Pratite nas

Reagiranja

Zbog čega Ivo Josipović šuti o izjavama Bojana Glavaševića?

Objavljeno

na

Prosvjedi i zahtjevi za ostavkom Predraga Freda Matića i njegovog zamjenika Bojana Glavaševića se nastavljaju. Iz šturih medijskih informacija, međutim, teško je uopće razaznati zbog čega su ti zahtjevi uopće istaknuti.

Kreatori medijske slike u Hrvatskoj iznimno vode računa da se ovi zahtjevi lokaliziraju i ne naštete SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću.

Činjenica je međutim da je Predrag Matić na dužnost ministra hrvatskih branitelja došao sa savjetničkog mjesta u Uredu predsjednika, što je jasan pokazatelj da je riječ o osobi od posebnog povjerenja aktualnog predsjednika Republike. Prozivke koje se mogu čuti na račun Bojana Glavaševića nisu ništa drugo nego nastavak Josipovićevih izjava o “konglomeratu loših politika 90-tih” i Milanovićevih o “građanskom ratu”, koje je Glavašević samo sažeo u svome izlaganju.

Dok je Bojan Glavašević, u duhu takvih izjava vladajućeg predsjedničko-premijerskog dvojca, držao govoranciju raznim Documentama i jednom Eugenu Jakovičiću, koji je osam dana prije pravomoćne presude za Oluju javno u eter HTV-a izgovorio da je “Ante Gotovina ratni zločinac”, iz svega se može izvući zaključak prema kome ova skupina istodobno zagovara tezu o “građanskom ratu u Hrvatskoj” ali i “Hrvatskoj kao agresoru u BiH”.

Spomenuta se skupina, pa i Glavašević osobno, u prvom slučaju određuje protiv pravomoćne presude Haškog suda, dok u drugom slučaju insistira na nepravomoćnoj, što se može okarakterizirati ne samo iznošenjem lažnih navoda nego i aktom veleizdaje.

Naime, kako u predmetu “Martić”, tako i u predmetu “Gotovina i ostali – operacija Oluja” haški sud je zauzeo stajalište da je tu bila riječ o međunarodnom sukobu Hrvatske i Srbije, a ne, kako to Glavašević želi prikazati, o unutarnjem sukobu, odnosno građanskom ratu između Hrvatske i tzv. krajine.

Zbog toga što on kao visoko pozicionirani djelatnik Ministarstva branitelja implicite govori da je tu bila riječ o građanskom ratu, a ne o međunarodnom sukobu, nipodoštavajući time čak i presude haškog suda, on svakako treba podnijeti neopozivu ostavku, ali i kazneno odgovarati,

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Fred Matić solidarizirajući se s Glavaševićevim navodima također ciljano pridonose širenju neistina i ugrožavaju ugled Republike Hrvatske.

Činjenice su nedvojbene. Nejasno je međutim zbog čega organizatori zagrebačkih prosvjeda ne uspijevaju na kvalitetan način artikulirati svoja obrazloženja o smjeni Bojana Glavaševića, ali i o šutnji Ive Josipovića, rodočelnika ovakvih tvrdnji?!

 Alojz Matić/Glas naroda/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati