Pratite nas

Politika

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada razriješila Brzicu i Panenića

Objavljeno

na

Na zatvorenom dijelu 18. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 27. siječnja 2017. godine. S obzirom da se radi o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

 

Vlada je odgovorila Ustavnom sudu Republike Hrvatske u vezi s prijedlogom za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (Narodne novine, broj 78/16). Vlada predlaže Ustavnome sudu da ne prihvati navedeni prijedlog. Odgovor Vlade bit će u cijelosti objavljen uz odluku Ustavnog suda.

Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Osijeku, u upravnome sporu radi ocjene zakonitosti propuštanja donošenja pojedinačne odluke javnopravnog tijela.

Vlada je uputila pismo namjere o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

O koracima koje Hrvatska treba poduzeti glede članstva u OECD-u, gotovo jedinoj preostaloj međunarodnoj organizaciji kojoj bi Hrvatska mogla pristupiti, razgovarao je predsjednik Vlade Plenković na nedavnom sastanku s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijom u okviru Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Članstvo u OECD-u bilo bi iznimno korisno i dalo bi nam konačni legitimitet u smislu stanja gospodarstva, fiskalne odgovornosti i funkcioniranja pravne države, kazao je nakon toga sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković. OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja je označen stupnjem tajnosti „ograničeno“, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i ispunjavanju preduvjeta.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima

Na osobni zahtjev razriješila je pomoćnika ministra obrane mr.sc. Nikolu Brzicu s danom 31. siječnja 2017. te s danom 1. veljače 2017. imenovala novog pomoćnika ministra obrane dr.sc. Petra Mihatova.

Vlada je razriješila dosadašnjeg pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Krešu Zadru, a imenovala novog pomoćnika dr. sc. Tomislava Sokola.

Za glavnu tajnicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na razdoblje od četiri godine, Vlada je imenovala Tinu Markuš.

Vlada je državnoj službenici Petri Anđelović dala ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport, a najduže do šest mjeseci.

Državnom službeniku Marku Brajku, Vlada je dala ovlaštenje za obavljanje poslova zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje do povratka s dugotrajnog bolovanja sadašnjeg zamjenika državnog tajnika spomenutog Središnjeg državnog ureda.

Vlada je opozvala svog dosadašnjeg predstavnika u Povjerenstvu Gospodarsko-socijalnog vijeća za održivi razvoj, poticanje gospodarstva, energetiku i klimatske promjene Davora Hušku, te imenovala Spomenku Đurić za novu predstavnicu Vlade Republike Hrvatske u tome povjerenstvu.

Vlada je razriješila dosadašnjeg člana Glavne Skupštine Hrvatske elektroprivrede d.d. Tomislava Panenića i za novoga člana koji predstavlja Vladu Republike Hrvatske odredila dr.sc. Zdravka Marića.

Razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik dr.sc. Žarko Koboević te dosadašnji članovi Željan Matić, Jelka Musladin, mr.sc. Nina Perko te Nikola Beusan. Novim predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik imenovan je Kristijan Pavić, a članovima mr.sc. Marko Potrebica, Jelka Musladin, Baldo Tomašević i Sven Jesenković.

Vlada je za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika, na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra uprave za imenovanje povjerenika Vlade Republike Hrvatske za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika, sukladno rješenjima Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju gradskih i općinskih vijeća i razrješenje gradonačelnika i njihovih zamjenika te općinskih načelnika i njihovih zamjenika, iz razloga što nisu u zakonom određenom roku donijeli proračune imenovala:

Snježanu Hopp, povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Daruvara;

Nadu Medović povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Dubrovnika;

Igora Vidalinu, povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Sinja;

Miroslava Hreljca, povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća i gradonačelnika Grada Varaždinskih Toplica;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Ferdinandovac, Vlada je imenovala Miroslava Mikulića;

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Kolan, imenovana je Silvija Hodak Tauzer;

Vlada je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Lanišće imenovala Romana Carića;

Povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Milna, imenovana je Marija Dijaković;

Javorko Novak imenovan je povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Sikirevci;

Zlatka Dovhanja Vlada je imenovala povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Štitar;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Velika Kopanica imenovan je Josip Glavačević;

Povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskoga vijeća i općinskoga načelnika Općine Višnjan-Visignano, imenovan je Mladen Buršić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić poručio nezadovoljnima da mogu otići i da ih ima tko zamijeniti

Došlo je do žestoke paljbe po Bernardiću kojemu je više zastupnika predbacivalo da stranka glavinja, da nema politike, da je u stranci potpuna paraliza odlučivanja…

Nakon dva i pol sata dogovaranja, koje se vrlo brzo pretvorilo u žučnu raspravu, a potom u otvorenu svađu tijekom koje je bilo teških optužbi i poruka, SDP-ovci su se razišli, a predsjednik stranke Davor Bernardić izjavio je da se izbor sudaca Ustavnog suda ipak vezuje uz povjerenstvo za Agrokor, a da će razgovore s HDZ-om o tome voditi predsjednik njihovog kluba Arsen Bauk.

Saborski Klub SDP-a sastao se u utorak kako bi konačno zauzeo stav oko izbora ustavnih sudaca, odnosno hoće li izbor troje sudaca (Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec), koji su usuglasili još početkom lipnja s HDZ-om, uvjetovati formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

SDP se od početka predomišlja oko ove teme i zato je sazvan sastanak Kluba njihovih zastupnika da bi se konačno dogovorilo na čemu su. No razišli su se tako da je predsjednik stranke Bernardić dao izjavu kako se i dalje ustraje u ultimatumu HDZ-u, dok su neki drugi SDP-ovci trvdili da se na sastanku Kluba nije dogovorilo ništa, nego su se samo dobro posvađali.

Kako su za jutarnji list prepričali neki od SDP-ovih zastupnika, na trenutke je bilo vrlo žestoko pa je tako Bernardić dobio u lice optužbu da laže. Nije, prenose nam, ni Bernardić ostajao dužan pa je svojim zastupnicima otvoreno rekao da svi oni kojima se ne sviđa u Klubu SDP-a mogu slijediti primjer Ivana Klarina (zastupnika koji se nedavno povukao iz Sabora i ostavio mandat stranci) i otići “jer ima onih koji jedva čekaju ući u Sabor”. Na to je žestoko reagirala Milanka Opačić koja mu je otvoreno rekla kako ga radi toga može biti sram.

Oko dvanaest SDP-ovaca sudjelovalo je u raspravi i prigovaralo Bernardiću i stranačkom vodstvu da ne vode dobro stranku i da se ne zna na čemu su i kakva se politika vodi. Ukazivali su na to da Predsjedništvo SDP-a mora donositi jasne političke odluke i o njima informirati saborski klub koji će ih provoditi i pretakati u konkretnu stranačku politiku. Bernardiću i stranačkom vodstvu stavilo se pod nos što se stalno mijenja stav oko izbora ustavnih sudaca. U lipnju su, kažu, dogovoreni i usuglašeni na Klubu, a onda je Bernardić samoinicijativno, da nitko to nije znao, iz saborske klupe promjenio odluku i kazao da se izbor uvjetuje povjerenstvom za Agrokor. Potom se reteriralo i na zadnjoj sjednici Predsjedništva odustalo od ultimatuma. No odustajanje je verzija jednog dijela Predsjedništva, a drugi dio je tvrdio da takva odluka nije donesena.

Radi svega je Peđa Grbin koji je inzistirao da se ovo pitanje riješi prije neki dan podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Kada je na Klubu bilo postavljeno pitanje što s njegovom ostavkom, Bernardić je, kako nam prenose, kazao da on za tu ostavku ne zna, osim iz medija. Na to mu je Grbin pred svima kazao da ga gleda u oči i laže, te da mu je osobno rekao za ostavku, a potom je izašao iz dvorane.

Nakon sastanka Kluba predsjendik SDP-a Bernardić novinarima je kazao kako vjeruje da Grbin nije poput generala Damira Krstičevića koji malo daje, a malo ne daje ostavku, te da će on Grbinovu prihvatiti ako na njoj inzistira.

Tijekom prepucavanja na sjednici Kluba SDP-a bilo je više tema radi kojih se kritiziralo Bernardića, a jedna od njih je bila i njegova tvrdnja izrečena ujutro na sjednici Sabora kako revizije prikrivaju kriminal.

– Kako može reći da revizije o radu ministarstava koje se referiraju na 2013. godinu i kasnije pokrivaju kriminal? Zar on optužuje našu Vladu i ministarstva koja su dobila bezuvjetna pozitivna mišljenja za kriminal i muljažu? – kazao nam je jedan član SDP-a. Drugi nam je prenio kako se tijekom rafala koji su se ispaljivali po Bernardiću govorilo čak i to da se srame Bernardićevih izjava čitajući kako mu novinari dijele lekcije jer govori besmislice o privatizaciji privatne tvrtke.

SDP na koljenima: Što se to događa u najvećoj oporbenoj stranci?

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

VIDEO – Žestoka rasprava o referendumu u emisiji Otvoreno

Objavljeno

na

Objavio

To nije antisrpski referendum nego antikorupcijski. Želimo osigurati da birači budu oni koji će moći djelovati na političare. Kada smo skupili više od 300 000 potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona smo to već željeli, rekla je Željka Markić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

S njom se nije složio saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. – To je antimanjinska, antisrpska inicijativa protiv manjina.

Na neki način ovim se želi zabiti klin suradnje između manjina i Vlade desnog centra. Važan je i javni servis koji ima ulogu u zaštiti manjina. Inicijativa je došla od jednog marginalca gospodina Đapića i kroz javni servis postala aktualna, rekao je Milošević.

Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, rekao je da su mu Miloševićeve uvrede kompliment, a da je sve počelo kad je Sanader sklopio sporazum sa SDSS-om. – Na ove uvrede ne želim uopće odgovarati, a kad dolaze od predstavnika SDSS-a, meni su kompliment. Smatram da su pojedini predstavnici manjina u Saboru prešli granicu dobrog ukusa. Svi građani Hrvatske moraju imati jednaka prava i moraju biti politički Hrvati. To se postiže izbornim sustavom, naša inicijativa je potpuno ustavna. Neke stvari koje su relikt iz prijašnih 20 godina, treba mijenjati. Problem nastaje kada je premijer Ivo Sanader 2008. godine sklopio sporazum sa SDSS-om, rekao je Anto Đapić.

Dodao je kako su oni, pod platformom tadašnje Hrvatske stranke prava, na izborima osvojili 93 000 glasova i jedno mjesto u parlamentu, dok su manjine sa 40 000 glasova dobile 8 saborskih mandata.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je legitimno zabiti klin suradnji desnog centra i manjina, ali da inicijativu koju predvode Markić i Đapić ne smatra ozbiljnom. – Ja sam skeptičan kada o manjinskim pravima govore gospodin Đapić i Markić, bez namjere da ih vrijeđam.

Ono što je postala tema kao zajednička inicijativa gospođe Markić i Đapića, nije točno. Što se tiče ovoga što je rekao gospodin Milošević, slažem se da bi to bilo smanjenje stečenog prava nacionalnih manjina. Ali, apsolutno je legitimno pokušati zabiti klin između Vlade desnog centra i nacionalnih manjina. Zato što se desni centar ne zalaže dovoljno za njih, rekao je Bauk. Ipak, Bauk je dodao da su nacionalne manjine nekoliko puta prevarene od strane njihovih predstavnika.

– Prevara nacionalnih manjina je manja od ove HNS-ove prevare, ali mislim da se predstavnici nacionalnih manjina ne zalažu dovoljno za njihova prava, smatra Bauk. Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak napomenuo je kako je najvažnije “da manjine ne smiju igrati ulogu arbitra u sastavljanju parlamentarne većine”.

– Ne možemo govoriti o referendumu jer još ne znamo što bi on značio i kako bi izgledao. Od 92. godine imali smo različite modele i mijenjali zakon svakih nekoliko godina. Zastupnici srpske nacionalneodne manjine su, koliko je meni poznato, također tražili izmjene zakona. Mislim da je ovo pitanje ustavne pozicije i položaja zastupnika nacionalnih manjina. 2008. sam u znanstvenom radu rekao da nije primjerena uloga zastupnika manjina kao arbitara u formiranju Vlade, rekao je Podolnjak.

Ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) rekao je da nema države u okruženju koja ovoliko štiti nacionalne manjine, ali također smatra da bi izborni zakon mogao biti bolji.

facebook komentari

Nastavi čitati