Zašto Vlada FBiH ignorira Ustamujićevu inicijativu?

0

Federalni poslanik Mirza Ustamujić (SBB) pokrenuo je prije dva mjeseca inicijativu prema kojoj bi se sportskim klubovima iz Federacije BiH otpisale zatezne kamate na ime višemilionskog poreznog duga, a glavnica bi se otplaćivala tokom 180 mjeseci.

Tim povodom održan je sastanak u Sarajevu, kojem su prisustvovali čelnici klubova, strukovnih saveza i federalni premijer Nermin Nikšić (SDP).

Izostala reakcija

Kao što obično biva, predstavnici vlasti iskazali su spremnost da se počne rješavati ovaj problem i na tome je ostalo. Iako je Ustamujić ponudio na zdravim osnovama utemeljen plan, nažalost, nadležne institucije još nisu povukle konkretan potez.

– Premijer Nikšić je na tom sastanku istaknuo kako je prvi put ponuđeno konkretno rješenje i da će se na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH i ovo pitanje naći na dnevnom redu. No, to se nije desilo – kaže Ustamujić te naglašava:

– Ukoliko i u naredna dva mjeseca Vlada FBiH ne bude tretirala ovaj slučaj, ja ću kao poslanik, a na to imam zakonsko pravo, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuti inicijativu za izmjenu zakona.

Zabrinuti zbog sporosti realizacije ove inicijative, čelnici Fudbalskog kluba Sarajevo uputili su nedavno pismo premijeru Nikšiću i nadležnim institucijama vlasti u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, u kojem se, između ostalog, navodi:

– Protekla su skoro dva mjeseca od kako vam je prezentirana i dostavljena ideja o finansijskoj konsolidaciji sportskih kolektiva u FBiH, sa presjekom aktuelne situacije i rješenjima kako do konačnog cilja na zadovoljstvo svih.

Kada kažemo na zadovoljstvo svih – upravo tako i mislimo, jer ponuđeno rješenje kroz izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate omogućava da država naplati svoja dugovanja u periodu od 15 godina (rok predviđen za reprogram) i donese više od 15 miliona KM u budžet FBiH, dok se sportski kolektivi ne bi “ugasili” i stvorili bi pretpostavke za daljnji napredak.

Izvodivo rješenje

Podsjećamo vas, ovako rješenje, koje je pripremio federalni poslanik Ustamujić, podržali su svi sportski kolektivi i savezi, ali i vi, premijeru, kada ste istaknuli da je ovakvo rješenje izvodivo i da ćete ga iznijeti na idućoj sjednici Vlade. Nažalost, od tada više nije bilo spomena s vaše strane niti je objavljena informacija da je ovo razmatrano na sjednici Vlade FBiH. Postavlja se sasvim logično pitanje – šta je problem da se ovo
implementira?

U nadi da ćete pomoći predloženo rješenje, koje bi doista bilo konkretan potez prema sportskim kolektivima prvi put u posljednjih dvadesetak godina, apeliramo na vas da se što prije pozabavite njime.

Ovo je posljednji trenutak kada se zaista nešto može učiniti za spas sportskih kolektiva i nadam se da to znate prepoznati i da ćete nas podržati – navodi se saopćenja.

Zrinjski: Skinuti “omču oko vrata”

– HŠK Zrinjski podržava inicijativu koju je pokrenuo Mirza Ustamujić, prema kojoj bi se sportskim kolektivima otpisale zatezne kamate, a glavnica duga reprogramirala na petnaest godina.

Smatramo da se radi o kvalitetnom rješenju od kojeg bi koristi definitivno imali sportski kolektivi, ali i država. Jednostavno, klubovima bi bila skinuta “omča oko vrata”, a time bi se, vjerujemo, osigurala dugoročna finansijska stabilnost.

Nadamo se da će ova inicijativa uroditi plodom i da će zakonodavna vlast pronaći rješenje kako bi se sportskim kolektivima stvorio bolji ambijent u kojem bi funkcionirali – izjavio je potpredsjednik Zrinjskog Davor Martinović.

M. Pa.

Čelik: Duži rok za otplatu

– Mi ćemo svakako podržati inicijativu i pismo Sarajeva, jer smo se i zajednički dogovarali o načinu na koji ćemo nastupiti. Želimo podsjetiti nadležne, odnosno da vidimo dokle se došlo s tom idejom, koliko je ona ozbiljna…

Mi ćemo, recimo, još tražiti i da rok otplate duga bude produžen na više godina. Da to bude realno i moguće platiti, jer cilj i jeste da se dug počne plaćati. Ništa nismo dobili time ako nam, recimo, rata bude 25.000 KM.

To nije moguće platiti – ističe vršilac dužnosti direktora Čelika Alija Porča, koji dodaje da su od Porezne uprave FBiH zatražili tačan iznos duga zaključno sa 30. junom 2013.

V. B.

Željezničar: Interes države i nogometa

– Predsjedništvo Fudbalskog kluba Željezničar pokrenulo je prije mjesec i po inicijativu, prijedlog je već u parlamentarnoj proceduri. Niko ne bježi od obaveza, ali je u interesu bh. države i nogometa da klubovi dobiju realnu mogućnost da plate svoje obaveze kroz rate.

Dugovi će se moći reprogramirati još naredne godine, a onda će UEFA zabraniti dužnicima da dobiju licence za nastupe u evropskim kupovima – izjavio je Almir Gredić, predsjednik “Plavih”.

avaz

Z. Š.

facebook komentari