Započeo rat za Srbiju

3

Današnji dan je prijeloman za Srbiju s aspekta njene geopolitičke orijentacije. Europska Unija, ukoliko želi ostati dosljedna, morat će Srbiji, u tišini ili otvoreno, potpuno je svejedno, postaviti ultimatum: ili s Rusima, ili s nama!

srbija tenkovi

Danas je u Beogradu, u sklopu posjete predsjednika Vladimira Putina povodom 70-e godišnjice oslobođenja toga grada, održano svečano potpisivanje ukupno sedam sporazuma i ugovora između Srbije i Ruske Federacije. Potpisivanju su nazočili najviši predstavnici dviju država: predsjednik RF Vladimir Putin, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Između ostalih, potpisani su sporazumi o vojno-tehničkoj suradnji, o međusobnoj zaštiti tajnih podataka te protokol o carinskoj suradnji glede roba koje se kreću između dviju država. Dalje, potpisan je memorandum o energetskim pitanjima, kao i ugovor o rekonstrukciji tri dionice transeuropskog željezničkog koridora 10, te ugovor o isporuci Srbiji 27 dizel-motora za željeznički prigradski promet.

Iz svega navedenog, uključno i prijam, političke susrete i izjave državnoga vrha Srbije i predsjednika Putina, nije teško zaključiti sljedeće:

Rusija i Zapad započeli su otvorenu bitku za Srbiju. Tu je bitno istaknuti kako Rusija službeno podržava nastojanja srbijanskih vlasti za ulazak u Europsku Uniju ali pri tome želi zaštititi svoje gospodarske interese i već potpisane ugovore i započete poslove, kao i osigurati mogućnost za neometani nastavak buduće poslovne suradnje. Rusija se, međutim, otvoreno protivi ulasku Srbije u NATO savez, za razliku od ulaska Crne Gore u isti, protiv čega Rusija nema ništa.

Međutim teško je očekivati kako EU, a onda i SAD kao njen najbliži partner, mogu mirno promatrati današnje događaje u Beogradu, u kontekstu njihovih gotovo pokidanih političkih i gospodarskih veza sa Ruskom Federacijom izazvanih ukrajinskom krizom. Dobro je poznato kako Bruxelles već tjednima pritišće srbijanske vlasti da se priključe gospodarskim sankcijama protiv Rusije ako želi polučiti pomak u svom priključenju EU. Nakon današnjega dana, a s obzirom na razinu i opseg potpisanih sporazuma i ugovora, teško je očekivati izostanak reakcije službenog Bruxellesa. Srbijanski politički vrh danas je doslovno puzio pred Vladimirom Putinom, svjesni protuzapadnog raspoloženja ogromnog dijela svoje javnosti, koje je još više podgrijano prekjučerašnjim incidentima glede nogometne utakmice njihove i albanske reprezentacije, nakon kojih se Srbi osjećaju poniženo i poraženo, a odgovornost za isto traže ponajprije od premijera Vučića i njegove vlade koji rapidno gube na popularnosti još od ranije, glede njihovog popuštanja Zapadu.

fd0d6a8e7385b25a44728608c07c49eb

Čini se kako je današnji dan bio prijeloman za Srbiju s aspekta njene geopolitičke orijentacije. Europska Unija, ukoliko želi ostati dosljedna, morat će Srbiji, u tišini ili otvoreno, potpuno je svejedno, postaviti ultimatum: ili s Rusima, ili s nama! Jedno i drugo neće ići zbog kreiranja novih geopolitičkih odnosa u svijetu, kojih smo upravo svjedoci. Ukoliko bi Europska Unija dozvolila Srbiji ovakve eskepade, ta bi se zemlja našla u povlaštenom položaju u odnosu na sve zemlje članice EU kojima je danas zapriječen politički i gospodarski kontakt s Rusijom bez odobrenja službenoga Bruxellesa. Malo je vjerojatna i ona verzija pojedinih analitičara koji smatraju kako EU računa na Srbiju kao svojevrsni most za nastavak suradnje s Rusijom. Kao da same članice EU, poglavito one velike, bez Srbije, ne bi bile u stanju takve kontakte uspostaviti.

Realna mogućnost nastavka kalkuliranja i igranja EU sa Srbijom ogleda se jedino u geostrateškoj poziciji Srbije koja bi, ukoliko je Zapad izgubi, vrlo brzo postala svojevrsna baza i utvrda za ostvarivanje ruskih nacionalnih interesa, prije svih onih energetskih, u jugoistočnoj Europi ali i šire. Upravo zato, po mom mišljenju, započet će politički rat za Srbiju u kojem se neće birati sredstva jer su ulozi za obje strane preveliki. A srbijanski politički vrh se odjednom, iz stanja ugodnog balansiranja i uzimanja iz bogatih tanjura i jedne i druge strane, slično kako je Tito činio kroz pokret nesvrstanih, našao u nelagodnoj poziciji odlučivanja gdje će i s kim će. Sam srbijanski politički establišment koji teži Zapadu (u Srbiji, paradoksalno, gotovo pa i nema relevantne euroskeptične stranke), svjesan je potpuno proturječnih težnji većine svoga naroda. A u takvim uvjetima može se očekivati sve, a predvidjeti ništa.

 

Autor: Zoran Meter/dnevno.hr

facebook komentari

  • 1diablo

    Prvi utisci iz zrakoplova.. 😀

  • Gabro Vuskic

    Bliža košulja od kaputa. Ništa nova. To je tako bilo od podijelo Rimskog carstva 395. godine pa sve do 1995., Daytonskog lopovluka i krađe hrvatskih povijestnih područja, što će reći: GRANICA NA DRINI. Oni k svojima a mi k našima, Zapadu.

    • .. ali nas prešjednik ivo uporno vraća na balkan