Zašto Silviju Tomaševiću smeta blagoslov predsjedničkog ureda?!

36

U svojoj  kolumni  za večernji.hr, današnju nebulozu dana natipkao je Silvije Tomašević, koju prenosimo u cijelosti:

“Kada bi postojao i samo jedan hrvatski građanin koji bi se izjasnio kao vjernik neke druge vjere, a ne katoličke, ili koji sebe ne smatra vjernikom, šef države ne bi smio dati blagosloviti svoj ured. Predsjednik Republike predsjednik je svih građana, pa i tog jednog nevjernika. Državne institucije ne mogu biti predmetom ni mjestom za vjerske obrede. A blagoslov označava vjeru. Država je sekularna, a vjera je osobna stvar pojedinca.

silvaNetko će reći da nema ništa lošega u želji da se podijeli božansku milost osobi ili stvari. I nema, ali je to u suprotnosti s pojmom sekularne države i sekularne vlasti. Nijedan svećenik ne dolazi, primjerice, blagoslivljati prostorije talijanskih predsjednika ili šefova vlada. Takvo što nijednome nije palo ni na kraj pameti. Odvojeni su vjera i državne institucije.

Talijanski predsjednici, pa i oni koji su svakoga jutra odlazili na misu, nisu papama ljubili ruku. Jer, jedno je privatno držanje, dakle i vjersko određenje, a drugo su državne dužnosti. Obveza šefa države da bude predsjednikom svih građana u suprotnosti je s blagoslivljanjem prostorija u kojima obavlja svoju dužnost.

Papa Franjo, odmah nakon što je proglašen poglavarom Katoličke crkve, primio je novinare koji su pratili konklavu. Nije im udijelio blagoslov jer, kako je kazao, među novinarima ima i onih koji nisu katolici pa stoga ne može udijeliti blagoslov. Ako se i papa pridržava pravila da ne moraju svi ljudi biti iste vjere, a mogu biti i ateisti, onda bi se takvog pravila trebali još više pridržavati šefovi država”, zaključio je svoje ili možda tuđe mišljenje, Silvije Tomašević.

S obzirom što se posljednjih dana zbiva u Hrvatskoj, i kakve su sve spodobe izgmizale iz svoji rupa, očito je da sveta voda djeluje! ‘Zli duhovi’ su pobjegli s Pantovčaka i bauljaju po Hrvatskoj kao ričući lav obilaze tražeći koga da proždru. 

Uz našu Predsjednicu je Bog i Hrvati i za nju se ne brinemo!

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Arsen Petrosic

  Silvije,što je nama Hrvatima važno da u Italiji ne blagoslivjaju državne urede,kao ni tvoje mišljenje.Jeli tako pišeš da se ulagodiš bivšem Pretsjedniku? Zakasnio si,sad moraš pričekati da g. gađanin osnuje novu stranku,i tu možda nađeš nakav beneficit.

  • Alan B’Stard

   inače je se večernjak osuo drvljem i kamenjem po predsjednici, ili se meni samo tako čini!?

   • sui

    Vecernji je njihov! Za kakve stvari baniraju, to nisu istine!

    • Alan B’Stard

     gadljivi su postali već odavno! kakva oni sranja napišu o nisu istine. posljednji primjer je bezvezni pokušaj Biočine “Predsjednice, pamte se oni političari koji grade, a ne koji ruše”

     • sui

      75% vlasnici Vecernjeg

      ADRIA MEDIA GROUP

      Vlajkovićeva 8, 11000 Beograd

      http://www.adriamedia.rs/o-nama/o-amg/

     • Alan B’Stard

      Znam da je srpski kapital u večernjaku, o to mese pisalo i ovdje. (hvala za link)
      No sve skupa je to žalosno!
      Imamo u hrvatskoj ‘glavne’ tj tzv velike medije u yugosrpskom vlasništvu, a hrt je posebna priča. Tu hrvatski narod direktno financira prosrpsku televiziju

     • sui

      Tuzno je sve to, ali pokazuje njihov obrazac ponasanja i vaznost medija, oblikovanje javnog misljenja… Niti jedna TV kuca nije domoljubno orjentirana – za privatne jos bi i mogli “razumjeti” ali Yutel treba pocistiti!

     • Alan B’Stard

      mensečini da Yutel čisti ono malo što još vrijedi.. evo hloverki se sprema noga! issusati kad uletimo u tu kući.. iskakat će kroz prozore, radaman i ekipa

     • sui

      Sta nas jos sve ceka…mozda i Hloverku s Jozom posalju na psihijatrijsko lijecenje!

