Pratite nas

Komentar

Započeo rat za Srbiju

Objavljeno

na

Današnji dan je prijeloman za Srbiju s aspekta njene geopolitičke orijentacije. Europska Unija, ukoliko želi ostati dosljedna, morat će Srbiji, u tišini ili otvoreno, potpuno je svejedno, postaviti ultimatum: ili s Rusima, ili s nama!

srbija tenkovi

Danas je u Beogradu, u sklopu posjete predsjednika Vladimira Putina povodom 70-e godišnjice oslobođenja toga grada, održano svečano potpisivanje ukupno sedam sporazuma i ugovora između Srbije i Ruske Federacije. Potpisivanju su nazočili najviši predstavnici dviju država: predsjednik RF Vladimir Putin, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Između ostalih, potpisani su sporazumi o vojno-tehničkoj suradnji, o međusobnoj zaštiti tajnih podataka te protokol o carinskoj suradnji glede roba koje se kreću između dviju država. Dalje, potpisan je memorandum o energetskim pitanjima, kao i ugovor o rekonstrukciji tri dionice transeuropskog željezničkog koridora 10, te ugovor o isporuci Srbiji 27 dizel-motora za željeznički prigradski promet.

Iz svega navedenog, uključno i prijam, političke susrete i izjave državnoga vrha Srbije i predsjednika Putina, nije teško zaključiti sljedeće:

Rusija i Zapad započeli su otvorenu bitku za Srbiju. Tu je bitno istaknuti kako Rusija službeno podržava nastojanja srbijanskih vlasti za ulazak u Europsku Uniju ali pri tome želi zaštititi svoje gospodarske interese i već potpisane ugovore i započete poslove, kao i osigurati mogućnost za neometani nastavak buduće poslovne suradnje. Rusija se, međutim, otvoreno protivi ulasku Srbije u NATO savez, za razliku od ulaska Crne Gore u isti, protiv čega Rusija nema ništa.

Međutim teško je očekivati kako EU, a onda i SAD kao njen najbliži partner, mogu mirno promatrati današnje događaje u Beogradu, u kontekstu njihovih gotovo pokidanih političkih i gospodarskih veza sa Ruskom Federacijom izazvanih ukrajinskom krizom. Dobro je poznato kako Bruxelles već tjednima pritišće srbijanske vlasti da se priključe gospodarskim sankcijama protiv Rusije ako želi polučiti pomak u svom priključenju EU. Nakon današnjega dana, a s obzirom na razinu i opseg potpisanih sporazuma i ugovora, teško je očekivati izostanak reakcije službenog Bruxellesa. Srbijanski politički vrh danas je doslovno puzio pred Vladimirom Putinom, svjesni protuzapadnog raspoloženja ogromnog dijela svoje javnosti, koje je još više podgrijano prekjučerašnjim incidentima glede nogometne utakmice njihove i albanske reprezentacije, nakon kojih se Srbi osjećaju poniženo i poraženo, a odgovornost za isto traže ponajprije od premijera Vučića i njegove vlade koji rapidno gube na popularnosti još od ranije, glede njihovog popuštanja Zapadu.

fd0d6a8e7385b25a44728608c07c49eb

Čini se kako je današnji dan bio prijeloman za Srbiju s aspekta njene geopolitičke orijentacije. Europska Unija, ukoliko želi ostati dosljedna, morat će Srbiji, u tišini ili otvoreno, potpuno je svejedno, postaviti ultimatum: ili s Rusima, ili s nama! Jedno i drugo neće ići zbog kreiranja novih geopolitičkih odnosa u svijetu, kojih smo upravo svjedoci. Ukoliko bi Europska Unija dozvolila Srbiji ovakve eskepade, ta bi se zemlja našla u povlaštenom položaju u odnosu na sve zemlje članice EU kojima je danas zapriječen politički i gospodarski kontakt s Rusijom bez odobrenja službenoga Bruxellesa. Malo je vjerojatna i ona verzija pojedinih analitičara koji smatraju kako EU računa na Srbiju kao svojevrsni most za nastavak suradnje s Rusijom. Kao da same članice EU, poglavito one velike, bez Srbije, ne bi bile u stanju takve kontakte uspostaviti.

Realna mogućnost nastavka kalkuliranja i igranja EU sa Srbijom ogleda se jedino u geostrateškoj poziciji Srbije koja bi, ukoliko je Zapad izgubi, vrlo brzo postala svojevrsna baza i utvrda za ostvarivanje ruskih nacionalnih interesa, prije svih onih energetskih, u jugoistočnoj Europi ali i šire. Upravo zato, po mom mišljenju, započet će politički rat za Srbiju u kojem se neće birati sredstva jer su ulozi za obje strane preveliki. A srbijanski politički vrh se odjednom, iz stanja ugodnog balansiranja i uzimanja iz bogatih tanjura i jedne i druge strane, slično kako je Tito činio kroz pokret nesvrstanih, našao u nelagodnoj poziciji odlučivanja gdje će i s kim će. Sam srbijanski politički establišment koji teži Zapadu (u Srbiji, paradoksalno, gotovo pa i nema relevantne euroskeptične stranke), svjesan je potpuno proturječnih težnji većine svoga naroda. A u takvim uvjetima može se očekivati sve, a predvidjeti ništa.

 

Autor: Zoran Meter/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati