ZAŠTO JE PLENKOVIĆ TREBAO PREŠUTJETI KANDIDATURU BRUNE ESIH?

21

Danas, nekoliko dana nakon kandidature Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba i vrlo oštrog istupa Andreja Plenkovića koji je tu kandidaturu osudio, vidljiva je lavina medijskog reagiranja koja bi se u konačnici mogla slomiti baš na leđima samog Plenkovića.

Iz ovog slučaja vidimo da HDZ-ovo biračko tijelo nije sastavljeno od amorfne mase klimoglavaca, poslušnika koji će slijepo slijediti dekret „velikog vođe“, vidimo da su politički procesi buđenja nacionalne svijesti pokrenuti unutar zadnjih pet godina nezaustavljivi, nužni i nadasve korisni za budućnost Hrvatske. Ako ništa drugo ti procesi su legitimna politička činjenica koju bi svaki razuman političar morao akceptirati. Nevjerojatan broj negativnih komentara koji prate Andreje Plenkovića od trenutka kada se pojavio u vrhu hrvatske politike, poglavito komentara na među mrežnim stranicama nakon svake vijesti o njegovim aktivnostima, zadnjih dana se stostruko povećao. Hrvatska je zemlja apsurda, pa smo sada svjedoci najvećeg apsurda, svjedoci smo činjenice da Plenkovića brane notorne Modrić, Lovrić i ostale perjanice medijskog vučjeg čopora, koje su plaćene reagirati čim nanjuše makar i kaplju hrvatske suverenističke krvi. Postoji teorija da je apologetika Plenkoviću u lijevim mainstream medijima smišljena baš zbog proizvodnje što većeg razdora unutar HDZ-a i sad im je kandidatura Brune Esih, „ekstremne desničarke“ dala novi vjetar u leđa u leđa za tu prljavu rabotu. Iz umjerenih krugova koji podržavaju Andreja Plenkovića mogu se čak čuti tvrdnje da je Bruna Esih ubačeni agent na zadatku razbijanja HDZ-a i Plenkovića, a poglavito na razbijanju kakve takve političke stabilnosti u zemlji.

Svi napadi vučjeg čopora iz tog legla na politike Tomislava Karamarka, razumnim analitičarima koji poznaju strukturu, genezu i koji poznaju gazde vučjeg čopora, bili su svojevremeno zapravo dokaz da je Karamarko dobar, a ne loš, bili su dokaz da je Predsjednica Grabar-Kitarović dobra, a ne loša. Mrzitelji iz tog vučjeg čopora zapravo su bili najbolji odvjetnici Karamarka i Predsjednice, odvjetnici koji su nam otvorili oči, probudili nam savjest i rekli da moramo dati glas upravo onima koje vučji čopor želi rastrgati.

Danas taj isti vučji čopor piše panegirike Andreju Plenkoviću samo zato, jer se Plenković usudio pokazati zube jednoj neporočnoj dami Bruni Esih i njenom iskrenom prijatelju, bivšem ministru hrvatske kulture Zlatku Hasanbegoviću. Hvale ga, jer je pokazao zube svima onima koji ne misle slijediti politike dekreta „velikih vođa“, hvale ga, jer suvereniste želi pretvoriti u stranačke poslušnike, jer je ognjištare zatvorio u desničarski politički rezervat. Napadaju i napadat će sve žešće Brunu Esih tvrdeći da ona proizvodi razdor u HDZ-u, a razdor proizvode upravo kolovođe vučjeg čopora.

Tko vjeruje Lovrićki, Modrićki i Pupavcu neka slobodno zaokruži izbor Andreja Plenkovića, Dragu Prgometa, tko vjeruje tim plaćenicima neka slobodno osudi kandidaturu Brune Esih!?
Bruna Esih nije sama sebe kandidirala na izbornoj listi HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima, nije pisala zamolbe Plenkoviću da joj pomogne pri njenoj startnoj odluci baviti se politikom. HDZ-ovi analitičari shvatili su politički potencijal Brune Esih sposobne mlade znanstvenice, medijski eksponirane u ulozi Predsjedničine izaslanice, shvatili su realnu snagu kršćansko demokratskog korpusa HDZ-ovog elektorata i shvatili su da ne će dobiti izbore ukoliko budu išli u drastičan obračun s Karamarkovim politikama ne stavljajući nikoga na liste iz toga kruga koji je HDZ-u donio pet značajnih pobjeda u nezaustavljivom nizu. Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i ostali kandidati tog svjetonazora stavljeni su na liste isključivo iz oportunih razloga, stavljeni su zbog toga, jer bez njih HDZ ne bi dobio zadnje izbore.

