Zatvoreni prijem vjerskih poglavara: Različitost je bogatstvo Mostara

0

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je 22. siječnja u Gradskoj vijećnici u Mostaru vjerske poglavare, vladiku Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija Durića, mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića i mostarskoga biskupa Ratka Perića.

Bešlić je u uvodnom obraćanju kazao kako je ovaj susret prigoda da razmjene svoja stajališta i promišljanja, prije svega kada je u pitanju odnos religijskih zajednica i Gradske uprave u Mostaru.

– Zahvalan sam svima na dosadašnjoj suradnji tijekom proteklih, skoro 12 godina od kako sam na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara. Svih tih 12 godina, ali i na trenutke teških godina, naša suradnja je bila s većim ili manjih intenzitetom na većoj ili nižoj razini, ali ono što je najvažnije je da nikada nije prekinuta – istaknuo je Bešlić.

Prema njegovim riječima, ovaj susret je prigoda za nastavak i poboljšanje suradnje.

”Iako je od završetka rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma prošlo puno vremena, ove godine navršava se 20 godina, i danas kao i tada potreban nam je dijalog kroz koji ćemo se međusobno uvažavati i poštovati. Ne bilo kakav dijalog, nego otvoren i iskren, međusoban, nekada bolje i mimo medija. Kako bi smo jedni drugima rekli svoja zapažanja i mišljenja, a sve u cilju, boljih, iskrenih i zdravih odnosa uz punu toleranciju i međusobno uvažavanje.

Vjerujem da i pored političkih problema izazvanih naslijeđem rata, neriješenog statusa Mostara i njegovog specifičnog položaja u BiH, neprovedbe ustavnih odredbi za Mostar oko Statuta grada, dvogodišnje političke krize izazvane nepostojanjem Gradskog vijeća, u ovom gradu ima mjesta za sve i uz vašu nesebičnu pomoć možemo puno dobroga uraditi i da naš grad bude ugodno mjesto življenja za sve njegove sugrađane bez obzira na njihovu naciju, vjeru ili rasu” istaknuo je Bešlić.

Istaknuo je kako svojim izjava, potezima i gestama mogu puno doprinijeti unaprjeđenju “naših odnosa, ali isto tako i pokvariti ga i poslati iz Mostara neke druge poruke koje će štetiti nama, građanima, vjernicima i ukupnim odnosima u BiH”.

”U izbor dobroga ili lošega ne treba dvojiti jer u svakoj religiji na ovim prostorima uči se o dobrim djelima i kako treba činiti dobro. Zbog toga vjerujem da ćemo svi primijeniti ono što nas vjera podučava i da će Mostar postati grad gdje nitko nikoga neće i ne smije ugrožavati” kazao je Bešlić.

”Naša različitost je naše bogatstvo, a ne nikako naše prokletstvo” istaknuo je gradonačelnik Bešlić izrazivši uvjerenje kako će to bogatstvo donijeti plodove “koje ćemo znati iskoristiti na dobrobit svih”.

Naveo je kako se međureligijska suradnja, suradnja s lokalnom vlašću može i treba ostvariti kroz konkretne projekte, naglasivši kako ta suradnja neće izostati.

Inače, ovaj je susret bio zatvoren za javnost.

[ad id=”40551″]

facebook komentari