Čović na zasjedanju HNS-a BiH: ‘Krajnje je vrijeme da riješimo položaj Hrvata u BiH’

10
Pogled.ba
Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako je krajnje vrijeme za reorganizaciju BiH jer je, kako je kazao, sadašnji ustroj očigledna prepreka u svakodnevnom životu.

– Ja mislim kako je krajnje vrijeme da se taj proces (reorganizacije) završi, da se stalno ne držimo taocima loše organizacije koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, prije svega kada je riječ o euroatlantskim integracijama – izjavio je Čović uoči početka 7. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, odgovarajući na novinarski upit kako komentira negativne reakcije pojedinih bh. političara  na nedavnu izjavu hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule o tome da BiH treba preurediti po načelima federalizacije.

– Picula je samo jedan od onih koji u zadnje dvije godine govore vrlo jasno o potrebi federalizacije BiH u smislu racionalne organizacije naše domovine i ostvarenja apsolutne jednakopravnosti, i tri konstitutivna naroda, i svih građana u BiH. To je ono što i mi pričamo  – kazao je Čović, dodavši kako u BiH i danas postoji određeni oblik federalizma.

– Pa ne znam zašto bi nekome smetala naznaka federalizma u BiH kada on i danas živi u ovoj zemlji na neki način– zapitao se hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na novinarski upit što misli o reakciji predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je nakon jučerašnjeg sastanka s izvjestiteljem Europskog parlamenta BiH Cristianom Dan Predom kazao kako nema govora ni o kakvim procesima centralizacije, unitarizacije ili federalizma, Čović je odgovorio kako „svatko može od nas govoriti u ime svoje BiH s pozicije koju obnaša, ali je jasno da ne govori sadržajno u ime BiH“

– Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnotežen konsenzus svih strana koji su se dužni dogovoriti oko takvog stava – istaknuo je Čović.

Dodao je kako je potrebno mnogo manje temperamenta i naboja koji se sad u javnosti pokazuje, jer je, kako je kazao, evidentno da je stiglo vrijeme da se “ti problemi riješe”.

– Više ne možemo ove stvari sklanjati pod stol. Nakon više od 20 godina od Daytona došlo je vrijeme da racionaliziramo odnose u BiH, ali istodobno zaštitimo BiH od bilo kakvih podjela – poručio je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić istaknuo je kako je federalizacija trajni cilj HNS-a BiH te smatra da je to budućnost BiH ako želi postati samoodrživa.

– Ono što je sigurno naš trajni cilj … jeste administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i  federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo – poručio je Ljubić.

 


Na današnjem zasjedanju Hrvatskog Narodnog Sabora BiH izabrani su članovi Predsjedništva HNS BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. Uz predsjednika HNS BiH dr Dragana Čovića Predsjedništvo čine:

1.Džoić Vlado, Hrvatska dekomokratska zajednica BiH
2.Musa Ivan, Hrvatska kršćanska demokratska unija
3.Lovrić Ljiljana, Hrvatska seljačka stranka BiH
4.Barbarić Pero – Pepi, HKDU- HRAST
5.Nakić Milijan, Hrvatska stranka prava dr. A. Starčević bih
6.Raguž Martin, Hrvatska demokratska zajednica 1990
7.Lozančić Anto, HSS- Stjepan Radić
8.Primorac Stanko, HSP BIH
9.Grabovac Miro Titan, Hrvatska demokratska unija
10.Perić Josip, Hrvatska nezavisna lista
11.Raguž Slaven, Hrvatska republikanska stranka
12.Vasilj Mirko, Čapljinska neovisna stranka
13.Perković Jakov, Hrvatska lista za Livno
14.Krišto Borjana
15.Bradara Lidija
16.Čavara Marinko
17.Ćosić Zdenko
18.Karamatić Mario
19.Češkić Marija
20.Zovko Mato
21.Vidović Radoje
22..Raguž Željko
23.Ćulap Nada
24.Jerković Josip
25.Begić Mladen
26.Cvitanović Ilija

facebook komentari

 • Sivooki

  Čoviću, zašto onda roditelji u OŠ u Brčkom sami moraju tražiti ono što im po ustavu pripada..?! “##$$”****

  • Linqua

   roditelji u Brčkom imaju upravo ono što im pripada po statutu Brčko Distrikta,a HDZ-ov spin oko učiteljice ,Hrvatice iz Orašja koju su nezakonito zaposlili hadezeovci preko bivšeg gradonačelnika Ante Domića nema prolaza

   • Sivooki

    Dakle, distrikt Brčko je izuzet iz BiH ustava koji garantira nastavu na materinjem jeziku…ili? Koga treba zaposliti na to mjesto? Makedonku?
    Ne znam detalje, ali mi je ovo strašno.
    Jesi li čitao/la reakcije muslimana? Nitko ne govori o “zapošljavanju”, već nešto sasvim drugo.

    • Linqua

     onaj nezaposleni učitelj koji ima najviše bodova na biruo Brčko Distrikta ,biće zaposlen ..bez obzira kojem narodu pripada ako je iz Brčkog..Nemože niko sa strane da se zaposli u Brčkom ako na Brčanskom birou ima takvih nezaposlenih..niko ne garantuje nikakva “prava obrazovanja na maternjem jeziku u Brčkom” Na kojem jeziku će učiti Fiziku,hemiju biologiju u brčanskim miješanim osnovnim školama i brčanskoj gimnaziji kada završi osnovnu…samo spin Ante Domića i HDZ-a ,zna on dobro kao funkcionira školstvo u Distriktu

     • Sivooki

      Aj ti kume lovi rakove i ne pametuj.
      Ako ste svi takvi, jasno mi je zašto svi bježe od vas…

     • Tyrex Rex

      rakove-govnare!

     • Sivooki

      Ima i takvih…

     • Tyrex Rex

      Čeeega ? Rakova .

     • Sivooki

      Rakolovaca,hehe…

     • Agromentum

      Kako Krepšić graniči s Posavskom županijom, onda je najbolje da se hrvatska mjesta priključe općini Orašje i gotova stvar. A mogli bi bit’ i posebna općina. A vi se dogovarajte sa Srbima o učiteljima i jeziku.