Tu činjenicu shvatili su i Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, ali u sebi su gajili opravdanu nadu sa odgovornošću prema svojim biračima koji su dali svoj glas upravo njima, da ih Plenković nakon ostvarenih izvanrednih preferencijalnih rezultata ne će imati snage marginalizirati. Očekivali su ono što je suštinski u skladu s pravilima političke igre, očekivali su nagradu za trud i rezultate, očekivali su imenovanja, a ne marginalizaciju. Netko kaže kako je dovoljna nagrada činjenica što su postali saborski zastupnici! Pitanje je kolika je danas nagrada i čast biti saborski zastupnik kada svjedočimo iz dana u šta se stvarno Hrvatski sabor pretvorio. Gotovo sam siguran da se Bruna Esih nije upustila u političku avanturu kandidirati se na listi HDZ-a da bi nakon sjajnog izbornog rezultata postala poslušna HDZ-ova klimoglavka u Hrvatskom saboru. Njeni potencijali koje je osobno jako dobro procijenila , a osobito njeni potencijali u sinergiji s političkim i svjetonazorskim potencijalima Zlatka Hasanbegovića daleko nadmašuju ulogu smokvinog lista koju su imali na listama HDZ-a kako bi privukli birače desne HDZ-ove frakcije.

Istina je da i Andrej Plenković ima politički legitimitet birati svoje najbliže suradnike i ministre po svojoj viziji politika koje želi provoditi. Ali na čemu počiva taj legitimitet kada je gola činjenica da je Plenković na zadnjim parlamentarnim izborima dobio čak 75 000 glasova manje od Karamarka i tek dva mandata više u odnosu na svog prethodnika. Usuđujem se kazati da su tih 75 000 glasova minusa, ljudi koji su bojkotirali izbore, sve redom glasovi izvornih HDZ-ovih članova koji su shvatili da će Hasanbegović, Esih i ostali domoljubi nakon izbora biti „odstrijeljeni“. Gdje su korijeni Plenkovićevog legitimiteta? Naravno, on vuče korijene iz činjenice pobjede na unutarstranačkim izborima na kojima je dobio veću potporu od Karamarka. Je li to doista istina? Je li istina da je Plenković stvarno dobio ogroman broj potpisa za kandidaturu i preko 93 000 glasova na unutarstranačkim izborima? Neki dobro obavješteni krugovi iz same baze HDZ-a govore sasvim suprotno i tvrde da se radi o eklatantnom izbornom inženjeringu u kojemu su zapravo kopirane Karamarkove kandidacijske liste? O tome se javno pričalo na svakom uglu, u svakoj birtiji. Možemo li povjerovati tim izvorima i pričama? Ne moramo slijepo vjerovati u tu recentnu teoriju prijevare, ali imamo eklatantan dokaz iz 2002. godine kada je dokazana krađa na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima. Imamo dokaz da je krađom glasova Pašalić uklonjen, a instaliran slavni Sanader, a sjećamo se i drugih primjera, poglavito kako je prošao prof. Hebrang u sličnim slučajevima. Dakle imamo presedan, imamo dokazanu praksu i s razlogom možemo izraziti sumnju. Pogotovo s toga, jer je bila poznata teorija da Plenković nikako ne smije dobiti manju potporu na unutarstranačkim izborima od Tomislava Karamarka s obzirom da nije imao protukandidata. Virtualni protukandidat Plenkoviću na unutar stranačkim izborima bio je zapravo Karamarko, odnosno Karamarkove ognjištarske politike, a mogući „poraz“ od Karamarka predstavljen je kao najveća sramota!? Kako bi se izbjegla ta startna sramota, čini mi se, pribjeglo se svim inženjerijskim uhodanim metodama! Ali taj i takav inženjering obavlja se u svim strankama a dokaz tome je izbor notornog Beljaka u HSS-u, tako da to nije isključivo HDZ-ova ekskluziva. No bez obzira na ove igre i igrice Plenković faktički ima puni legitimitet voditi onu politiku kako je to sam zamislio.
A „sramota“ o kojoj svi šute zapravo se dogodila na parlamentarnim izborima, na izborima na kojima je Plenković dobio 75 000 glasova manje od Karamarka i to bi svakom razumnom političaru bila znakovita poruka. Zbog toga je notorna istina da dva mandata više i relativnu izbornu pobjedu, Plenković može zahvaliti preferencijalnim glasovima Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i domoljubnih kandidata. I onda se postavlja logično pitanje, tko je tu koga politički iskoristio!?
Kada se jednog lijepog dana vučji čopor okrene protiv Plenkovića, kao što se okrenuo protiv Sanadera nakon što je prvotno od njega stvorio Boga i faraona, možda će desnica Plenkoviću biti potrebna, a onda više do nje ne će moći doprijeti. Ali ako desnica nije potrebna Plenkoviću, apsolutno sam siguran da je desnica u ovim turbulentnim vremenima potrebna Hrvatskoj. To je ključni razlog zbog kojega je trebao prešutjeti i otrpjeti legitimnu kandidaturu Brune Esih, ukoliko u pozadini ne stoje puno kompleksniji razlozi o kojima imamo legitimno pravo promišljati.

