zato želim podsjetiti da je to bilo odmah nakon „prve puške“ u Srbu. Vrijeme je da se naša država jasno odredi prema tim događajima. Pa, bar se ne bi trebalo okupljati i slaviti tu prvu pušku, jer je poznato kako je ona krenula – rekao je biskup Bogović.

donji srb

Prof. dr. Milorad Kubad sa Zavoda za sudsku medicinu iznio je podatak koji je mještanima ličkih sela i ranije bio poznat. Pronađeni ostaci, ovo što smo do sada našli pripadaju osobama od djece do osoba starije životne dobi, rekao je Kubat.

jamaZato gospićki biskup Mile Bogović napominje kako se u Srbu ne bi trebalo okupljati i slaviti 27. srpnja. U tome naletu prve puške koja je puknula 27 srpnja, nakon toga se to ovdje dogodilo, rekao je biskup Bogović.

Posmrtne ostatke žrtava iz duboke jame iznijeli su speleolozi Hrvatske gorske službe spašavanja. Hrt/24sata

facebook komentari