Zbog lošeg koksa Aluminij svaki mjesec gubi 300.000 KM?

  0

  Zbog nekvalitetnog koksa rumunjskog porijekla koji kupuje od firme Primorka d.o.o. Široki Brijeg Aluminij svaki mjesec gubi preko 300.000 maraka, objavilo je sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na analize urađene za unutarnje potrebe mostarske tvrtke.

  Naime, Aluminij posljednja tri kvartala koks nabavlja preko Pirmoke i to po cijeni od 447 dolara po toni, iako je to na natječaju bila najnepovoljnija ponuda skoro duplo veća od one rusko-estonske firme KBS Ltd. koja je koks Aluminiju nudila za 260 dolara po toni.

  Smanjena iskoristivost struje

  Prije Primorke Aluminij je koks kupovao od američke firme Rain CII, ali prema toj firmi je napravljen dug te se vodstvo odlučilo za ugovor s Primorkom, pišu sarajevske novine.

  Oslobođenje navodi kako se prema posljednjem ugovoru za isporuku koksa, kojeg su potpisali Ivan Primorac, direktor Primorke i Željko Kordić, bivši generalni direktor Aluminija, mostarsko poduzeće obvezuje kupiti 10.000 tona kalciniranog naftnog koksa za razdoblje od 15. travnja do 30. lipnja, a Primorka se obvezala isporučivati 1.000 tona koksa tjedno i to po cijeni od 447 dolara po toni.

  Isto tako, u ugovoru stoji kako je Aluminij dužan platiti isporučeni koks u roku od 15 dana po prijemu robe ili isporučiti Primorci protuvrijednost u aluminiju prema prosječnoj cijeni aluminija na Londonskoj burzi obojenih metala za protekli mjesec. Za sva kašnjenja u plaćanju robe Primorka će, stoji u ugovoru, Aluminiju obračunati zakonski propisane zatezne kamate te prilikom svake isporuke dostavljati i certifikat o kvaliteti.

  No, Oslobođenje navodi kako je analiza pokazala kako je zbog nekvalitetnog koksa Aluminij u gubitku preko 300.000 KM svaki mjesec. Iz istog je razloga smanjena i iskoristivost struje koju troši Aluminij a povećana su i oštećenja na ćelijama na kojima je tijekom cijele 2013. godine registrirano 217 ”pečurki” koje nastaju uporabom nekvalitetnog koksa, dok je u prva tri i pol mjeseca ove godine registrirano čak 780 pečurki.

  Otpala čak 233 dijela

  Sarajevske novine pišu kako to dovoljno govori o kvaliteti koksa i navode kako su u cijeloj prošloj godini otpala 104 dijela anode, dok su u prva tri i pol mjeseca ove godine otpala čak 233 dijela.

  U internoj Aluminijevoj analizi se navodi i kako je američki koks nešto skuplji, no i da je znanto isplativiji budući da jeftiniji rumunjski koks stvara veliku štetu na pogonu.

  ”Potrebna je hitna nabavka materijala za remont elektrolitičkih ćelija kako bismo što prije smanjili gubitke na klinovanim ćelijama, spriječili oštećenja na vodičima i klinovima, a samim tim umanjili izlaganja djelatnika dodatnim, ponekad i opasnim poslovima. Ukoliko izostane pravovremena nabavka materijala po planu koji je već dostavljen, trebalo bi što skorije donijeti odluku o smanjenju broja ćelija u radu”, stoji u spomenutoj analizi.

  Isto tako, navedeno je kako bi se mogli smanjiti gubitci ako bi se radilo ”s koksom s kojim su radnici do sada imali iskustva”, odnosno američkim.

  ”Eliminirali bismo gubitke nastale zbog pojave povećanog broja pečurki, otpalih dijelova anode kao i zbog povećane temperature kupke. Time bi iskorištenje struje i potrošnju energije po toni proizvedenog aluminija vratili u normalne granice. Do povratka stare sirovine pokušat ćemo uraditi neke testne promjene u strukturi i obliku same anode. Kao takve u narednom periodu ćemo ih testirati na 16 ćelija i pritom pokušati utvrditi utjecaj veličine zrna i oblika anode na povećanu pojavu otpalih dijelova i pečurki u elektrolitičkoj ćeliji od vremena uporabe novog petrol koksa iz Rumunjske”, navodi Oslobođenje detalje analize.

  facebook komentari