Zbog čega je Drago Prgomet Plenkovićev najbolji kandidat za gradonačelnika Zagreba, a ujedno i nositelj lista za gradsku skupštinu?

Odgovor je jednostavan. Drago Prgomet je dokazano polivalentan igrač, on može i s lijevima i s desnima, s Titom i bez njega, s antifašistima i bez njih, dakle jedna loša kopija samog gradonačelnika Bandića. Što bi rekli, tipičan predstavnik Plenkovićeve centrističke politike ma šta to značilo. Prgometova dužnost je gotovo nemoguća misija pobijediti Bandića, to tvrde brojni relevantni analitičari, tako da je ostao plan moguće misije osvojiti što više mandata u gradskoj skupštini i s Bandićem nastaviti plodonosnu koaliciju. Prgomet to javno priznaje.
Ali svi zaboravljaju da ipak postoji čovjek koji može pobijediti Milana Bandića i svrgnuti ga s prijestolja. Njegovo ime je Dinko Cvitan! Ako postoje relevantni dokazi i politička volja za kazneni progon Bandića, Cvitan ih ne mora nužno aktivirati u ovom predizbornom ozračju kako to ne bi ispalo kao politički progon. Cvitan Bandića može rušiti i nakon osvojenog mandata. Šta bi se dogodilo u tom slučaju? S kime bi Prgomet tada koalirao u Gradskoj skupštini nakon neminovne propasti Bandić i njegove ? Prgomet zasigurno može sa gospođom Mrak Taritaš kandidatkinjom Vesne Pusić, a ni Bernardić mu nije uopće mrzak! Ne bi li to zapravo bio pilot projekt velike koalicije na nivou Zagreba za moguću veliku koaliciju na nacionalnoj razini, ako politička nužnost dovede do toga? Politička nužnost dovela je Andreja Plenkovića u vrlo nezavidnu situaciju. Ako pukne ljubav s Mostom, a za tu ljubav nitko iz Mosta nije dao čvrste garancije, Plenković mora povući nove poteze ukoliko želi ostati u Banskim dvorima. Mora potražiti nove koalicijske partnere, a s obzirom da ih na desnici nema, nužno će morati napraviti korak u lijevo, ma šta o tome mislili većinski HDZ-ovi birači.
Što bi se dogodilo da na izborima za grad Zagreb pobijedi Mrak Taritaš? Bi li tada HDZ i Bandić rušili Mrak na proračunu ili bi Prgomet koalirao s gospođom Mrak? Ne zna se, ali zna se da Drago Prgomet može sve zbog neke proklamirane stabilnosti grada i države, zbog Plenkovićeve ideje o nekom novom modelu Tuđmanove pomirbe koja se nikada nije dogodila.
Plenkovićevo oštro upozorenje o sankcijama za neposlušne nije bilo upereno isključivo protiv Brune Esih i Hasanbegovića. Čini mi se da je Plenković poslao snažnu poruku Andriji Mikuliću i Milijanu Brkiću. Prvi je gospodar zagrebačke infrastrukture HDZ-a, a drugi je apsolutni gospodar HDZ-ove infrastrukture i izborne baze na nacionalnoj razini. Milijan Brkić već dugo vremena ima karizmu kao HDZ-ov najvrjedniji radnik na terenu. Ukoliko bi njih dvojica, bez obzira na to šta se o njima misli, iskazali neposluh, HDZ bi u Zagrebu i na ovim lokalnim izborima diljem Hrvatske mogao pretrpjeti znatnu štetu.

