Pratite nas

Pregled

Zašto su novokomponirani hrvatski komunisti prešutjeli Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima?

Objavljeno

na

Jučer je Europa, ali i Hrvatska, doduše nešto skromnije, kao dio te Europe, obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, hrvatski vlastodršci, osim predsjednika Hrvatskog sabora, Josipa Leke, naravno, nisu se oglasili.

josipovicmilanovicreutersOvaj značajan datum, kojim se demokratski svijet prisjeća svih žrtava, svih totalitarnih režima, dakle, fašističkog, nacističkog, ali i komunističkog, prešutjeli su vodeći hrvatski novokomponirani komunisti, ‘panslavist’ Zoran Milanović i klavirist, Ivo Josipović.
Naravno, posve svjesno smo hrvatskog premijera, kao i hrvatskog predsjednika, prozvali novokomponiranim komunistima s obzirom da su oni koji veličaju komunističke zločince također indirektni komunisti, ako već nisu direktni.

Milanović, poglavito predsjednik Ivo Josipović, posljednjih dana, a ponekad i po tri puta dnevno, iskakali su svojim suludim izjavama ( Sjetimo se svinjarija Zorana Milanovića o Stjepanu Radiću, koji nije ni znao gdje je Radićev ubojica, Puniša Račić, ‘robijao.’ ) gotovo iz svih medija. Dok je premijer Milanović zurio u puknuti nasip u Slavoniji, ne nudeći odgovore i rješenja, predsjednik Josipović opjevao je Kolindu Grabar Kitarović, u svom prljavom i paničnom intervjuu Večernjem listu optužio je indirektno HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju za smrt 12-storice vatrogasaca na Kornatima prije sedam godina, što je dosad nezabilježeni skandal u hrvatskoj politici, tako daleko nije išla čak ni stara radikalka, Vesna Pusić, a ona je znala brljati gluposti.

I kad je napokon došlo vrijeme da nešto kažu Milanović i Josipović, u zajedničkoj predsjedničkoj kampanji u korist najpoznatijeg hrvatskog ZAMP-ovca, zašutjeli su. Naime, ni riječi nisu prozborili povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, naravno, to je bilo posve logično. Ako netko, kao što je to slučaj s Josipovićem i Milanovićem, cijelu godinu veliča jugoslavenskog diktatora, Josipa Broza Tita, onda, naravno, nije realno za očekivati da se njihov odnos prema tom zločinu i tom zločincu promjeni, makar i folklorno, na samo 24 sata.

Nisu mogli protiv vlastite prošlosti

Josipović i Milanović, kod većine hrvatskih branitelja prezreni kao ratne kukavice, nisu mogli protiv vlastite prošlosti, bolje rečeno mentaliteta. Kako bi Josipović osudio Titov režim, totalitarni i zločinački, a onda objasnio građanima da na Pantovčaku spava s bistom ratnog zločinca? Isti je slučaj s politički i povijesno nepismenim Zoranom Milanovićem. Čije će izjave jednog dana ući u leksikon antologije političke gluposti. Vratimo se samo za trenutak, kako bi to objasnili, što je Milanović rekao prije dva dana za Stjepana Radića kada je rekao da je nekadašnji vođa hrvatskog naroda bio antiklerikalac. Zna li predsjednik partije koji je osnovni slogan Radićevog HSS-a? – Vjera u Boga i seljačka sloga – složiti ćete se, baš antiklerikalno.

Dakle, od takvih ljudi očekivati nešto drugo od onoga što smo dobili bili bi posve pogrešno, prije će Hrvatsku nadletjeti Superman nego što će Josipović priznati, a onda i učiniti nešto po tom pitanju, kakav je karakter imao Titov režim i koje su metode bile njegove vladavine. Iako slična s Milanovićem je ipak nešto drugačija priča, nesretnik, naime, nema pojma ni o čemu, premijer je šutio uplašen da opet ne bi ispao smiješan. Nažalost, njegovom humoru sve manje Hrvata se smije.

Oporba, predvođena HDZ-om, za razliku od aktualnog režima, dostojno je obilježila Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima. Nadajmo se samo da to nije ‘deja vu’, već viđena predizborna prevara.
/tinolovka/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Vijeće za domovinsku sigurnost analiziralo protupožarnu sezonu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na 10. sjednici Vijeća za domovinsku sigurnost na kojoj su uz članove Vijeća sudjelovali predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vatrogasne zajednice te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

Na sjednici je predstavljena analiza protupožarne sezone 2017. godine te su razmotrene naučene lekcije i prijedlozi u pogledu daljnjeg povećanja učinkovitosti i koordinacije sustava protupožarnog djelovanja u Republici Hrvatskoj. U tome je pogledu posebni naglasak stavljen na pitanje što učinkovitijeg uvezivanja vatrogastva u budući sustav domovinske sigurnosti.

Temeljem iznesenoga u raspravi, predsjednica Grabar-Kitarović zatražila je od Vijeća za domovinsku sigurnost izradu podrobne raščlambe te prijedloga mjera za daljnje unapređivanje sustava, koji će biti polazištem za daljnju raspravu i usuglašavanje stavova u procesu ustrojavanja sustava domovinske sigurnosti, navodi se u priopćenju.

Uz članove Vijeća na sjednici sudjelovali su i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske vatrogasne zajednice, te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici. Tema je bila što učinkovitije uvezivanje vatrogastva u budući sustav domovinske sigurnosti.

Ključne bolja koordinacija i primjena resursa

Predsjednica je u uvodu kazala kako zemlja ove godine, s obzirom na poplave koje su uslijedile nakon brojnih požara, nije bila pošteđena elementarnih nepogoda, a ključnim je pitanjem istaknula bolju koordinaciju i primjenu resursa koji su na raspolaganju.

Podsjetivši da će prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti uskoro biti upućen u saborsku proceduru na usvajanje, Grabar-Kitarović je upozorila da njegovim donošenjem tek počinje ustrojavanje tog sustava,te će trebati primijeniti i implementirati sva iskustva i lekcije iz ovogodišnje i svih ranijih protupožarnih sezona.

Smatra da je iz ovogodišnje protupožarne sezone vidljivo da je na tom planu moguć i ostvariv napredak, a nužnim drži jedinstveni sustav upravljanja i zapovijedanja u kriznim situacijama poput požara, s jasnom podjelom uloga, nadležnosti i odgovornosti.

“Mora biti nedvojbeno jasno tko je za što odgovoran i tko o čemu donosi odluke. Ne bismo si više nikada smjeli dopustiti da postoje nejasnoće ili različita tumačenja jesu li Oružane snage Republike Hrvatske pozvane u ispomoć, jesu li angažirane na najbolji mogući način i na najboljem mogućem mjestu i koriste li se njihovi resursi na najbolji način”, kazala je.

Stalno se ponavljaju primjedbe da se zračne protupožarne snage u pojedinim slučajevima nerezonski angažiraju, što zbog ograničava njihovu primjenu na mjestima gdje bi možda bile učinkovitije. Stoga, dodaje, želi čuti razmišljanja nazočnih, po mogućnosti i prijedloge o podizanju učinkovitosti sustava, pri čemu poseban problem predstavljaju vremenski uvjeti kad se zračne snage ne mogu angažirati.

Predsjednica ističe da uloga Oružanih snaga u protupožarnoj zaštiti nije ni približno jedina tema koja zahtijeva raščlambu i unapređivanje, a značajnim pitanjem smatra učinkovitost tijela lokalne vlasti u ispunjenju svoga dijela protupožarnih zadaća. “Posebno u pogledu prevencije požara, kroz održavanje i uređivanje površina i slične aktivnosti vjerujem da postoji značajan prostor za napredak”, ustvrdila je.

Preporuke DUZS-a

Sudionike je zamolila za “potpunu otvorenost” jer je nužno prepoznati i imenovati nedostatke kako bi ih se otklonilo. “Vjerujem da će to dati dobar poticaj DUZS-u da nastavi s ovim procesom i prije sljedeće sezone, sljedećeg ljeta za koje se nadamo da će biti puno mirnije i s puno manje požara, napravi možda preporuke koje su temeljene na zajedničkom iskustvu svih vas nazočnih”, rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon nje prezentaciju, prema dnevnom redu, držao je šef DUZS-a Dragan Lozančić, a potom predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kolinda Grabar Kitarović: Zbog terorističke prijetnje Europi moramo čim prije izgraditi sustav domovinske sigurnosti

facebook komentari

Nastavi čitati