     • Alan B’Stard

      budu li se bunili sigurno je da će ih poslat na ‘promatranje u samicu’

     • sui

      A kako im Predsjednica odgovara, ajme :))))).
      http://www.jutarnji.hr/kolinda-ce-poklanjati-novac-siromasima—za-pocetak-podijelit-cemo-400-000-kun–trazit-cemo-jos-/1302215/
      I na ovo ocekujem salve napada hahaha.

     • Alan B’Stard

      haha! Vadi im mast :)) To predsjednice 🙂

     • HRSmoock

      Gledaj N1 pa ćeš vidjeti što nam se sprema.

     • Alan B’Stard

      Sreća pa taj kanal nemam u paketu! Kažu da je kopija Yutela

     • HRSmoock

      Mnogo, mnogo, mnogo…Perfidniji. Na prvi pogled, da…To je taj rad, koncept Yutela…Ali sa mnogo boljom organizacijom. Sad mi nešto nedostaju Omer Karabeg I Goran Milić :))

     • Alan B’Stard

      Goran je na AljaĐaziri? Da, n1 je napredniji, tehnika, fore

     • HRSmoock

      Ne znam da li radi za stalno? Inače je zanimljivo da recimo Ameri hvale “Al Džezvu” američko izdanje, kao mnogo bolju od CNN. Doduše CNN se potpuno ukopao sa bombaškim napadom na maratonu u Bostonu i nestankom malezijskog aviona. Postali su predmet sprdnje. Takođe i N 1 da prođe, samo im treba dati vremena.

     • Alan B’Stard

      mislim da je N1 ispostava ili franšiza CNNa… a također mislim da je goran tamo za stalno.. vidi ga kako uživa 🙂 http://youtu.be/0cz6IubCDHs?t=7s

     • HRSmoock

      “Pozajmi mi sto maraka. Biću ti dužnik do kraja života.”
      Taj Milić je ovdje proširio “milićizam”, krajem osamdesetih. Ko ga ne zna…

     • HRSmoock

      Lako je izaći sa svim tim blaziranim likovima na kraj. Dovoljan je superheroj iz stvarnog života…

     • Alan B’Stard

      ovo mu je dobro: ‘bez Boga život je bljutav’

     • HRSmoock

      Razbio je kao šiparicu. Doduše, sigurno se ložila na Caneta kad je bila mala. Mada i sada je mala, naime ako ima 155 iznenadio bih se. Ono…Metar i šumska jagoda.

 • Kada Bog hoće kaznuti čovjeka, najprije mu pamet oduzme. Po ovom javno izraženom mišljenu ovog nebuloze Silvija Tomaševića se čini da on pameti nije ni imao te Bog mu nije ni dao ma ju nije mogao ni oduzeti.
  Ako svaki pojedinac bilo koje vjere na kugli zemaljskoj mora svaki dan raditi, živjeti i jesti, onda taj svaki pojedinac ima pravo po svojim vjerskim osjećajima blagosloviti svoje radno mjesto, svoj dan i svoje jelo. Naša hrvatska predsjednica LIEPA PLAVKA, Kolinda Grabar Kitarović je učinila upravo to što bi svaki praktični vjernik svoje vjere i svki pojedinac učinio, te ne vidim razloga zašto bi to smetalo “piskaralu” Silviju Tomaševiću. Možda mu smeta što Titina vladavina nije više na obzorju…

  • wolf

   Da Milane,da bi nesto nekom uzeo triba to i imat.
   Silvijanu smeta Blagoslov koji nikom ne pravi stetu,
   ali mu ne smeta odavanje drzavnih tajni od 2 predsjednika.
   Nismo bili zato da britanci uzimaju drzavne tajne ko krofne
   s police,ali jesu.Nesto se ne sicam da se bunio zato.Ama sto
   nemogu ove titine dopisnike jos iz Rima,a jopet pamet mu je i
   sad u rangu starog Rima.

   • Alan B’Stard

    Pa da, taj Blagoslov je nešto što uopće ne bi trebalo komentirati a kamoli pisat pamflete smeta li ili ne. Silvije je pojeo blago rečeno govance

    • wolf

     Ma jopet sumnjam da je njegov mali mozak to moga sam smislit.
     Prije ce bit da mu je neko reka sta ce napisat.

     • Alan B’Stard

      Sigurno da je.. po naputku! Sto Posto!