I kada se čini da je ova kolumna neprijateljski uperena protiv Andreja Plenkovića valjalo bi ovaj tekst shvatiti kao opravdano upozorenje i zabrinutost onog dijela domoljubne Hrvatske koji ne žele da Plenković traži partnere na bespućima nelustrirane ljevice, nelustriranih aboliranih četnika i nelustriranih savjetnika koji su bili kreatori hrvatske pljačke stoljeća u vrijeme privatizacije i pretvorbe. Hrvatski domoljubi žele da Plenković izgradi takav HDZ koji će biti domoljuban, u kojemu će na odgovornim partnerskim funkcijama biti mjesta za Karamarka, Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i sve one političare koji su pretrpjeli neviđene uvrjede mentalno komunističkih medija, koji su na svojim leđima iznjedrili niz velikih i značajnih pobjeda i koji su konačno pripremili put Plenkoviću za dolazak na funkciju koju sada obnaša. Preduvjet za takvo zajedništvo je konkretna dekomunizacija i dejugoslavenizacija Hrvatske, preduvijet za to zajedništvo je lustracija, otvaranje arhiva i dubinski iskreno suočavanje s prošlošću bez obzira na žrtve i posljedice koje bi mogli trpjeti pojedini „ugledni“ pojedinci s lijeve ili desne strane. Hrvatska je nažalost ostala posljednji bastion u post komunističkoj Europi koja nije obavila svoje ključne nacionalne zadaće. Dokaz tome je najnovija projugoslavenska deklaracija o masakru nad hrvatskim jezikom. Možda će ta veleizdajnička inicijativa hrvatsko vodstvo trgnuti iz centrističkog pragmatičnog sna?

Hrvatska vlada i hrvatski narod s pravom su zabrinuti zbog događaja oko Agrokora, jer prijeti nam pravi socijalni slom ukoliko se dogode najcrnji scenariji, slom koji bi mogao poništiti sve pozitivne učinke na gospodarskom planu, na planu rasta BDP-a koje proicira ova Vlada. U tom slučaju, ako taj socijalni balon eksplodira, ne bi imali ni veće plaće, ni veće mirovine, ni političku stabilnost. Ako pri tom nemamo ni domoljubnu nacionalnu politiku, tu nasušno potrebnu emociju kao duhovnu hranu, onda doista nemamo ništa!? I to je razlog zbog kojega je Plenković trebao prešutjeti, ako ne i prešutno podržati kandidaturu Brune Esih!

Još nedavno, Tomislava Karamarka su neviđenom žestinom napali lijevi mainstream mediji i strukture iz HDZ-a zbog navodnog prljavog ruskog kapitala kojega je utrošio u izradu programa gospodarske strategije u suradnji s najuglednijim ekonomskim institutom u Njemačkoj. Radilo se o 2,5 milijuna kuna ili nešta više od 300 000 eura. Danas nitko ne govori o 600 milijuna eura prljavog ruskog kapitala upumpanog u Agrokor i to odjednom više nije prljavi kapital. To odjednom više nije prljavi ruski kapital koji objektivno može neprijateljski preuzeti Todorićevu Slavoniju i Branju? To nije prljavi kapital koji može zaustaviti borbu protiv uvoznog lobija? I s pravom možemo postaviti pitanje. Radi li se u slučaju spašavanja Agrokora o spašavanju radnih mjesta ili spašavanju uvoznog lobija kojemu objektivno prijeti Tolušićev plan, Projekt Slavonija?

