Pratite nas

Politika

Završen razgovor Mosta i SDP-a: što su se dogovorili i kad će se to saznati

Objavljeno

na

Nakon nešto više od dva sata razgovara pregovaračkih timova SDP-a i Mosta na temu političkog sustava, kulture, isključivog gospodarskog pojasa i izbornog sustava, novinarima su se o dojmovima obratili Arsen Bauk i Robert Podolnjak, piše direktno.hr

[ad id=”93788″]

Neobično izmučenog i ozbiljnog lica Arsen Bauk naglasio je kako su razmotrili politički sustav i kulturu, razmijenili stavove, a ono što je javnosti najzanimljivije tiče se po pitanju izbornog sustava.

“Naš stav je da se zadrže sve one dobre stvari postojećeg izbornog sustava, a to su proporcionalna zastupljenost u Saboru i omogućavanje ravnopravnog teritorijalnog zastupanja, tj. kroz izborne jedinice. Želimo naglasiti kako u taj dio želimo da budu uključeni i predstavnici HDZ-a, tj. da se pravila političkog sustava dogovaraju konsenzusom ako je to ikako moguće”, rekao je Bauk.

Malo smo ga probali isprovocirati pa smo ga zatražili mišljenje o sadašnjoj političkoj kulturi u Hrvatskoj.

To mu je izmamilo tek blagi osmjeh, koji je popratio riječima da će se danas zadržati na temama razgovora.

“Bit će dana kada neće biti pregovora i kad nećete imati čime popuniti rubrike, što se tiče isključivog gospodarskog pojasa, razmijenili smo mišljenja s predstavnicima Mosta, naglasili im naše međunarodne obveze i o tome ćemo također dalje razgovarati”, zaključio je Bauk.

“Mostaša” Roberta Podolnjaka upitali smo ima li nešto u čemu se ne slažu s SDP-om, na što je diplomatski odgovorio da Most očekuje pismeno očitovanje obiju stranaka.

“Na kraju priče uvijek je važno kako se potencijalni partneri očituju pismeno oko pojedinih pitanja. Onda ćemo točno vidjeti koji je postotak sličnosti i identičnosti u stavovima, koji nakon usmenih razgovara mogu biti veći ili manji. Nakon pismenog očitovanja bit će sve puno jasnije, budući da smo i mi objema strankama dali pismene prijedloge”, odgovorio je Podolnjak.

Na naše pitanje hoće li nastaviti pregovore, rekao je kako ne znaju i da to ovisi o predsjednici Republike i koliko će im ona dati vremena.

“Mi smo dotaknuli teme jako važne kao što su zdravstvo, branitelji, socijalna skrb. No sada je pitanje koliko će nam predsjednica dati mogućnosti da kvalitetno dovršimo ove pregovore. To ćemo saznati nakon ovih konzultacija”, bio je jasan Podolnjak.

Pritom nam je potvrdio kako će Most, tj. Nacionalno vijeće i Zastupnički klub Mosta danas u 13 sati održati sjednicu, nakon koje će novinarima informacije dati predsjednik.

Pokušali smo doznati kojoj je strani Most bliže nakon ovih silnih pregovora i razgovora, no Podolnjak je ostao pri svom: “Nužno je dobiti pismena očitovanja i sami ćete onda vidjeti tko u većoj mjeri podržava reformske zahtjeve. Ako ih podržavaju svi u istoj mjeri, onda možemo svi zajedno lijepo sjesti u Vladu i sve provesti kao reformska vlada”, poručio je Podolnjak.

Jesu li u SDP-u rekli NE na neku od reformi koje je Most iznio, Podolnjak je i ovdje zadržao ‘diplomatski ton’ pa je naglasio da u ovim razgovorima nema striktnog NE. “Obje strane očito se moraju iskonzultirati i dati si manevarski prostor”, bile su njegove riječi.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković: Ponosni smo na 25 godina članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Objavljeno

na

Objavio

MVEP

U okviru 72. zasjedanja Opće skupštine UN-a, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na prijemu za šefove izaslanstava koji je priredio predsjednik SAD-a Donald Trump, a održao je i niz bilateralnih susreta.

