Zatražena osuđujuća presuda za zločine u Trusini

0

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, optužene za zločine nad Hrvatima u Trusini kod Konjica.

Pripadnici odreda Zulfikar u Trusini kod Konjica su 16. travnja 1993. godine ubili su 15 civila hrvatske nacionalnosti i strijeljali šest pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

trusina-300x225Svi optuženi osim Hakalovića, koji je bio pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH (ABiH), bili su, kako je rekao tužitelj Emir Neradin, u sastavu odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Tužitelj je kazao kako su iskazi svjedoka koji su govorili o sudjelovanju optuženih u zločinu u Trusini vjerodostojni te kako je Bojadžić, tadašnji zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar”, rukovodio napadom na Trusinu izvedenim 16. travnja 1993. godine.

Pripadnici ovog odreda, kazao je tužitelj, ubili su 15 civila hrvatske nacionalnosti i strijeljali šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Nakon ranjavanja Samira Šemsovića koji je ubrzo preminuo, zapovjedništvo u Trusini, kako je rekao tužitelj, preuzeo je optuženi Hodžić.

Svjedokinja Handanović (zvana Zolja, op.u.), prema riječima tužitelja, čula je Hodžića kada pred kraj napada preko “motorole” pita Bojadžića što da rade sa zarobljenicima, a on odgovara da se ubiju. Za sudjelovanje u tim ubojstvima Handanović je, nakon što je priznala krivicu, osuđena na pet i pol godina zatvora.

Memić pored Zolje u streljačkom vodu Govoreći o optuženom Memiću, tužitelj je kazao kako je nekoliko svjedoka izjavilo da je sudjelovao u strijeljanju. Jedna od njih je Handanović (zv. Zolja), koja je na suđenju, kako je rekao tužitelj, ispričala da je u streljačkom vodu Memić stajao pored nje.

Tijekom suđenja također je bilo govora o Hodžićevoj sposobnosti da prati sudski proces. Izuzev jednog vještaka, kako je kazao tužitelj, ni jedan drugi nije rekao kako Hodžić nije u stanju pratiti suđenje. Prije nego će biti uhićen, Hodžić je, prema riječima tužitelja, bio komunikativan i pokretan.

Govoreći o optuženom Memiću, tužitelj je kazao kako je nekoliko svjedoka izjavilo da je sudjelovao u strijeljanju. Jedna od njih je Handanović, koja je na suđenju, kako je rekao tužitelj, ispričala da je u streljačkom vodu Memić stajao pored nje.

Za optuženog Hakalovića tužitelj je kazao kako je mještaninu Trusine Ivanu Drlji, kojeg je poznavao odranije, naredio da ode po dvojicu pripadnika HVO-a nakon što je vidio ubojstva koja vrše pripadnici odreda “Zulfikar”.

Po riječima tužitelja, optuženi je bio svjestan da će biti ubijeni. O Hakalovićevoj naredbi, kako je rekao tužitelj, govorila je Milka Drljo, majka ubijenog Ivana. Salčin je za vrijeme napada bio u Trusini, čuvao civile koji su govorili kako su zastrašivani prijetnjama smrću, kao i da su opljačkani.

Civili su, kako je kazao tužitelj, zapamtili dvojicu vojnika, a jedan od njih je imao nadimak Struja, što je Salčinov nadimak. Završna riječ Obrane počinje 2. ožujka 2015. godine, prenosi BIRN – Justice Report.

[ad id=”40551″]

facebook komentari