Uvriježeno je mišljenje da je Karamarko srušen zbog ideje o neminovnoj lustraciji!? Ali to je samo djelomično točno! Iz prve ruke doznajem da su najžešći napadi na Karamarka, javni i tajni, došli zapravo zbog njegovog plana da uvoznom lobiju smanji kvote za čak 50% kako bi prodisala poljoprivredna i globalna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj, što bi generiralo otvaranje novih radnih mjesta. Karamarka je srušio uvozni lobi, a javna je tajna da je upravo uvozni lobi većinski vlasnik i gospodar mainstream medija u Hrvatskoj i to je ta interesno umrežena hobotnica koja guši Hrvatsku.

A tko je vlasnik medija taj je i većinski vlasnik svih politika i gospodar nad nominalnim vladajućim strukturama.

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Ivan Tetkovic

  Svi HDZ-ovi mrzitelji Karamarka se jako dobro kotiraju kod Plenkovica, jer nisu mogli naci mjesto pod okriljem HDZ-a kome je ne celu bio Karamarko.

 • Sivooki

  Kazo, maestralno! Gospodari kaosa se jedino novca drže kao svoga boga, i sve je dopušteno u tom ratu.. Karamarko im je višestruko bio kamen smutnje.

  • Kazimir Mikašek – Kazo

   Takvu koncentraciju artiljerije koju je primio Karamarko ne bi izdržao ni papa Franjo!?

   • Sivooki

    Hehe, ne boj se, on je miljenik mainstreamovaca…!
    Nadam se da Karamarku nije stradao duh ili štogod drugo…ako je znao tko i zašto… ali nije bilo lako. Ni nama.

   • Dusko Besenic

    Jedan detalj za usporedbu između Karamarka i Plenkovića. Mislite li,da je tada bio Plenković na čelu HDZ-a,bi li Kolinda G.K. uopće dobila šansu da se kandidira za Predsjednicu?? Ja sam uvjeren da ne bi !

    • Kazimir Mikašek – Kazo

     Teško da bi KGK dobila šansu u tim okolnostima. Čini mi se da je Plenković u takvom mentalno-genetskom stanju da ne dozvoljava nikome biti bolji i pametniji od njega. Akademik Aralica je to najbolje opisao u svojoj definiciji mentalnog komunizma.

   • Bobo Mostarac

    Bravo Kazo! Ravno u sridu!
    Brunina pobjeda bit će putokaz za Hrvatsku, njenu politiku i prosperitet!

  • Kazimir Mikašek – Kazo

   Još uvijek im je trn u oku. Pa ne bi se ove ljvičarske bijedne sklate latile pera kad ne bi bilo tako.

   Ali što više njihovih napada šanse su nam veće!?

   • Sivooki

    “Čimčim gore, timtim bolje”??!!!!!

    • kršni

     Hehe, kineski rečeno!

 • Mrga

  Ova informacija rasvjetljava pozadinsku priču, bravo Kazo.

  • Kazimir Mikašek – Kazo

   Tek toliko, da ne misle kako smo zatucani i neinformirani ognjištari…..

   • kršni

    Tako je!

 • Dusko Besenic

  Poštovani Kazo,lijepo ste,inventivno i logično dali analizu i viđenje događanja jedne od mogućih opcija,a kao humanista i optimista,dali ste onu manje crnu varijantu.Nisam defetista već više realista obzirom na poznavanje ljudske prirode,a što to izgleda mračnije,to je druga stvar,a iskustva sa mračnim periodima imali smo više nego dovoljno,pa se može zaključiti da ne treba isključivati te mračnije varijante zbog mentalnog sklopa koji imamo.Kao čovijek koji u osnovi ipak vjeruje u dobro i razum kod ljudi,Vi niste dovoljno kritički ocijenili Plenkovića,koji je, neupitno, inteligentan čovijek,ali ono što mu je “ugurano” odgojem u podsvijest i karakterne osobine,čine ga puno gorim i opasnijim od utiska kojeg se trudi ostaviti,zbog postizanja svoga cilja! Mi još uvijek ne želimo shvatiti da je udbokomunjarski protivnik puno jači i opasniji od onoga čemu se nadamo.Oni su puno bolje školovani za takve poslove nego ovo što mi imamo u SOA-i,POA-i ili VOA-i (kako god da se zove),gdje su uglavnom skoro pa amateri u odnosu na ostatke obavještajne službe koji upravljaju sa SDP-om (koji je samo priprosti bukač),ali i sa ogromnom većinom medija,gdje još uvijek prednjači HRT,ali sada na malo perfidniji način,no time i opasniji (pogledajte samo kojem broju mladeži su isprali mozak i okrenuli ih protiv vlastite domovine?!!)! Usudim se tvrditi da je Plenković, do sada najbolji, projekt UDB-e,koji na sofisticiran način radi na “razvodnjavanju” HDZ-a…da ga učini nepoželjnim svim domoljubima.Ovi gradski izbori su samo jedan detalj u svemu što još slijedi,a Plenković je,kao što sam već pisao,izabrao “vjetrokaza” Prgometa sa namjerom da ne dobiju izbore u Zagrebu i da pomogne Bandiću (svom srodnom partneru) nastavak vladanja,a Prgomet će dobiti nagradu koja mu je obećana…vidjeti ćete mjesec-dva nakon izbora.Situacija je PUNO TEŽA nego što izgleda na prvi pogled i jedino možemo moliti Boga da da toliko pameti ovom našem lakovjernom narodu,da izađu na izbore i podrže Brunu Esih,koja je istinska opasnost za “posao” koji želi obaviti Plenković,pa je zato tako oštro,skoro pa nekontrolirano, reagirao na njezinu kandidaturu! Vidi se koliko im je važno imati potpunu kontrolu nad Zagrebom kada su tempirali i ovu političku agresiju sa tzv deklaracijom o jeziku,u vrijeme kada žele provući “ispod radara” još neke političke svinjarije. Hvala Vam što pišete na ovakav način,ali Vas molim (kada ste već u prilici) da to činite još oštrije,kao što to čine komunjare kada napadaju…bez rukavica i bojazni da ćete izreći nešta što “ne stoji”,jer to daje prednost kada mora negativac objašnjavati da “to nije tako”,a ne ovako da se mi,koji imamo pravdu na svojoj strani,stalno moramo braniti od smišljenih prljavština i objašnjavati nešto tom ološu! Srdačan pozdrav!

  • Maks

   SOA-i,POA-i ili VOA su u resoru Vlaha Orepica , malkoc i kod predsjednice koliko joj dozvole !!!

   • Dusko Besenic

    Da,u pravu si,ali samo sam htio reći (bez obzira u čijoj su nadležnosti) da su u odnosu na neprijatelja tek “šegrti”,koje još tome ograničavaju u radu određeni politički “karteli”!

    • Maks

     A sta bi ti radio na njegovu mjestu , sve prepustio SS i cetnicima?

     • Dusko Besenic

      Nemoj si ni šaliti tako…imam ja potpuno jasnu viziju kako riješiti te probleme,samo nije baš naročito “humana ni demokratska”,ali je svakako po principu: kakav zločin takva kazna!

     • Maks

      Covjece to je bilo u ratnom stanju , vazila sasvim druga ratna pravila nego danas !!! Lako je danas pametovati iz daljine , zato oprezno s tituliranjem – izazivas sukob bez potrebe..

     • Maks

      Hej, ja mislio da smo na temi NDH, odgovorio iz daleka s drugog portala!!!

 • Nada Jurinčić

  BRUNA je zadnja kap na žući punu hrvatsku čašu.
  Ta kap je prelila strpljenje Hrvata i trgla ga iz apatije.
  Ako jedna nježna žena može ponijeti na svojim ramenima teret okršaja s tamnim vilajetom jugoslovenstva,zar ćemo mi ostali bit kurbini sinovi i kćeri da joj ne pružimo ruke?!Nema šanse!Osvijetlila je Bruna Put kojim Krist traži Čovika kročiti-put časti,poštenja,hrabrosti reći istinu,hrabrosti stat spram krvoloka.Zar ćemo se činit da ne vidimo da je TO put svitla?Ne može!!
  Zato ja kažem: NAŠA BRUNA i MI NJENI!!