U povodu obilježavanja 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, predsjednik Vlade Plenković otkrio je danas spomen-ploču o spomeniku „Mir“, kipara Antuna Augustinčića.

Kip „Mir“ je poklon Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima, a jedan je od simbola sjedišta UN-a u New Yorku. Izrađen je 1954. godine, visok 5,5 metara, težak 5 tona, na postolju od 10 metara izrađenom od bračkog kamena, a Vlada Republike Hrvatske ove ga je godine restaurirala.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da spomenik jahačice, koja u ruci drži maslinovu grančicu i globus, simbolizira Ujedinjene narode kao organizaciju koja treba jamčiti svjetski mir, stabilnost i suradnju. Dodao je da se ovim kipom, kao i  Meštrovićevom „Djevojkom s lutnjom“, koju je Hrvatska poklonila 2000. godine, daje obol kulturnoj baštini Ujedinjenih naroda.

„Ponosni smo na 25 godina članstva u Ujedinjenim narodima“, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da je 22. svibnja 1992. godine, kada je Hrvatska primljena u UN i kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio u New Yorku tim povodom, za generaciju koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnoga priznanja Hrvatske. Ocijenio je da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u Ujedinjenim narodima, odradila mandat u Vijeću sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira.

 

„Sudjelovali smo u brojnim misijama Ujedinjenih naroda. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sada smo oni koji pridonose svjetskom miru, u partnerstvu s regionalnim organizacijama poput NATO-a, Europske unije i drugih. Nastojimo dati doprinos odgovoru na mega-trendove s kojima je svijet u ovom trenutku suočen“, poručio je Plenković.

Izvijestio je da je jučer Hrvatska dala i svoj doprinos novoj inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Globalnom paktu za okoliš, koji predstavlja nastavak na Pariški sporazum.

„Hrvatska se ponaša odgovorno, stojimo iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova“, kazao je Plenković.

Na novinarski upit je li na prijemu koji je za šefove izaslanstava priredio predsjednik SAD-a Donald Trump imao prigodu s njim razgovarati, predsjednik Vlade kazao je da je s njim, kao i drugi šefovi izaslanstava, razgovarao protokolarno, kratko i srdačno. Pojasnio je da je tradicionalan običaj da i Europska unija i SAD organiziraju prijeme u okviru Opće skupštine.

„Bila je to prigoda za susrete s brojnim državnicima koji su ovdje“, kazao je Plenković.

Sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je sastanak u Zagrebu za 27. rujna.

„Želimo ostvariti napredak u odnosima između dvije zemlje. Premda je pristup Hrvatske i Slovenije i dalje različit, samo razgovorima i dijalogom možemo doći do rješenja“, naglasio je Plenković.

Ponovio je da je Slovenija Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, dodavši da otvorena pitanja koja postoje nisu nepremostiva. Najavio je da će sutrašnjim govorom pred Općom skupštinom ukazati na to kako je Hrvatska do sada vidjela Ujedinjene narode i što je dala kao doprinos te na koji način vidi rješavanje ključnih sigurnosnih izazova i globalnih trendova.

Predsjednik Vlade Plenković održao je i  danas niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, jutros se sastao s predsjednikom Republike Kosovo Hashimom Thaçijem i predsjednikom Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiezom Mustafom Serrajom.

„Libija je jedna od glavnih globalnih tema, a i ministri vanjskih poslova Europske unije imali su poseban neformalni sastanak na tu temu. Želimo stabiliziranje te zemlje, s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. Za Hrvatsku je važno da se sve naše kompanije, koje su 2011. napustile Libiju, tamo vrate te da Hrvatska ponovno otvori svoje veleposlanstvo u Libiji kada se steknu preduvjeti“, kazao je Plenković.

Tijekom dana predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s turskim predsjednikom Erdoǧanom, a nakon toga će održati predavanje o hrvatskom pogledu na budućnost Europske unije na Sveučilištu Columbia.

Večeras je predviđen prijem povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u UN-u.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati