Završeni testovi u Ukrajini – MIG-ovi se vraćaju kopnenim putem

  0

  Na dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS koji su na remontu u Odessi u Ukrajini uspješno su završeni testni letovi te sve faze pregleda stručnog tima Ministarstva obrane RH, priopćeno je iz Ministarstva.

  Pri kraju je preliminarni prijam i pregled remontne dokumentacije za dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS te su počele pripreme za njihovu dopremu u RH koja se očekuje u sljedeća dva tjedna. Kako je i planirano, zrakoplovi će se u Hrvatsku transportirati kopnenim putem.

  Nakon testnih letova brigadira Ivana Selaka na dva zrakoplova MIG-21 BIS proteklog tjedna i danas potvrđeno je da su problemi s navigacijom, odnosno kursnim sustavom, potpuno otklonjeni. Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS očekuju se ovoga tjedna, navodi se u priopćenju.

  U Ministarstvu ističu kako je isporučitelj, ukrajinska strana, odgovorna za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenata o završnom prijmu u Hrvatskoj. Završni probni letovi na zrakoplovima bit će obavljeni u Hrvatskoj, nakon čega će MORH obaviti jednodnevni završni prijam zrakoplova i dokumentacije te službeno zaprimiti zrakoplove.

  U skladu s potpisanim ugovorom, MORH će u ugovorenom roku platiti ugovorenu cijenu za zrakoplove tek nakon njihova završnog prijma u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora. To obuhvaća i zaračunavanje i naplatu ugovorne kazne za kašnjenje u isporuci za svaku pojedinu stavku koja je predmet ugovora, naglašeno je u priopćenju.

  Ukrajinski partneri već su najavili da će sve obveze ispuniti u cijelosti, bez obzira na situaciju u Ukrajini. MORH će o novim informacijama vezanima za remont zrakoplova MIG-21 pravodobno informirati javnost, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću MORH-a.

  hrt.hr

  facebook komentari