Pratite nas

Vijesti

Zašto Vlada FBiH ignorira Ustamujićevu inicijativu?

Objavljeno

na

Federalni poslanik Mirza Ustamujić (SBB) pokrenuo je prije dva mjeseca inicijativu prema kojoj bi se sportskim klubovima iz Federacije BiH otpisale zatezne kamate na ime višemilionskog poreznog duga, a glavnica bi se otplaćivala tokom 180 mjeseci.

Tim povodom održan je sastanak u Sarajevu, kojem su prisustvovali čelnici klubova, strukovnih saveza i federalni premijer Nermin Nikšić (SDP).

Izostala reakcija

Kao što obično biva, predstavnici vlasti iskazali su spremnost da se počne rješavati ovaj problem i na tome je ostalo. Iako je Ustamujić ponudio na zdravim osnovama utemeljen plan, nažalost, nadležne institucije još nisu povukle konkretan potez.

– Premijer Nikšić je na tom sastanku istaknuo kako je prvi put ponuđeno konkretno rješenje i da će se na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH i ovo pitanje naći na dnevnom redu. No, to se nije desilo – kaže Ustamujić te naglašava:

– Ukoliko i u naredna dva mjeseca Vlada FBiH ne bude tretirala ovaj slučaj, ja ću kao poslanik, a na to imam zakonsko pravo, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona.

Zabrinuti zbog sporosti realizacije ove inicijative, čelnici Fudbalskog kluba Sarajevo uputili su nedavno pismo premijeru Nikšiću i nadležnim institucijama vlasti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, u kojem se, između ostalog, navodi:

– Protekla su skoro dva mjeseca od kako vam je prezentirana i dostavljena ideja o finansijskoj konsolidaciji sportskih kolektiva u FBiH, sa presjekom aktuelne situacije i rješenjima kako do konačnog cilja na zadovoljstvo svih.

Kada kažemo na zadovoljstvo svih – upravo tako i mislimo, jer ponuđeno rješenje kroz izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate omogućava da država naplati svoja dugovanja u periodu od 15 godina (rok predviđen za reprogram) i donese više od 15 miliona KM u budžet FBiH, dok se sportski kolektivi ne bi “ugasili” i stvorili bi pretpostavke za daljnji napredak.

Izvodivo rješenje

Podsjećamo vas, ovako rješenje, koje je pripremio federalni poslanik Ustamujić, podržali su svi sportski kolektivi i savezi, ali i vi, premijeru, kada ste istaknuli da je ovakvo rješenje izvodivo i da ćete ga iznijeti na idućoj sjednici Vlade. Nažalost, od tada više nije bilo spomena s vaše strane niti je objavljena informacija da je ovo razmatrano na sjednici Vlade FBiH. Postavlja se sasvim logično pitanje – šta je problem da se ovo
implementira?

U nadi da ćete pomoći predloženo rješenje, koje bi doista bilo konkretan potez prema sportskim kolektivima prvi put u posljednjih dvadesetak godina, apeliramo na vas da se što prije pozabavite njime.

Ovo je posljednji trenutak kada se zaista nešto može učiniti za spas sportskih kolektiva i nadam se da to znate prepoznati i da ćete nas podržati – navodi se saopćenja.

Zrinjski: Skinuti “omču oko vrata”

– HŠK Zrinjski podržava inicijativu koju je pokrenuo Mirza Ustamujić, prema kojoj bi se sportskim kolektivima otpisale zatezne kamate, a glavnica duga reprogramirala na petnaest godina.

Smatramo da se radi o kvalitetnom rješenju od kojeg bi koristi definitivno imali sportski kolektivi, ali i država. Jednostavno, klubovima bi bila skinuta “omča oko vrata”, a time bi se, vjerujemo, osigurala dugoročna finansijska stabilnost.

Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom i da će zakonodavna vlast pronaći rješenje kako bi se sportskim kolektivima stvorio bolji ambijent u kojem bi funkcionirali – izjavio je potpredsjednik Zrinjskog Davor Martinović.

M. Pa.

Čelik: Duži rok za otplatu

– Mi ćemo svakako podržati inicijativu i pismo Sarajeva, jer smo se i zajednički dogovarali o načinu na koji ćemo nastupiti. Želimo podsjetiti nadležne, odnosno da vidimo dokle se došlo s tom idejom, koliko je ona ozbiljna…

Mi ćemo, recimo, još tražiti i da rok otplate duga bude produžen na više godina. Da to bude realno i moguće platiti, jer cilj i jeste da se dug počne plaćati. Ništa nismo dobili time ako nam, recimo, rata bude 25.000 KM.

To nije moguće platiti – ističe vršilac dužnosti direktora Čelika Alija Porča, koji dodaje da su od Porezne uprave FBiH zatražili tačan iznos duga zaključno sa 30. junom 2013.

V. B.

Željezničar: Interes države i nogometa

– Predsjedništvo Fudbalskog kluba Željezničar pokrenulo je prije mjesec i po inicijativu, prijedlog je već u parlamentarnoj proceduri. Niko ne bježi od obaveza, ali je u interesu bh. države i nogometa da klubovi dobiju realnu mogućnost da plate svoje obaveze kroz rate.

Dugovi će se moći reprogramirati još naredne godine, a onda će UEFA zabraniti dužnicima da dobiju licence za nastupe u evropskim kupovima – izjavio je Almir Gredić, predsjednik “Plavih”.

avaz

Z. Š.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati