Završen razgovor Mosta i SDP-a: što su se dogovorili i kad će se to saznati

0

Nakon nešto više od dva sata razgovara pregovaračkih timova SDP-a i Mosta na temu političkog sustava, kulture, isključivog gospodarskog pojasa i izbornog sustava, novinarima su se o dojmovima obratili Arsen Bauk i Robert Podolnjak, piše direktno.hr

[ad id=”93788″]

Neobično izmučenog i ozbiljnog lica Arsen Bauk naglasio je kako su razmotrili politički sustav i kulturu, razmijenili stavove, a ono što je javnosti najzanimljivije tiče se po pitanju izbornog sustava.

“Naš stav je da se zadrže sve one dobre stvari postojećeg izbornog sustava, a to su proporcionalna zastupljenost u Saboru i omogućavanje ravnopravnog teritorijalnog zastupanja, tj. kroz izborne jedinice. Želimo naglasiti kako u taj dio želimo da budu uključeni i predstavnici HDZ-a, tj. da se pravila političkog sustava dogovaraju konsenzusom ako je to ikako moguće”, rekao je Bauk.

Malo smo ga probali isprovocirati pa smo ga zatražili mišljenje o sadašnjoj političkoj kulturi u Hrvatskoj.

To mu je izmamilo tek blagi osmjeh, koji je popratio riječima da će se danas zadržati na temama razgovora.

“Bit će dana kada neće biti pregovora i kad nećete imati čime popuniti rubrike, što se tiče isključivog gospodarskog pojasa, razmijenili smo mišljenja s predstavnicima Mosta, naglasili im naše međunarodne obveze i o tome ćemo također dalje razgovarati”, zaključio je Bauk.

“Mostaša” Roberta Podolnjaka upitali smo ima li nešto u čemu se ne slažu s SDP-om, na što je diplomatski odgovorio da Most očekuje pismeno očitovanje obiju stranaka.

“Na kraju priče uvijek je važno kako se potencijalni partneri očituju pismeno oko pojedinih pitanja. Onda ćemo točno vidjeti koji je postotak sličnosti i identičnosti u stavovima, koji nakon usmenih razgovara mogu biti veći ili manji. Nakon pismenog očitovanja bit će sve puno jasnije, budući da smo i mi objema strankama dali pismene prijedloge”, odgovorio je Podolnjak.

Na naše pitanje hoće li nastaviti pregovore, rekao je kako ne znaju i da to ovisi o predsjednici Republike i koliko će im ona dati vremena.

“Mi smo dotaknuli teme jako važne kao što su zdravstvo, branitelji, socijalna skrb. No sada je pitanje koliko će nam predsjednica dati mogućnosti da kvalitetno dovršimo ove pregovore. To ćemo saznati nakon ovih konzultacija”, bio je jasan Podolnjak.

Pritom nam je potvrdio kako će Most, tj. Nacionalno vijeće i Zastupnički klub Mosta danas u 13 sati održati sjednicu, nakon koje će novinarima informacije dati predsjednik.

Pokušali smo doznati kojoj je strani Most bliže nakon ovih silnih pregovora i razgovora, no Podolnjak je ostao pri svom: “Nužno je dobiti pismena očitovanja i sami ćete onda vidjeti tko u većoj mjeri podržava reformske zahtjeve. Ako ih podržavaju svi u istoj mjeri, onda možemo svi zajedno lijepo sjesti u Vladu i sve provesti kao reformska vlada”, poručio je Podolnjak.

Jesu li u SDP-u rekli NE na neku od reformi koje je Most iznio, Podolnjak je i ovdje zadržao ‘diplomatski ton’ pa je naglasio da u ovim razgovorima nema striktnog NE. “Obje strane očito se moraju iskonzultirati i dati si manevarski prostor”, bile su njegove riječi.

facebook komentari