Pratite nas

BiH

Zar i srbijanski vojni povjesničar glorificira Ustaški pokret?

Objavljeno

na

[pullquote_left]Knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Zar i on glorificira Ustaški pokret?[/pullquote_left]

 

Iako od 1. srpnja 2013. Hrvatska postaje članicom Europske Unije, mnogi naši novinari i nadalje nalaze uzor u tiskovinama istočnih susjeda. Kakvi standardi vladaju u novinarstvu Republike Srpske, čitatelje ne treba previše podsjećati. Većina nas sjeća se kako su njihovi mediji izvještavali o događajima na ovim prostorima 90-tih godina.

I kad danas po toj istoj metodi banjalučke novine “Press”, ali i drugi mediji iz Republike Srpske, potpuno tendenciozno i iskrivljeno interpretiraju članak objavljen u najnovijem broju magazina „Vojna povijest“, a koji se bavi ustrojem Ustaške vojnice, to ne bi trebalo nikoga previše čuditi. Starih navika teško se riješiti. Međutim, kad više hrvatskih portala (T-portal, Net.hr) potpuno nekritički prihvati ovako sročen tekst i prenese ga na svojim stranicama, moramo se zapitati što ovdje nije u redu?

Primjerice, članak koji je danas objavljen na T-portalu pod naslovom “Najnoviji broj hrvatskog časopisa ‘Vojna povijest’ uzbunio je duhove u susjednoj Republici Srpskoj, ali i u našoj zemlji” nepotpisan je punim imenom i prezimenom autora i nadasve je površno napisan, što se autor ne srami priznati i u samome tekstu u kojemu tvrdi da je sa spornim člankom iz „Vojne povijesti“ samo površno upoznat. Njegovo površno znanje ne prijeći ga, međutim, da iznosi optužbe na račun „Vojne povijesti“ i posredno ga se optužuje za glorifikaciju Ustaškog pokreta. Nepotpisanom novinaru T-portala nije se, dakle, dalo ni pročitati sporni članak, pa je očito previše očekivati od njega da kontaktira uredništvo „Vojne povijesti“ i iznese svojim čitateljima punu informaciju oko članka o Ustaškoj vojnici.

Ili članak na Net.hr portalu pod naslovom “Ministarstvo školama preporučuje časopis koji veliča ustaštvo!” magazin izravno optužuje za glorifikaciju Ustaškog pokreta!

Stoga se pitam, kakvi to standardi vladaju u hrvatskom novinarstvu kada se ovakve vijesti prenose bez ikakve provjere? Zar je moguće da je hrvatskim medijima glasilo poput banjalučkog “Pressa” dovoljno vjerodostojan izvor, pa da nekritički mogu prenositi informacije koje ovo glasilo plasira u javnost? Članak objavljen u banjalučkom “Pressu” iznosi brojne neistine, u što se pisci ovih tekstova lako mogu uvjeriti da su samo pročitali članak o kojemu su odlučili pisati.

Na kraju, magazin „Vojna povijest“ bavi se od početka izlaženja, od travnja 2011., vojnopovijesnim temama, bez razlike. Jesu li u pitanju partizani, ustaše, Nijemci, Talijani, Rusi, Amerikanci, četnici… VP ne gaji ni jednu ideologiju, ne navija za nikoga, ali i ne skriva povijesne činjenice, jer su sve teme otvorene za istraživanje i pisanje. Zato smo se i borili za demokraciju, da više nema tabua i zabrana. Kolega novinar trebao bi samo malo pogledati slične magazine koji godinama i desetljećima izlaze na svjetskom tržištu, knjige koje izlaze, i u čemu je problem? Koliko je knjiga u svijetu izašlo s Hitlerom na naslovnici? I to je odmah bila glorifikacija? Kako autor teksta nije zamijetio, ili malo istražio, da knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu? Zar i on glorificira Ustaški pokret? Usto nekoliko prijašnjih naslovnica magazina itekako dokazuju za koga to VP „navija“. Nadam se da će kolege idući put pažljivije pisati o ovim temama, a ne da nasjedaju na svakakve manipulacije i tako truju hrvatski javni prostor.

Zvonimir Despot/vecernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati